SIKTET:  Frp-politikeren Trond Birkedal 
Foto: Geir Otto Johansen / SCANPIX
SIKTET: Frp-politikeren Trond Birkedal Foto: Geir Otto Johansen / SCANPIXVis mer

Elleve fornærmede i Birkedal-saken, mener politiet

Skal være utsatt for seksuelt krenkende atferd og overgrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Saken mot tidligere FpU-leder Trond Birkedal har vokst i omfang de siste månedene.

Ifølge Aftenbladet.no har politiet nå elleve fornærmede personer registrert.

Trond Birkedal ble pågrepet for å ha filmet en 19-åring i dusjen i mars. Siktelsen mot ham ble siden utvidet til også å gjelde
seksuell omgang med en mindreårig gutt og for å ha nakenfilmet flere intetanende menn i boblebadet sitt.

De fleste av de nye ofrene skal angivelig ha vært utsatt for snikfilming, men i noen tilfeller skal det også dreie seg om alvorligere påstander.

Ingen av de nye forholdene er ifølge Aftenbladet så alvorlige som den tidligere kjente siktelsen for seksuell omgang med en 15 år gammel gutt.
- Det er på sin plass å nevne at saken ikke er påtalemessig avgjort. At det er opprettet et visst antall saker nå, betyr ikke at en eventuell tiltale vil inneholde det samme antallet fornærmede, sier politiadvokat Karsten Monsen i Rogaland politidistrikt.

Kun ett avhør av Birkedal gjenstår før politiet er ferdige med etterforskningen. Dette skal gjøres til uka, men en eventuell tiltale blir først avgjort etter sommerferien.

Birkedal har erkjent straffskyld for nakenfilmingen, men nekter blant annet for handlinger mot den 15 år gamle gutten.

På spørsmål om hvordan han stiller seg til de nye momentene i saken svarer hans forsvarer Arvid Sjødin følgende overfor Dagbladet:

- Jeg har ikke foreholdt ham dette. At man har katalogisert elleve fornærmede betyr ikke nødvendigvis at saken er endret. Siktelsen er ikke endret, den står fortsatt ved lag.

Trond Birkedal er tidligere ordførerkandidaten for Frp i Stavanger og ledet Fremskrittspartiets ungdom fra 2002-2008. Han satt også i sentralstyret og i partiets arbeidsutvalg. Etter at overgrepssaken mot ham ble kjent, trakk han seg fra alle politiske verv.

- Slett jobb av Frp Advokat Hege Salomon er bistandsadvokat for fire av de 11 unge mennene som politiet mener er fornærmet i saken.

Blant dem er den tidligere sekretæren i Fremskrittspartiets Ungdom, som gikk til politiet med saken etter å ha vært på helgebesøk hos Birkedal i mars i år.

- En av mine klienter har forklart at Birkedal hadde seksuell med han mens han var mindreårig. Det har Birkedal benektet, sier Salomon til Dagbladet.

Hennes øvrige tre klienter har ikke anmeldt Birkedal for seksuell omgang, men for endre krenkelser.

- Omfattende bevis - Politiet har gjort en grundig jobb. De har et omfattende bevismateriale, og jeg har tillitt til at tiltalen vil harmonere med deres forklaringer.

Advokat Salomon sier at flere enn de elleve er avhørt som mulige ofre i saken.

- Jeg blir stadig sjokkert over realitetene i overgrepssaker. Det spesielle i denne saken er politikerens dobbeltmoral og dobbeltliv og Fremskrittspartiets slette håndtering av denne saken. Da tenker jeg på at partiet ble varslet for lenge siden om forhold som pågikk med Birkedal uten at ledelsen grep inn, sier advokat Salomon til Dagbladet.

 - OMFATTENDE BEVIS: : - Politiet har gjort en grundig jobbb, sier advokat Hege Salomon, som er bistandsadvokat for fire av de elleve fornærmede i Birkedal-saken. FOTO: JØRN H. MOEN/DAGBLADET.
- OMFATTENDE BEVIS: : - Politiet har gjort en grundig jobbb, sier advokat Hege Salomon, som er bistandsadvokat for fire av de elleve fornærmede i Birkedal-saken. FOTO: JØRN H. MOEN/DAGBLADET. Vis mer