Elleve EU-land vil innføre «spekulantskatt»

De to EU-kjempene Frankrike og Tyskland har fått med seg ni andre land på å innføre skatt på finanstransaksjoner.

TOSPANN: Finansministrene i Frankrike, Pierre Moscovici (til venstre), og Tyskland, Wolfgang Schaeuble, snakker sammen under møtet mellom finansministrene i EU i Luxemburg. De to fikk med seg ni andre land på å skattlegge finanstransaksjoner for å bremse spekulasjon og finanskriser.  Foto: EPA / Scanpix / NICOLAS BOUVY
TOSPANN: Finansministrene i Frankrike, Pierre Moscovici (til venstre), og Tyskland, Wolfgang Schaeuble, snakker sammen under møtet mellom finansministrene i EU i Luxemburg. De to fikk med seg ni andre land på å skattlegge finanstransaksjoner for å bremse spekulasjon og finanskriser. Foto: EPA / Scanpix / NICOLAS BOUVY Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Planene måtte skrinlegges ved forrige korsvei da blant andre britene satte foten ned på toppmøtet i juni. Da var planen å gjøre skatten gjeldende for hele det indre markedet, altså hele EU.

Tyskerne og franskmennene trengte ei gruppe på ni land for å få innført avgiften i en del av Unionen, og det skal de nå ha klart å sikre.

Gruppa klar På finansministermøtet i Luxembourg i dag, tirsdag, ble det klart at gruppa har elleve land som er innstilt på å innføre det nye skattesystemet, sier skattekommissær Algirdas Semeta, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Gruppa består med det av Estland, Italia, Spania, Slovakia, Østerrike, Belgia, Portugal, Slovenia og Hellas i tillegg til stormaktene Frankrike og Tyskland.

«Robin Hood» EU-kommisjonen lanserte planene om å skattlegge finansielle transaksjoner i fjor, og avgiften er blitt døpt «Robin Hood-skatt». De tidligste planene har lagt opp til at transaksjoner med aksjer og obligasjoner skattlegges med 0,1 prosent, mens derivater skal pålegges en skatt på 0,01 prosent.

Håpet er at denne skatten skal virke dempende på finansmarkedene og hindre spekulasjon, altså hindre nye kriser i økonomien. (NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer