Ellen Johnson-Sirleaf, Leymah Roberta Gbowee og Tawakkul Karman er årets vinnere

Thorbjørn Jagland håper prisen kan styrke kvinners rettigheter i Afrika og den arabiske verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Presis klokka 11 kom Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland ut på talerstolen og kunngjorde at årets fredspris går til tre ulike personer: Ellen Johnson-Sirleaf, Leymah Roberta Gbowee og Tawakkul Karman for deres arbeids med kvinnerettigheter i Afrika og i den arabiske verdenen.

Jagland er svært glad for at det i år er tre kvinner som får prisen, og han håper at prisen kan bidra til å bekjempe kvinneundertrykking i verden.
- Kvinner i dag er de som lider mest gjennom konflikter og kriger. Det er er et viktig tema å løfte opp, sier Jagland i sin tale.

- Vi kan ikke oppnå demokrati og varig fred i verden med mindre kvinner får de samme muligheter som menn til å påvirke utviklingen på alle plan i samfunnet, sier Jagland.

Nobelkomiteens leder tror ikke prisen blir angrepet fra noen stat som prisen i fjor.

TRE KVINNER: Klokka 11 ga Thorbjørn Jagland  årets Nobels fredspris til tre kvinner. Han håper årets pris vil styrke kvinners kamp for rettigheter i Afrika. Foto: Jo Straube / Dagbladet
TRE KVINNER: Klokka 11 ga Thorbjørn Jagland årets Nobels fredspris til tre kvinner. Han håper årets pris vil styrke kvinners kamp for rettigheter i Afrika. Foto: Jo Straube / Dagbladet Vis mer

De siste to årene har vært preget av kontroversielle fredspriser. I 2009 fikk Barack Obama fredsprisen, og i fjor mottok kinesiske dissidenten Liu Xiaobo prisen.

- Tror denne prisen blir vel anerkjent over hele verden, for det er et så viktig tema over hele verden, sier Jagland.

Første kvinnelig overhode Sirleaf var en ventet vinner. Hun ble det første valgte kvinnelige statsoverhode i Afrika, da hun slo den tidligere fotballstjernen George Weah valget i 2005.

Hun fikk 59 prosent av stemmene. Wash bestred valgresultatet, men etterforskningen konkluderte med at Sirleaf hadde vunnet. Hun ble innsatt som president 16. januar 2006.

På 1980-tallet ble hun arrestert for å kritisere militærregimet til Samuel Doe, og hun støttet Charles Taylors opprør før de røyk uklare og hun ble deretter beskyldt for forræderi.

Sirleaf måtte gå i eksil to ganger for å unnslippe problemene hun hadde med den sittende regjeringen.

PRISVINNER: Ellen Johnson Sirleaf (69), president i Liberia og Afrikas føste kvinnelig president. I dag er hun vinner av Nobelsfredspris. Foto:Steinar Buholm / Dagbladet
PRISVINNER: Ellen Johnson Sirleaf (69), president i Liberia og Afrikas føste kvinnelig president. I dag er hun vinner av Nobelsfredspris. Foto:Steinar Buholm / Dagbladet Vis mer

I 1997 stilte hun i valget mot Charles Taylor, men tapte.

I 2006 kåret magasinet Forbes henne til den 51. mektigste kvinnen i verden, og Newsweek kåret henne til en av de ti beste lederne i verden i 2010. Time mener hun er blant de ti viktigste kvinnelige lederne i verden, og The Economist har skrevet at hun uten tvil er den beste presidenten landet noen gang har hatt.

Sirleaf refereres ofte til som «Jernkvinnen».
- Det hadde vært mye enklere for henne å slutte med politikk og heller sitte hjemme. Men hun har aldri gitt opp, har en sentral politisk kilde sagt til BBC tidligere.

Leymah Roberta Gbowee er direktør for Women Peace and Security Africa. Hun organiserte fredsbevegelsen som bidro til president Charles Taylors fall og avslutningen på borgerkrigen i 2003.
Gir prisen til jemenittiske folk Nobelprisens mest overraskende vinner, er kanskje den jemenittiske trebarnsmora Tawakkul Kaman (32).

Til nyhetsbyrået AP sier hun at:

- Jeg gir prisen til revolusjonens unge i Jemen og til det jemenittiske folk, sier Tawakkul Karman (32) til nyhetsbyrået AP.

Kaman er en jemenittisk journalist og fredskativist, og vært en viktig kvinnelig figur under den arabiske våren, og hatt en viktig rolle i opprøret mot Jemens president Ali Abdullah Saleh. Hun har satt seg fore å skape en ikkevoldelig revolusjon gjennom folkelig motstand, og beskrives av mange som landets mest kjente aktivist. — Vi trenger helter. Hun klarer å gjøre det de fleste menn ikke kan i et samfunn som er svært forutinntatt mot kvinner, har den jemenittiske analytikeren Abdul-Ghani Al-Iryani sagt til Washington Post. Karman startet organisasjonen Kvinnelige journalister uten lenker i 2005. Målet har vært å fremme ytringsfrihet og demokratiske rettigheter. Hun er også medlem av islamistpartiet Islah. Motstanden mot Jemens president skjøt ny fart med den såkalte arabiske våren, de folkelige opprørene som startet i Tunisia og Egypt. Karman har vært arrestert flere ganger, melder NTB.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer.

PRISVINNER: Leymah Roberta Gbowee er en afrikansk fredsaktivist, som nå har vunnet Nobelsfredspris. Foto: Berit Roald / Scanpix
PRISVINNER: Leymah Roberta Gbowee er en afrikansk fredsaktivist, som nå har vunnet Nobelsfredspris. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
PRISVINNER: Det mest oppsiktsvekkende her er at trebarnsmora, Tawakkul Karman, fra Yemen som bare er 32 år gammel har fått prisen. Foto: REUTERS/Khaled Abdullah
PRISVINNER: Det mest oppsiktsvekkende her er at trebarnsmora, Tawakkul Karman, fra Yemen som bare er 32 år gammel har fått prisen. Foto: REUTERS/Khaled Abdullah Vis mer