Ellen (105) møtte Märtha (29)

KAUTOKEINO (Dagbladet): Ellen Mikkelsdatter Sara Buljo (105) har levd under tre konger. I går fikk 105-åringen møte prinsesse Märtha Louise på Finnmarks-besøk. - Det føltes veldig nært, sa Finnmarks nest eldste kvinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I søskenflokken til Ellen - eller Mikkol Elle, som er hennes samiske navn - har samtlige blitt veldig gamle. De har levd et liv i pakt med naturen. Upåvirket av den moderne tidsalder og med naturen og dyra som levevei. Et liv med vektlegging av de samme verdier som prinsessen mener mange byfolk har mistet i våre dager. At det er levesettet som har gjort henne så gammel, er den gamle kvinnen overbevist om.

- Det er han der oppe som har bestemt at jeg skal leve så lenge. Jeg har spist reinkjøtt, og har vært mye på fjellet i frisk luft, sier Mikkol Elle til Dagbladet.

Kalde hender

I februar var det stor fest da kommunens eldste kvinne fylte 105 år. Synet har begynt å svikte. Hun hører heller ikke så godt lenger, og dagsformen avgjør hvor aktiv hun kan være. Hodet er det imidlertid ikke noe i veien med - og det er det viktigste, mener Mikkol Elle.

Da prinsessen var på besøk, måtte en av pleierskene oversette. 105-åringen snakker bare sitt morsmål - samisk.

- Du er kald på hendene, fikk den samiske kvinnen fortalt prinsessen, som tok seg god tid i dagligstua på Kautokeino helsesenter. Under hele besøket holdt prinsessen den gamle kvinnen i hånda.

- Det føltes veldig nært. Jeg skjønner ikke hvorfor prinsessen ville hilse på meg. Jeg er en svak gammel dame. Men jeg er veldig stolt over at hun kom på besøk, sier Mikkol Elle.

Festkledd

Marthä bar i går den vakre Kautokeino-kofta hun fikk i gave fra kommunen søndag. Og også Ellen var pyntet.

- Jeg har pyntet meg litt med de fine klærne som jeg har, sa 105-åringen som drikker kruttsterk kaffe med stø hånd uten hjelp fra pleierne.