Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ellen (17) og Bendik (14) planket på 10 meter lang hai

- Det var litt ekkelt, men samtidig gøy. Se bildene av søskenes litt spesielle plankestunt.

HAI-PLANKER: Ellen Olsen er trolig en av verdens første hai-plankere. Da familien Olsen fra Finnmark fikk en ti meter lang brugde i garnet, fant de ut at det hadde vært kult å planke på den døde haien. - Hvorfor ikke? tenkte Ellen. Alle foto: Arild Olsen.
HAI-PLANKER: Ellen Olsen er trolig en av verdens første hai-plankere. Da familien Olsen fra Finnmark fikk en ti meter lang brugde i garnet, fant de ut at det hadde vært kult å planke på den døde haien. - Hvorfor ikke? tenkte Ellen. Alle foto: Arild Olsen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Da en ti meter lang brugde, en type hai-art, satte seg fast i laksegarnet til familien fra Finnmark forrige søndag, var det aldri uklart hva de skulle gjøre med haien. Den bare måtte plankes.

Uvanlig syn Far Arild Olsen og barna Ellen Olsen (17) og Bendik Hamsun (14) var ute i båt for å hente garnet da de så hva som hadde festet seg.

- Vi trodde ikke våre egne øyne da vi så den enorme haien, forteller Ellen.

Sammen klarte de å slepe den døde monsterhaien, som trolig hadde dødd av utmattelse i forsøket om å komme seg løs, til land.

- Hvorfor ikke? Da de sto og studerte den svære haien, kom plutselig minstemann på en utrolig god idè.

- Skal vi ikke bare planke på den da? spurte han søsteren sin.

- Hvorfor ikke? svarte hun.

SLIMETE: Bendik Olsen (14) kom først på ideen om haiplankingen. - Den var litt slimete, sier han.
SLIMETE: Bendik Olsen (14) kom først på ideen om haiplankingen. - Den var litt slimete, sier han. Vis mer

Og planking ble det.

Tok støyten Far Arild sto og passet på at haien ikke skulle rulle rundt da ungene balanserte oppå den. Han tok samtidig bilder for å dokumentere det noe spesielle stuntet.

Førstemann ut var Bendik. Han tok støyten for søsteren.

- Han fikk slim på seg, og tok kanskje litt støyten for meg, for jeg slapp unna det, heldigvis, sier Ellen.

- Det var litt ekkelt, men også veldig gøy, sier hun.

- Den var hard og ganske slimete, men det var stilig å prøve, sier han.

Første hai-plankere En rekke lokalmedier har omtalt saken, det synes Ellen er litt rart, men kult. Hun har ikke hørt om andre som har hai-planket før, og synes det er ganske gjevt at hun og broren trolig er de første som prøver den spesielle type plankingen.

SATT FAST: Denne brugde satt fast i garnet. Brugde (eng: "basking shark") er en haihart som er utbredt i de fleste tempererte havområder, den spiser bare plankton og er ufarlig for mennesker. Den svømmer nær overflaten med åpent gap, og siler ut planktonet gjennom gjellegitteret. Kilde: Wikipedia.
SATT FAST: Denne brugde satt fast i garnet. Brugde (eng: "basking shark") er en haihart som er utbredt i de fleste tempererte havområder, den spiser bare plankton og er ufarlig for mennesker. Den svømmer nær overflaten med åpent gap, og siler ut planktonet gjennom gjellegitteret. Kilde: Wikipedia. Vis mer

- Det er litt stas, sier hun, som vanligvis ikke pleier å planke.

Som så mange andre fisker, fikk også den ti meter lange haien ei våt grav. Etter at Arild Olsen greide å greie den løs fra sitt og naboens garn, slepte han brugda ut på dypt hav. Der ble brugda sluppet for å synke til bunns, skriver Finnmarken.