Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Elleve buss­laster med ulve­motstandere til Oslo

Opp mot tusen personer er ventet å til Oslo i morgen for å protestere mot Vidar Helgesens nei til ulvejakt. 

FØLER SEG LURT:  Knut Arne Gjems i Norges jeger og fiskerforbund i Hedmark står i spissen for et bygdeopprør som mobiliserer mot ulv. 
FØLER SEG LURT:  Knut Arne Gjems i Norges jeger og fiskerforbund i Hedmark står i spissen for et bygdeopprør som mobiliserer mot ulv.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Egentlig skulle mange av dem ha startet ulvejakt denne uka. Nå går turen i stedet til Oslo.

Fra klokka 12 i morgen ruller det inn busslast med busslast av ulvemotstandere til hovedstaden.

De kommer for å demonstrere mot det de beskriver som en helomvending fra Klima- og mijøvernminister Vidar Helgesen i spørsmålet om felling av ulv.

- Vi har satt opp elleve busser fra Hedmark og Oppland. I tillegg kommer det folk med fly fra Trøndelag, Akershus, Østfold, Vestfold og Telemark som vil støtte oss. Det kunne vært flere, vi sliter med å skaffe nok busser, sier Knut Arne Gjems, leder i Norges jeger og fiskerforbund i Hedmark.

Totalt regner de med å bli mellom 500 - 1000 personer.

- Vi er vanlige innbyggere, jegere, friluftsinteresserte, beitenæring, grunneiere, friluftsfolk, ordførere, mødre og barn. Folk fra bygda, forklarer Gjems.

Spontant bygdeopprør

20. desember besluttet Helgesen å redusere fellingstillatelsene for ulv i Hedmark fra 47 til 15.

Beslutningen kom selv om ulvestammen nå er større enn det et Stortingsflertall bestående av Høyre, Frp, Ap og Krf har besluttet at vi skal ha.

Lovavdelingen i justisdepartementet var imidlertid kommet til at ulven ikke hadde stort nok skadepotensial til å tillate felling, og at det er mulig å begrense eventuelle skader på andre måter enn ved å skyte ulven.

- Det utløste en spontanreaksjon. Folk føler seg ført bak lyset. Her har Stortinget vedtatt et bestandsmål for ulv, Stortingets vilje, som åpnet for felling. Så snur departementet på det. Samme lovavdeling som hadde saken i sommer, kommer nå til en annen konklusjon. Vi vil markere vår misnøyd med at demokratiet ikke blir fulgt, sier Gjems.

- Ministeren må snu

Demonstrantene har en klar oppfordring til Helgesen.

- Buskapet vårt er at klima og miljøministeren må snu. Det er gjort en for slett jobb i departementet, lovavdelingen har fått et mangelfullt juridisk grunnlag for å vurdere saken, hevder Gjems.

Samtidig understreker han at de ikke er en gjeng med ulvehatere.

- Det blir ofte framstilt svart-hvitt. Vi er ikke ulvehatere selv om vi vil jakte ulv, på samme måte som vi ikke er elghatere fordi vi jakter elg. Vi mener bare at ulv må forvaltes som andre dyr, etter 40 år med fredning. Dette berører veldig mange folks livskvalitet, mener han.

Helgesen ikke overrasket

Vidar Helgesen sier han ikke er overrasket over de sterke reaksjonene han møter.

- Nei, jeg er ikke overrasket. Det dreier seg om en reell konflikt, mellom ulike mål og hensyn. Det handler om vi skal ha en ulvesone, det handler om tradisjonelle næringsveier og folks liv på bygda. Den andre siden er at vi har forlik om at vi skal ha en ulvebestand i Norge, sier Helgesen.

Det er sterke følelser og stor uenighet i spørsmålet om ulv.

- Nå er det på denne siden av synspunktene, da viltnemdene hadde gjort sitt vedtak hadde jeg i antall veldig mange flere henvendelser fra verden over i protest. Men det skal sies at det har ikke hatt betydning for vurderingen, for vi baserer dette på det rettslige lovgrunnlaget for felling, sier han.

Helgesen sier han vil møte demonstrantene, og høre på dem i morgen.

- Jeg skal møte dem. Jeg skal lytte, for de kommer med et budskap og det er min første forpliktelse å lytte til det budskapet. Så vil jeg redegjøre for bagrunnen for vår beslutning.

I morgen møter Helgesen også partene i ulveforliket for å redgjøre for situasjonen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling