Elizabeth (15) funnet i live etter ni måneder

Hele USA puster lettet ut etter at 15 år gamle Elizabeth Smart er funnet i live. Jenta har vært søkk borte etter at hun ble kidnappet i fjor sommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jenta kom til rette i hjembyen Salt Lake City i delstaten Utah, der det har foregått en massiv leteaksjon etter forvinningen. To kvinner gjenkjente en mann i en bil som har vært ettersøkt i forbindelse med saken. Politiet ble tipset og da de stoppet bilen, fant de Elizabeth i baksetet, iført en mørk parykk, lang kjole og slør.

Lykkelig gjenforent

Mannen som kjørte, den hjemløse gatepresten Brian David Mitchell og en kvinnelig kompanjong ble straks tatt hånd om av politiet, mens Elizabeth ble gjenforent med familien sin.

- Elizabeth ville simpelthen ikke gi slipp på lillebroren, sa borgermester Rocky Anderson til AP i natt etter å ha bivånet familiegjenforeningen. En overlykkelig far var full av takksigelser over forsvinningens lykkelige utgang:

- Mirakler skjer faktisk. Alle foreldre til savnede barn fortjener å få dem tilbake, slik vi fikk vår Elizabeth, sa Ed Smart til tv-kameraene i natt, før han brøt sammen i gråt. I Salt Lake City har feiringen allerede begynt, med blå og gule ballonger over hele byen

Det er foreløpig uklart hvor Elizabeth og hennes kidnappere har befunnet seg i løpet av de ni siste månedene, men politiet tror de kan ha fartet rundt omkring i flere delstater.

Lillesøster vitne

Lillesøster Mary Catherine (9) var eneste vitne da Elizabeth Smart ble bortført fra sitt eget soverom en time etter midnatt 5. juni i fjor. Kidnapperen truet med å skade sitt offer hvis Mary Catherine sa noe til foreldrene. Derfor tok det angivelig to timer før hun vekket mor og far.

En massiv leteaksjon ble satt i gang. Man fryktet det verste, særlig fordi USA tidligere på året hadde opplevd de grufulle drapene på ungjentene Danielle van Dam, Cassandra Williamson og Samantha Runnion.

Flere mannlige slektninger av Elizabeth gjennomgikk tester med løgndetektor i tida etter forvinningen. Særlig et bestemt mannlig medlem ble sjekket nøye.

Den hjemløse Brian David Mitchell jobbet med å reparere huset til familien Smart i forkant av bortføringen. Han har levd et omstreifende liv, og har blant annet drevet som gatepredikant for andre hjemløse. Det var for en måned siden at Elizabeths foreldre gikk ut i pressen med bilder av den løsarbeidende Mitchell. De kritiserte da politiet for å ikke ha gjort nok for å etterlyse ham.

I tillegg var den kjente kriminelle Richard Ricci lenge mistenkt i forbindelse med kidnappingen. Ricci jobbet også som håndverker på familien Smarts eiendom før kidnappingen. Ifølge Salt Lake Tribune skal Ricci flere ganger ha robbet hjemmet til Smarts, og planla ifølge politiet et nytt innbrudd den natta Elizabeth forsvant. Da kom kidnapperne ham i forkjøpet. Ricci ble aldri siktet for kidnappingen, og han døde i fengsel i august i fjor.

SURROGAT-DATTER: En teori er at Mitchell og kona Wanda Eileen Barzee ønsket seg en datter.
<B>BORTFØRT: </B>Elizabeth Smart ble bortført fra soverommet sitt i fjor sommer. Det foreløpig uklart hvor hun og kidnapperen har befunnet seg de siste månedene.
<B>LYKKELIG: </B>Pappa Ed Smart var fra seg av lykke over datterens hjemkomst.
<B>KIDNAPPEREN: </B>Brian David Mitchell hadde også på seg parykk da han ble stoppet av politiet i Salt Lake City.