Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Elle melle

SSB-sjefen kledte seg ut som sjømannen Svein som ble telt i 1950 - slik du blir i disse dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange stoppet og undret hva i all verden som var på gang da staben i Statistisk sentralbyrå i dag poserte fram og tilbake foran Tostrupkjelleren og Stortinget i kostymer fra svært henfarne tider.

Sjefen sjøl - Statistisk sentralbyrås direktør Svein Longva - stilte i autentisk, svart sjømannshabitt fra 1950 - med kasjettlue. Flere av hans kolleger blant de høyere statistikere i byrået var iført drakter fra de tre forrige århundrene - det eldste kostymet fra 1769 - året da den første folke- og boligtellingen ble gjennomført i Norge.

- Vi synes vi må markere at en historisk epoke er over. I dag foretar vi den siste skjemabaserte folke -og boligtellingen i landet. Neste gang vi teller, blir det ingen skjemaer å fylle ut. Da henter vi informasjonen fra offentlige registre, forklarer Longva til NTB.

SSB-sjefen forteller at byrået har jobbet vel sju år med forbere delsene til årets telling. E n telling hvor hele Norge bokstavelig talt er invitert til å gi et øyeblikksbilde av seg selv. Alle i Norge er med på å skrive historien om hvordan vi bor og lever - akkurat lørdag 3. november 2001. november 2001.

Skjemaer - 2,3 millioner i alt - er sendt til alle husstander. Og selv om de ikke må fylles ut akkurat lørdag, er det altså boforholdene lørdag 3. november som skal beskrives på skjemaet. Fristen for å svare er lørdag om ei uke.

Staben i Statistisk sentralbyrå har lagt ned mye arbeid for å få alle til å fylle ut skjemaene. Grupper som kan tenkes å ha problemer med språket, har fått ekstra informasjon. Statistikerne har oppsøkt og informert i moskeer, opplæringsinstitusjoner og gjennom flyktningkonsulenter i kommune. Reklame for tellingen er trykket, blant annet på plastposer, på 11 språk.

Folketellinger har lange tradisjoner - også her i landet. Norges første folketelling var i 1769, og siden den gang har vi hatt tellinger omtrent hvert tiende år.

De aller fleste land har hatt folketelling de siste ti årene, og Norge er ikke det eneste landet som har telling i høst: Både Argentina, Senegal, Samoa, Tuvalu og Den dominikanske republikk har folke- og boligtelling nå i november, ifølge SSB.

Siden mange av spørsmålene er like fra land til land, blir det mulig å sammenligne norske levekår og boforhold med resten av verden.

Statistisk sentralbyrå regner med å ha de første foreløpige tallene etter årets telling klare i midten av april neste år.

(NTB- Kjell T. Barøy)

<P>TELLER DEG: I dag hadde Statistisk sentralbyrå stand ved Stortinget der direktør i SSB Svein Longva hadde hadde kledd seg ut som Svein Haug som ble telt i 1950.
SISTE GANG: Tidenes siste skjemabaserte folketelling i Norge pågår i disse dager. Drøyt 2,2 millioner skjemaer med svarfrist 10. november er sendt til samtlige husstander i landet.
Hele Norges coronakart