Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ellen (42) skal gå med forkle hver dag i ett år

- Jeg grugleder meg.

PÅ KJØKKENET: Ellen Hagman har bestemt seg for å hylle hjemmeværende som henne selv. Hvordan? Hun skal gå med forkle hver eneste dag i ett helt år. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
PÅ KJØKKENET: Ellen Hagman har bestemt seg for å hylle hjemmeværende som henne selv. Hvordan? Hun skal gå med forkle hver eneste dag i ett helt år. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GVARV/OSLO (Dagbladet): Ellen Hageman er 42 år, firebarnsmor, hjemmeværende, har aldri eid en TV og sier selv at hun og familien lever som på 60-tallet.

Nå skal den selverklærte feministen ta det hele et steg videre: Hun skal gå med forkle hver dag i et helt år.

- Det er en hyllest til det ubetalte omsorgsarbeidet, sier den tidligere teologen til Dagbladet.

- Forferdelig ubehagelig Det var Dagen som først omtalte saken.

Så, fra kvinnedagen den 8. mars i år og fram til neste kvinnedag, skal hun hylle hjemmeværende med forkle. Hun kaller det «Forkleaksjonen».

- Jeg synes forkleet er et sterkt symbol. Jeg tar et plagg som hører til innenfor husets vegger med ut i det offentlige rom. Folk er ikke vant til å se det utendørs.

Hun håper det kan bidra til at folk slutter å se ned på hjemmeværende.

- Når jeg er i selskaper eller på fest, så opplever jeg alltid at folk har vanskelig for å forstå hvorfor jeg velger å være hjemmeværende. Da jeg slutta som prest lurte jeg fælt på hva jeg skulle si til folk når de spurte meg hva jeg gjorde. Når jeg sier jeg er hjemmeværende spør de meg «men, hva er det du egentlig gjør?».

Hun grugleder seg til å rusle rundt i forkle på butikken, i selskap og i datterens konfirmasjon.

- Jeg har faktisk prøvd det en gang før, da gikk jeg på butikken med forkle, bare for å se hvordan folk reagerte. Det var forferdelig ubehagelig, man blir sett på på en ubeskrivelig måte. Folk vet ikke helt hvordan de skal reagere, sier hun.

- Nyttet ikke Som firebarnsmor, hvorav ett av barna har en kronisk sykdom, synes Hageman det var umulig å kombinere 100 prosent stilling med familielivet.

For fem år siden valgte hun vekk jobben.

- Det nyttet ikke å kombinere familie med en prestejobb. Det var vanskelig. Da jeg slutta var jeg veldig ferdig med jobben, og jeg går nok heller aldri tilbake til den. Det blir på en måte både en stolthetsaksjon, men også en «mislykket»-aksjon. Jeg klarte rett og slett ikke kombinere det å ha jobb, et sykt barn og tre andre barn.

FARGERIK: Ellen bestemte seg for å slutte i fulltidsjobben som prest, og ble i stedet hjemmeværende. Hun mener folk har vanskelig for å «takle» at noen velger å være hjemmeværende. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
FARGERIK: Ellen bestemte seg for å slutte i fulltidsjobben som prest, og ble i stedet hjemmeværende. Hun mener folk har vanskelig for å «takle» at noen velger å være hjemmeværende. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Mannen min og jeg synes det var bedre at jeg ble hjemme, sier hun.

Men helt som på 60-tallet lever hun ikke. Nå og da blogger hun, eller skriver debattinnlegg på blant annet Vårt Land. Hun skal bruke bildedelingtjenesten Instagram til å «hashtagge» Forkleaksjonen, og håper folk henger seg på.

- Jeg har kontaktet bloggere og andre, og håper at det skal spre seg. Jeg håper folk vil gjøre sin egen greie ut av det, jeg tror det blir en flott måte å synliggjøre dette på, sier Hageman.

«Hun med forkleet» Hun forteller at hun under Markedsdagen i bygda, som tilfeldigvis er den 8. mars, skal gjøre folk oppmerksomme på «aksjonen».

- Jeg får lov til å gå rundt med forkle. Jeg skal trille rundt på en handlevogn og dele ut muffins eller boller til de som stiller opp på bilde med meg. Lokal presse skal også dekke saken, så jeg tror det blir litt bedre ved at folk vet hvorfor jeg gjør det. Kanskje de synes det er enklere å forholde seg til hvis de vet at «der er hun med forkleet», sier hun.

-Synes du flere kvinner bør gjøre som deg, og bli hjemmeværende?

- Jeg synes det ville være en tragedie om bare kvinner gjorde det. Menn bør også. Men kombinasjonen av familie og karriere kan ofte være vanskeligere for kvinner, mener hun.

Hun kaller aksjonen og hjemmeværende-livet som en «performance» og et politisk valg.

- Her hjemme har vi det slik at vi ikke skal tjene mer penger enn vi trenger. Vi vil heller prioritere å være sammen som en familie, og ikke bidra til forbrukersamfunnet. Det blir for så vidt også et politisk valg. Vi lever godt med det vi har, vi lever omtrent som en familie på 50, 60-tallet, sier hun og forklarer at de har Internett - men ikke TV - hjemme.

Hele Norges coronakart