Ellen og Rune tapte

Kveldens valgthriller endte i blått, til tross for en flygende start for Arbeiderpartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når 99.6 prosent av stemmene ser det ut til at det blir borgerlig seier i Oslo.

- Det ser ut til at vi i siste liten klarte å hale i land en seier, noe som meningsmålingene ikke tydet på, sier byrådsleder Erling Lae til NRK.

For først kom valgdagsmålingene, og Arbeiderpartiet jublet over at 7 år med borgerlig styre så ut til å være over i Oslo. Aps ordførerkandidat Ellen Horn, byrådslederkandidat Rune Gerhardsen og Sv med Kari Pahle som ordførerkandidat i spissen ledet klart på den borgerlige siden, og så for seg maktskifte.

Selv Erling Lae var pessimist på egne vegne:

- Slår dette til får vi et svært rødt Oslo, sa Høyres Lae.

Små marginer

Men utover kvelden har stemningen tatt seg opp i Høyres Hus i Oslo hvor partiet har valgvake. Tallene fra de ulike kretsene har gitt bedre resultater enn valgdagsmålingene tydet på.

Resultatet, nå når 99,6 prosent av stemmene er opptalt, endte med 30 mandater til den borgerlige siden, mot sosialistenes 29.

Men Høyre har mistet tre mandater i bystyret. Det er Lae ikke fornøyd med.

-Men jeg er glad for at sentrum samlet har beholdt stillingen og at FrP er like stort. Det er en belastning å sitte med ansvar, sier Lae.

Forhandlinger venter

Men det er fortsatt umulig å si hva slags byråd vi får.

Høyre og FrP har tilsammen 25 mandater, men trenger 30 for å få flertall. Det betyr at de må ha støtte fra KrF og Venstre.

Venstre og Krf er i kveld klare på at de ikke vil sitte i bystyret med FrP.

Fram til 29. oktober, det konstituerende møtet i bystyret, skal det nå forhandles mellom partiene.

Ordføreren skal peke ut en av kandidatene som får oppdraget med å danne byråd. Det mest sannsynlige på det nåværende tidspunktet er at dette blir Erling Lae, som nå. Vi kan stå foran et Høyre-Venstre- Krf eller rent Høyrebyråd.

Skuffet Gerhardsen

Dermed brast drømmen om Ellen Horn og Rune Gerhardsen i tospann for Arbeiderpartiet.

- Det er ille å ikke klare å vinne når en er så nær, men vi har gjort et bedre valg enn forventet, vi er størst i Oslo, sier Rune Gerhardsen. Arbeiderpartiets bystyrekandidat peker også på at det blir spennede med FrP i Oslo framover.

- Jeg tror FrP vil gjøre seg gjeldene med den posisjonen de er i nå.

- Jeg hadde håpa, men vi ble slått på målstreken, sier Svs Kari Pahle, som likevel er strålende fornøyd med partiets innsats.

Også SVs partileder er skuffet over Osloresultatet:

- Det er skuffende at vi ikke klarte å gjenerobre makta i Oslo, her gjør vi et godt valg, nesten jevnstore med AP. Hadde håpa at vi skulle klare å få flertallet, sier Kristin Halvorsen.

- Oslo er en svært viktig i norsk politikk, her har byrådet levert gode resulater i den perioder det har sittet, sier er fornøyd John Petersen.

<B>LAE I TET:</B> Det ligger an til at Erling Lae (H) fortsetter som byrådsleder, men forhandlingene mellom de fire ikke-sosialistiske partiene vil bli svært vanskelige.
SKUFFET:</B> Arbeiderpartiets Ellen Horn og Rune Gerhardsen er skuffet over tapet i hovedstaden. Lenge så det ut til at de ville gå seirende ut av thrilleren.