Elizabeth ble voldtatt, torturert og utsultet i ni måneder. Kunne blitt reddet etter to måneder

Gatepredikanten Brian David Mitchell kidnappet henne fra soverommet. - Han torturerte og brutaliserte meg på måter som er umulig å forestille seg.

GIR UT BIOGRAFI: Elizabeth Smart ble bortført som 14-åring, og ble holdt fanget i ni måneder. Nå gir hun ut biografi om sitt livs mareritt. Foto: AP Photo/Rick Bowmer/NTB Scanpix
GIR UT BIOGRAFI: Elizabeth Smart ble bortført som 14-åring, og ble holdt fanget i ni måneder. Nå gir hun ut biografi om sitt livs mareritt. Foto: AP Photo/Rick Bowmer/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Elizabeth Smart var 14 år da hun ble kidnappet fra sitt eget soverom i Salt Lake City i Utah i USA 5. juni 2002.

Den hjemløse gatepredikanten Brian David Mitchell tvang henne opp i fjellene bak huset i flere timer til de kom fram til en provisorisk leirplass. Der møtte hun en merkelig kvinne som beordret henne til å kle av seg. Kvinnen viste seg å være Mitchells kone Wanda Barzee.

- Var helt nedbrutt og ødelagt Mitchell startet en form for seremoni. Den lille jentas helvete var i gang.

- Jeg ba og gråt og var så redd. Jeg husker at jeg tenkte på hva som kom etter et bryllup. Og at det ikke kunne skje meg. Det kunne ikke skje, sier hun i et intervju med den amerikanske TV-kanalen NBC News.

I reportasjen besøker hun stedet hun ble holdt fanget for første gang.

- Jeg husker at han tvang meg i bakken. Jeg gjorde motstand hele tida. Da han var ferdig reiste han seg og jeg lå igjen alene og følte meg helt nedbrutt og ødelagt. Jeg var ødelagt og kunne ikke repareres, sier hun.

- Voldtok meg hver dag I ni måneder terroriserte Mitchell henne på grufulle måter, med hjelp fra kona.

BORTFØRT SOM 14-ÅRING: Elisabeth Smarts forsvinning rystet en hel nasjon, og mange deltok i leteaksjonen etter henne. Dette bildet er tatt 13. juni i 2002 i Salt Lake City, bare ni dager etter at hun forsvant fra sitt eget hjem. Foto: AP Photo/Douglas C. Pizac/NTB Scanpix
BORTFØRT SOM 14-ÅRING: Elisabeth Smarts forsvinning rystet en hel nasjon, og mange deltok i leteaksjonen etter henne. Dette bildet er tatt 13. juni i 2002 i Salt Lake City, bare ni dager etter at hun forsvant fra sitt eget hjem. Foto: AP Photo/Douglas C. Pizac/NTB Scanpix Vis mer

- Han voldtok meg hver dag, og noen ganger flere ganger i løpet av en dag. Han torturerte og brutaliserte meg på måter som er umulig å forestille seg. Han sultet og manipulerte meg som om jeg var et dyr, sier Smart.

I biografien «Elisabeth Smart: My Story», som utgis på engelsk i morgen, gjenforteller hun sitt livs mareritt.

I boka kommer det fram at hun flere ganger i begynnelsen opplevde at hun var nær ved å bli funnet. Første gangen var bare noen dager etter kidnappingen.

- Jeg husker at jeg hørte navnet mitt bli ropt ganske tydelig, og jeg husker at jeg tenkte at det hørtes ut som onkelen min, sier Smart til NBC.

Men hun kunne ikke rope tilbake. Mitchell truet med å drepe henne om hun laget en lyd, og sa at han også kom til å drepe dem som kom for å redde henne.

Kunne blitt reddet etter to måneder Hennes største sjanse for å bli oppdaget var da Mitchell og Barzee tok henne med til biblioteket i Salt Lake City i august, bare to måneder etter at hun ble kidnappet.

KIDNAPPET FRA SOVEROMMET: Elizabeth Smart ble bortført fra sitt eget soverom midt på natta 5. juni 2002. Den hjemløse gatepredikanten Brian David Mitchell tvang henne med seg opp i fjellene bak huset. Foto: Reuters/Steve Wilson/NTB Scanpix
KIDNAPPET FRA SOVEROMMET: Elizabeth Smart ble bortført fra sitt eget soverom midt på natta 5. juni 2002. Den hjemløse gatepredikanten Brian David Mitchell tvang henne med seg opp i fjellene bak huset. Foto: Reuters/Steve Wilson/NTB Scanpix Vis mer

En politimann kontaktet de tre, og ba om å få se jentas ansikt. Smart var da ikledd en heldekkende drakt med slør. Mitchell nektet etterforskeren gjentatte ganger å la han se jentas ansikt og Smart selv var for nedbrutt til å gjøre noe.

Det gikk sju måneder - med enda mer tortur, voldtekt og utsulting - før politiet fikk en ny sjanse.

Etter at de hadde vært i California i en periode, returnerte de til Utah. Da ble paret avslørt ved hjelp av en skisse politiet hadde tegnet ved hjelp av kidnappingens eneste vitne, Elizabeths søster Mary Katherine.

Fire politifolk omringet de tre, og en av dem henvendte seg direkte til Smart:

- Er du Elisabeht Smart? spurte en av dem.

MONSTER: Brian David Mitchell teroriserte og voldtok Elizabeth Smart. Foto: Reuters/George Frey/NTB Scanpix
MONSTER: Brian David Mitchell teroriserte og voldtok Elizabeth Smart. Foto: Reuters/George Frey/NTB Scanpix Vis mer

I boka skriver hun ifølge NY Post at dette spørsmålet gjorde at hun for første gang siden kidnappingen følte seg trygg.

- Jeg er Elisabeth, svarte hun.