Elleve års kamp mot If

For trafikkskadde Katrine Bråtane (23) er det snakk om muligheten til å leve et fullverdig liv. For forsikringsselskapet If Storebrand handler det om penger. Nå skal Høyesterett avgjøre hvor mye Katrines liv er verdt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag ruller Katrine Bråtane inn i Høyesterett. Over tolv år tidligere red den da elleve år gamle jenta langs riksveien 416 ved Risør i Vest-Agder. En bil feide med seg både Katrine og hesten. Den lille kroppen ble funnet over ti meter fra veien.

Katrine ble lam fra halsen og ned. I dag er hun avhengig av multifunksjonell rullestol som hun styrer med haka. Skal hun spise, må hun ha hjelp. Blir hun varm om natta, snakker hun i en babysitter, slik at en av assistentene kan lufte på rommet.

Likevel mener Katrine at saken ikke bare handler om henne.

- Saken har på en måte blitt større enn meg og min situasjon. Det handler om situasjonen for trafikkskadde. Det handler om hvordan vi skal leve i framtida og hvilke muligheter vi skal ha til å utvikle oss som mennesker, sier hun.

Vanskelig

For forsikringsselskapet If Storebrand handler det ikke om livskvalitet, men om penger. Dersom Høyesterett kommer fram til at forsikringsselskapet skal betale for framtidig pleie og omsorg for Katrine, betyr det mindre overskudd og lavere marginer for selskapet. Derfor ønsker de en avklaring.

- Denne saken dreier seg ikke om Katrine Bråtanes rett til et mest mulig fullverdig liv, men om hvem som skal betale for det. Når det er sagt, er det viktig for oss å få fram at vi har den største respekt for den måten Katrine Bråtane har taklet situasjonen på, sier informasjonsdirektør Jack Frostad i If.

Katrines kamp

1990: Katrine blir påkjørt og blir lam fra halsen og ned.

1991: Katrine engasjerer advokat etter at Storebrand tilbyr henne 250000 kroner i erstatning.

1996: Storebrand øker tilbudet til 875000 kroner.

1997: Katrine engasjerer seg personlig i saken og hyrer Christian Lundin som advokat.

2000: Agder lagmannsrett tilkjenner Katrine 10,1 millioner kroner.

2001: If anker saken til Høyesterett. Den delen av saken som gjelder framtidig pleie og omsorg, blir tatt opp til behandling. Kravet fra Katrines advokat er 400000 kroner i året.

Forsikringsselskapet hadde imidlertid hatt stor økonomisk gevinst dersom Katrine hadde gitt opp kampen på et tidligere tidspunkt. Forsikringsselskapets første tilbud var på fattige 250000 kroner. Vinner Katrine i Høyesterett, vil hun få opptil 15 millioner kroner. I tillegg ligger det en rekke liknende saker nedover i rettssystemet - trafikkskadde som kjemper for sin hverdag.

- Vi er på en måte til enhver tid avhengig av de menneskene vi har rundt oss. Jeg har fantastiske venner som stiller opp for meg. Samtidig er det viktig for meg at de skal slippe å ta seg av meg til enhver tid, sier Katrine.

Gruer seg

Da hun var 18 år, tok hun over en bunke papirer og fikk ansvaret for sin egen sak. Sammen med advokat Christian Lundin har ungjenta kjempet seg gjennom to runder i retten.

Skuffelsen har vært like stor hver gang forsikringsselskapet har anket saken videre.

- For meg har det vært viktig at denne saken ikke er blitt selve livet mitt. Livet mitt slutter ikke når rettssaken er over, selv om saken er blitt en viktig del av det, sier Katrine.

Hun er usikker på hvordan det igjen vil være å møte forsikringsselskapet og deres advokater.

- Jeg prøver å tenke på at de har en jobb de skal gjøre. At de gjør en oppgave for sin arbeidsgiver, og at de kanskje ikke ser meg, sier Katrine.

Drømmer

Akkurat det siste har hun tenkt mye på før behandlingen i Høyesterett, der hun ikke får forklare seg.

- Når forklaringen min blir lest opp, håper jeg at de ser mennesket bak. At jeg ikke blir et navn og et nummer i rekken, men at jeg fortsatt er Katrine. Et menneske som har sine drømmer, mål og ambisjoner, men som dessverre trenger et nettverk rundt seg, sier Katrine.

Viktig sak

Rettssaken avgjør om det er det offentlige eller forsikringsselskapet som har ansvar for Katrines framtid. Saken betegnes som prinsipielt viktig av Tom Eitvedt i Landsforeningen for Trafikkskadde.

- Det er på høy tid at vi får en avklaring på dette spørsmålet, sier han, og levner ikke forsikringsselskapet mye ære.

- If har utvist liten forståelse for Katrines situasjon. De prøvde å få saken ut av verden ved å tilby fattige 250000 kroner. Det viser forsikringsselskapenes holdning i slike saker, sier Eitvedt.

- Denne saken har vært krevende og tung også for oss. Det har vært viktig med en rettslig avklaring på dette prinsipielle spørsmålet, sier Jack Frostad.

LANG KAMP: Katrine Bråtane har siden 1991 kjempet for å få erstatning fra forsikringsselskapet If. Tirsdag starter Høyesterett behandlingen av saken.