Elkem møter seg selv i døra

Elkem lever ikke som det reder. Sapa vet ennå ikke hva Elkem vil med sitt eierskap i det svenske selskapet. Nå vil Elkem, som Alcoa, inn i styrerommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Elkem kjøpte overraskende negativ kontroll i Sapa 20. februar. Kjøpet ble umiddelbart tolket som et forsvarstrekk mot Alcoas kjøpsoffensiv i Elkem.

Ifølge den svenske avisen Dagens Industri fredag har man verken innad i Sapas ledelse eller i styret klart for seg hva Elkems intensjoner er.

Samtidig har styreformann Finn Jebsen overfor norske medier fremholdt at Alcoas eierskap i Elkem kan legge hindringer i veien for forretningsutviklingen i det norske selskapet. Årsaken er at Alcoa er en betydelig aktør i hele verdikjeden innen aluminium, og konkurransebestemmelser kan dermed sette en stopper for interessante muligheter.

Jebsens uttalelser til norske medier sammen med Elkems manglende flagging av intensjonen med eierskapet i Sapa, støtter imidlertid opp under spekulasjoner om at kjøpet i Sapa er et rent forsvarstrekk fra Elkem; gjennom et betydelig eierskap i Sapa, kan Elkem med større troverdighet hevde at Alcoas eierskap hemmer forretningsutviklingen i Elkem.

Alcoa er nemlig blant Sapas argeste konkurrenter i en rekke markeder. Samtidig er det klart at Elkem gjennom aksjekjøpet i Sapa har fremprovosert nettopp en slik situasjon.

Når det gjelder Elkems manglende flagging av intensjoner med Sapa-kjøpet, er det et delikat poeng at dette er noe Elkem en rekke ganger har kritisert sin største eier for: Styreformann Jebsen har ved flere anledninger klaget over at alle forespørsler rettet til Alcoa om hva det amerikanske selskapet vil med Elkem, er møtt med taushet.

Dagens Industri (DI) skriver fredag at konstruktive samtaler mellom de to største aksjonærene i Sapa ventes å føre til at Elkem får to styreplasser i det svenske selskapet, som Elkem, nå eier 32 prosent av.

Ifølge DI er det mye som tyder på at den svenske finansmannen Mats Qviberg blir styreformann.

Sapa innkalte i går til generalforsamling 6. april. Det oppgis ikke hvilke personer som er aktuelle for styret.

Skulle Elkem ønske å kjøpe opp resten av Sapa, må det norske selskapet punge ut med om lag 4 milliarder svenske kroner med utgangspunkt i samme pris som tidligere.