Elizabeth (21) fengsles i Dubai

Amerikanske Elizabeth (21) er dømt til fengsel i Dubai, etter at hun «berørte» armen til en vakt på flyplassen.

DØMT: Elizabeth skulle mellomlande i Dubai 14. juli. Hun har fortsatt ikke fått lov til å reise hjem. Foto: Detained in Dubai
DØMT: Elizabeth skulle mellomlande i Dubai 14. juli. Hun har fortsatt ikke fått lov til å reise hjem. Foto: Detained in Dubai Vis mer
Publisert

Den amerikanske studenten Elizabeth Polanco De Los Santos (21) ble denne uka dømt til et år i fengsel i Dubai.

Årsaken? Hun skal ha «berørt» armen til en sikkerhetsvakt på flyplassen.

Hendelsen fant sted 14. juli.

Ifølge advokatgruppa Detained in Dubai, som bistår 21-åringen i emiratet, hadde Los Santos vært på ferie i Tyrkia sammen med ei venninne.

De omtaler 21-åringen som en hardtarbeidende student og arbeidstaker.

«Etter å ha mistet sin 44 år gamle far og gjennomgått en operasjon, trengte hun litt fri. Hun bestemte seg for å dra til Istanbul i noen dager med ei venninne. Dessverre valgte de å mellomlande i Dubai framfor Paris på hjemveien. De skulle etter planen ikke tilbringe mer enn ti timer i byen», skriver advokatgruppa i en pressemelding.

- Redd og utnyttet

Men på flyplassen gikk alt galt for den unge amerikaneren. I forbindelse med operasjonen hun tidligere hadde gjennomgått, hadde Los Santos på seg midjekompresjon.

I sikkerhetskontrollen på flyplassen ble 21-åringen bedt om å fjerne kompresjonen. Hun ble tatt med inn på et bakrom, skriver advokatene i Detained in Dubai.

TRENGTE EN FERIE: Ifølge Detained In Dubai hadde Elizabeth nylig mistet faren sin da hun dro på ferie til Tyrkia. Foto: Detained in Dubai
TRENGTE EN FERIE: Ifølge Detained In Dubai hadde Elizabeth nylig mistet faren sin da hun dro på ferie til Tyrkia. Foto: Detained in Dubai Vis mer

Videre hevder de at de kvinnelige vaktene snakket arabisk seg imellom, og hånlo av Los Santos. Da hun omsider trengte hjelp til på sette på kompresjonsplagget igjen, skal kvinnene ha nektet å bistå.

Overfor nettstedet beskriver 21-åringen en ubehagelig og hjelpeløs situasjon.

- Jeg følte meg ukomfortabel, redd, flau og utnyttet, sier hun til advokatgruppen, og legger til at kvinnene ga henne det hun beskriver som «stygge blikk».

Da ingen i rommet ønsket å hjelpe Los Santos med midjekompresjonen, begynte 21-åringen å rope etter venninnen. Det skal ha vært da Los Santos kom borti den kvinnelige sikkerhetsvaktens arm.

- Utmattende prosess

Etter flere timer i «varetekt» på flyplassen måtte 21-åringen signere papirer på arabisk for å få lov til å forlate rommet, ifølge advokatene.

Da hun seinere sto klar til å gå om bord i flyet som skulle frakte venninnene hjem til New York, fikk Los Santos beskjed om at hun var ilagt utreiseforbud - og at hun ikke kunne forlate emiratet før saken var behandlet i retten.

STUDENT: Elizabeth er student ved Lehman College i New York. Foto: Detained in Dubai
STUDENT: Elizabeth er student ved Lehman College i New York. Foto: Detained in Dubai Vis mer

I anmeldelsen står det at Los Santos hadde «overfalt og fornærmet» en sikkerhetsvakt på flyplassen i Dubai.

Amerikaneren måtte dermed bli i Dubai, og har de siste elleve ukene bodd på ulike hotell.

24. august bestemte domstolen at Los Santos skulle bli ilagt en bot på 10 000 AED, tilsvarende 29 600 kroner, skriver Detained in Dubai i en oppdatert pressemelding.

- Farlig sted å besøke

Påtalemyndigheten anket kjennelsen, og denne uka ble 21-åringen dømt til et års fengsel - etter det som beskrives som en «utmattende juridisk prosess».

- Elizabeth hadde til hensikt å være i Dubai i seks timer, men hun har nå vært der i flere måneder og har tapt 50 000 dollar på boutgifter og advokatkostnader, sier advokat og menneskerettighetsforkjemper Radha Stirling.

RØMTE: Prinsesse Sheikha Latifa bint Mohammed al-Maktoum forsøkte å rømme fra Dubai, og farens regime. Denne videoen er det verden har hørt fra henne. Video: Dagbladet og @FreeLatifa/Youtube Vis mer

Hun er grunnlegger av Detained in Dubai og spesialiserer seg på juridiske spørsmål i Midtøsten. Videre sier hun at Los Santos har gått glipp av store deler av studiesemesteret.

- Vil ikke Dubai at flyplassen skal være et transportknutepunkt som folk ønsker å velge? Hun er ikke den eneste amerikanske statsborgeren som har ramlet inn i landets bakvendte rettssystem.

Frykter fengselet

I august kunne Tierra Young Allen (29) returnere til USA etter å ha tilbrakt flere måneder i Dubai. Årsaken var at 29-åringen kjeftet på en ansatt ved et leiebilfirma.

Amerikanske Peter Clark fikk utreiseforbud etter at blodprøver viste spor av marihuana - som han hevder at han hadde røykt lovlig i Las Vegas før innreise i Dubai.

Ifølge The New York Post er det amerikanske utenriksdepartementet gjort kjent med Los Santos-saken.

- Amerikanske borgere må være klar over at Dubai er et farlig sted å besøke. Ethvert land hvor en uviselig påstand kan resultere i langvarig fengsel, er et uakseptabelt valg for turister. Dubai må jobbe hardt for å stoppe denne typen juridiske overgrep, sier Stirling.

Ifølge advokatgruppen er Los Santos nå redd for å bli innkvartert i det beryktede fengselet Al Awir, til tross for at Detention in Dubai tar til orde for hennes umiddelbare løslatelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer