AVSLUTTER ETTERFORSKNINGEN: Politiet i Asker og Bærum har avsluttet etterforskningen og konkluderer med at Ellen Ugland ikke døde som følge av en kriminell handling. Foto: Privat
AVSLUTTER ETTERFORSKNINGEN: Politiet i Asker og Bærum har avsluttet etterforskningen og konkluderer med at Ellen Ugland ikke døde som følge av en kriminell handling. Foto: PrivatVis mer

- Ellen Uglands dødsfall ikke resultat av en straffbar handling

Politiet avslutter etterforskningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i Asker og Bærum konkluderer med at milliardæren Ellen Uglands dødsfall ikke er resultat av en straffbar handling, melder NTB.

Politiet avslutter derfor etterforskningen, skriver Asker og Bærum politidistrikt i en pressemelding.

Politiet melder i pressemeldinga at den fullstendige obduksjonsrapporten fra Rettsmedisinsk institutt ikke kan fastslå dødsårsaken.

«Politiet i Asker og Bærum har, med bistand fra Kripos, foretatt omfattende taktiske og tekniske undersøkelser. På bakgrunn av disse undersøkelsene har vi konkludert med at avdøde ikke har vært utsatt for en straffbar handling», opplyser politiet.

- For storfamilien gjør ikke henleggelsen særlig stor forskjell. Det som er hyggelig, er at verdiene blir i familien. Vi var i en periode redd for at så ikke ville skje, sier Jørgen Ugland, som er sønn av Ellen Uglands mann, den avdøde skipsrederen Johan Jørgen Ugland. Jørgen Ugland sikter til at det etter Ellen Uglands død ble klart at Johan Jørgen Uglands barnebarn Knut Nikolai Tønnevold Ugland arver hennes rederiaksjer.

Ingen mistenkte Politiinspektør Stine Karlsen sier de har foretatt de undersøkelsene de mener var nødvendige for å komme fram til konklusjonen.

- Det er vitneavhør, tekniske og taktiske undersøkelser som ligger til grunn. Vi har forsøkt å bringe klarhet i hendelsesforløpet og konkluderer med at det ikke har skjedd noe straffbart, sier Karslen til Dagbladet.

Men politiet har ikke kunnet gi svar på hva Ugland døde av.

- Den endelige obduksjonen fastslår ikke noe dødsårsak og vi mener det ikke har skjedd noe straffbart. Noe mer kan ikke vi gjøre, sier hun.

Det har ikke vært noen siktede eller mistenkte i saken.

Ellen Ugland ble mandag 6. desember 2010 funnet død i sin leilighet på Lysaker Brygge. Den foreløpige obduksjonen kunne ikke fastslå sikker dødsårsak og gjorde at politiet etterforsket det som et mistenkelig dødsfall.

Arvestrid Med henleggelsen av saken, øker sjansen for at familien kan sette punktum for en opprivende periode.

- Vi er fornøyd med at politiet har gjort en grundig etterforskning og at de konkluderer med at det ikke har skjedd noe straffbart. Det bekrefter det vi har vært sikre på hele tiden, sier Ellen Kristin Dahl-Pedersen, som er avdød Ellen Ugland niese. 

- De fleste kan sikkert forstå at dette har vært en stor påkjenning for oss. Først mistet vi henne, så kom etterforskningen og deretter et enormt medietrykk, sier Dahl-Pedersen til Dagbladet.

En langvarig arvestrid i familien var mye av bakgrunnen for at Ellen Uglands død den 6. desember i fjor fikk en slik enorm oppmerksomhet i mediene.

Bare et drøyt halvår i forveien hadde hennes mann, Johan Jørgen Ugland, blitt funnet død i badekaret hjemme, 88 år gammel.

Rederikonsernet hans var da verdt tre milliarder kroner.

Ugland hadde testamentert 45 prosent av konsernet til sin 31 år yngre kone Ellen, og de resterende 55 prosentene til barnebarnet Knut Nikolai T. Ugland (24). De tre barna fra et tidligere ekteskap fikk svært lite, og noen av dem syntes lite om farens fordeling av verdiene.

Da også Ellen Ugland døde, ble det klart at Knut Nikolai Tønnevold Ugland arvet hennes aksjer i J.J. Ugland-selskapene.

Ellen Uglands 45 år gamle niese, Ellen Kristin Dahl-Pedersen, arvet verdier på mellom 50 og 70 millioner kroner.

I februar i år var den fullstendige obduksjonsrapporten klar.

- Det er ingen sikker dødsårsak, sa politiinspektør Stine Karlsen ved Asker og Bærum politidistrikt til Dagbladet.

Likevel fortsatte etterforskningen.

Nå er også den avsluttet.