Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ellen (18) frykter å dø før hjelpa kommer

I halvannet år har Ellen Andrea Marker (18) fra Skien slitt med sterke mavesmerter og kraftig vekttap.

MODIG: Å gå offentlig er hun blitt advart mot, da det kan stresse henne, men Ellen velger likevel å fortelle sin historie. Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet
MODIG: Å gå offentlig er hun blitt advart mot, da det kan stresse henne, men Ellen velger likevel å fortelle sin historie. Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): I 2009 ble hun innlagt med smerteproblemene ved matinntak og begynnende vekttap. Sykehuset  Telemark stilte diagnosen anoreksi og psykiske problemer, samt en smule simulering.

Ellen forteller at smertene ved inntak av vanlig føde ikke ble vektlagt.

- Ja, jeg frykter jeg kan dø. De ville ikke høre på meg, sier Ellen.

Stort vekttap Hun sitter i sofaen hjemme i Skien, avmagret og svak. Men stemmen er tydelig.

Ellen var en aktiv og sunn sportsungdom på nær 60 kilo. Nå er vekta på 35 kilo. Bare de siste to ukene har hun tatt ytterligere av.

Dagbladet kjenner til at primærlegen ser situasjonen som svært alvorlig.

- Jeg får virkelig vondt i maven, og hovner opp når jeg spiser vanlig mat. Derfor sier jeg fra nå, slik at andre som sliter med dette, for det vet jeg det er, også kan få hjelp, sier Ellen.

Å gå offentlig er hun blitt advart mot, da det kan stresse henne, men Ellen velger likevel å fortelle sin historie.

Reisebrosjyre Fra første stund har Ellen, med familiens hjelp, kjempet for å bli raskt frisk. Men i stedet for hjelp, forteller Ellen om mangel på å høre
henne og om helt bisarre episoder.

VOLDSOM VEKTNEDGANG: Ellen Andrea Marker var en aktiv og sunn sportsungdom på nær 60 kilo. Nå veier hun 35. Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet
VOLDSOM VEKTNEDGANG: Ellen Andrea Marker var en aktiv og sunn sportsungdom på nær 60 kilo. Nå veier hun 35. Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet Vis mer

- En psykolog kom med en cd med New Age-musikk og reisebrosjyre, som jeg ble bedt om å lese, slik at jeg skulle få positive tanker i hodet. Andre ganger ble jeg tilbudt mat som de visste ville gi meg smerter.

Pappa og mamma, Jan Cristian og Inger Marker, som har vært Ellens trofaste våpendragere i kampen mot det familien kaller fordommer og forutinntatte meninger blant norske skolemedisinere, bekrefter det datteren sier.

Pappa erkjenner imidlertid overfor Dagbladet at hans meget direkte vesen kan ha svekket dialogen mellom familien og helsepersonellet, men takket være konas støtte opplever han at slagene er vunnet ett for ett.

Balderklinikken Foreldrene valgte å utrede Ellen privat da de opplevde at framdriften i det offentlige tilbudet falt. Valget ble Balderklinikken, som spesialiserer seg på matallergier.

Der blir det bekreftet at Ellen lider av matallergi i forskjellige sammenhenger. Som kan forklare smerter ved matinntak.

Jan Christian Marker forteller at familien har brukt nær 100 000 private kroner på å finne ut det som det offentlige helsetilbudet ikke ville gjøre noe med.

Mye tyder på at Ellens problem ikke er usedvanlig. På hjemmesidene til Norsk Astma- og allergiforbund står det om matallergier som kan være problematiske å komme til bunns i, og som rammer så mange som 10 til 20 prosent av befolkningen. Dette ifølge professor Arnold Berstad.

Beklager Dagbladet har vært i kontakt med Sykehuset Telemark og Rikshospitalet for uttalelse.

- Vi synes det er svært beklagelig hvis det er slik at hun og familien opplever at sykehuset ikke har tatt hennes tilstand og  totalsituasjonen på alvor. Men kan ikke gjenkjenne oss i at hennes tilstand ikke er tatt på alvor, skriver klinikksjef Per Urdahl ved  sykehuset Telemark, i et offisielt tilsvar.

TILBUD OM BEHANDLING: Etter påske får Ellen tilbud om mer utredning ved Rikshospitalet. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
TILBUD OM BEHANDLING: Etter påske får Ellen tilbud om mer utredning ved Rikshospitalet. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

Han understreker at alt tenkelig som kan gjøres er gjort. Blant annet er det innledet samarbeid med Balderklinikken.

Etter påske får Ellen tilbud om mer utredning ved Rikshospitalet, og langtidsopphold ved et eksternt behandlingstilbud. Dette tilbudet bygges på de konklusjoner legene ved Rikshospitalet kommer fram til.

Ellen er ikke sikker på om hun har tid nok.

Skien 20110322.Ellen Andrea og mamma og pappa, Inger og Jan Christian Marker, Skien. Foto: Torbjørn Berg
Skien 20110322.Ellen Andrea og mamma og pappa, Inger og Jan Christian Marker, Skien. Foto: Torbjørn Berg Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media