- Elleve hurtigtester viste feil resultat

Trond-Arild Johansen, kona Sonja og hennes assistent tok til sammen elleve hurtigtester da de mistenkte at de var smittet av coronaviruset. Alle testene ble negative, men PCR-testen viste det motsatte.

TESTET: Trond-Arild Johansen fra Råholt i Eidsvoll fikk negativt svar på hurtigtestene, og postivt svar på PCR-testen. Foto: Privat.
TESTET: Trond-Arild Johansen fra Råholt i Eidsvoll fikk negativt svar på hurtigtestene, og postivt svar på PCR-testen. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi oppfordres til å ta hurtigtester, men basert på vår erfaring føler jeg at jeg må gå ut og sende et varsel om at man ikke nødvendigvis kan stole på dem, og at de kan gi en falsk trygghet, sier Trond-Arild Johansen (65) fra Råholt i Eidsvoll, til Dagbladet.

Det var den 11. november at han og kona Sonja (66), som begge er fullvaksinerte, fikk beskjed om at en nærkontakt av dem hadde fått påvist coronaviruset. De dro da på to ulike apotek og kjøpte inn to forskjellige typer hurtigtester fra ulike leverandører. Deretter testet ekteparet, samt Sonjas assistent seg annenhver dag over seks dager (9 tester totalt).

- Alle testene var negative, sier Trond-Arild til Dagbladet.

Det var Eidsvoll Ullensaker Blad som først omtalte saken.

To pakker

- Vi tok så mange tester fordi vi ville være trygge på at vi kunne være ute blant folk uten å være smittebærere, fortsetter 65-åringen.

Etter at de hadde tatt tre tester hver, fikk Sonjas assistent utført en PCR-test, som til alle tres overraskelse viste seg å være positiv.

Ekteparet bestilte da hver sin time for å også få foretatt en PCR-test. Trond-Arild fikk time nede i Eidsvoll sentrum, mens hjemmetjenesten kom hjem til Sonja og tok testen av henne der.

- Hjemmetjenesten utførte dessuten enda en hurtigtest (nummer 10) av Sonja under besøket, og også den var negativ, sier ektemannen.

HURTIGTEST: Studenter i Oslo kan nå teste seg for corona på egenhånd. Dette kan overføres til andre sektorer, sier helsebyråd Robert Steen. Reporter: Angelica Hagen. Video: Edward Stenlund Vis mer

Positiv PCR

Dagen etter fikk de begge svaret på PCR-testene sine.

- Klokka 07 på morgenen fikk jeg svar på min test, som var positiv. Sonja fikk svar litt seinere på dagen, og også hennes PCR-test var positiv.

De gikk da begge to i full isolasjon.

- Jeg syntes det var så rart at alle hurtigtestene viste det motsatte av PCR-testene, så etter PCR-svaret tok jeg den siste hurtigtesten som var igjen (nummer 11) - og fikk negativt utslag også på den, sier Trond-Arild.

- Vær obs

Ekteparet bedyrer overfor Dagbladet at både de og assistenten utførte de totalt elleve hurtigtestene på korrekt måte.

- Vi brukte bruksanvisningen, og fulgte den til punkt og prikke nøyaktig slik det var foreskrevet, sier Trond-Arild.

- Vi står ikke fram med dette for å skremme folk, men vi vil at folk skal være obs på at hurtigtestene kan gi feil resultat, og mener at de som mistenker at de har fått corona heller tar en PCR-test med en gang, legger han til.

- Vi tok i alle fall minst elleve tester, og alle viste feil resultat, sier han.

Mulige årsaker

At ekteparet fulgte bruksanvisningen har kommuneoverlege i Eidsvoll, Carl Magnus Jensen, full tiltro til.

- Uten at jeg har satt meg inn i denne konkrete saken, tror jeg på dem når de sier at de har det, men det finnes en del forklaringsmodeller på hvorfor de likevel fikk negative svar på hurtigtestene, sier han, men understreker at dette kun er antakelser.

- Min vurdering er at hurtigtester og nytten av dem er et veldig viktig hjelpemiddel for å få oversikt over smittesituasjonen. Sensitiviteten av hurtigtester er noe lavere enn PCR-tester, men likevel veier det opp at man lettere kan administrere mange grupper via hurtigtester - og det at folk kan gjøre jobben selv, fortsetter kommuneoverlegen.

Ifølge Jensen kan en forklaring på de negative hurtigtestsvarene til ekteparet være at de testet seg tidlig i sykdomsforløpet.

- En PCR-prøve er så mye mer sensitiv, og trenger betydelig lavere virusmengde på prøvepinnen, og jo tidligere man er i sykdomsforløpet - jo mindre virusmengde har man i seg. Dersom alle hurtigtestene ble tatt før PCR-testen, kan det hende at en ny hurtigtest etter dette igjen ikke en gang slår ut, fordi man fortsatt ikke har en detekterbar virusmengde, sier han.

KAN STOLE PÅ: Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad svarer på kritikken rundt hurtigtestene i Norge. Reporter: Frode Andresen. Video: Madeleine Liereng Vis mer

Også det at ekteparet er fullvaksinert kan ha noe å si, tror kommuneoverlegen.

- Slik jeg har forstått det, har vaksinerte en kortere fase der de har høy virusutskillelse. Man kan være like smittsom som en uvaksinert, men i en kortere fase - noe som også kan gi et smalere vindu for at viruset avdekkes med en hurtigtest.

- Kan det ha vært noe feil med testene?

- Det kan ikke utelukkes, men det jeg kan si er at vi opplever en veldig god sammenheng mellom negative prøver og ingen smitte i de om lag 10 000 testene vi har sendt ut til skoler og barnehager i kommunen - og tilsvarende veldig god sammenheng mellom positive hurtigtester som nær utelukkende bekreftes ved PCR.

- Ikke hørt om

Kommunikasjonssjef Jostein Soldal ved Apotekforeningen sier til Dagbladet at de ikke har fått noen tilbakemeldinger om at hurtigtestene som kan kjøpes på apotek, viser feil resultat.

- Jeg har ikke hørt noe om det, og som Apotekforening er ikke dette noe vi har særlig innsikt i, sier Soldal.

- Testene som man får kjøpt på apotek er for øvrig de samme som benyttes av kommunehelsetjenesten, legger han til.

Ikke like nøyaktige

Hurtigtestene er ikke like nøyaktige som PCR-testene, som i sammenlignende studier brukes som gullstandard, skriver NHI.no.

«En PCR-test kan oppdage ørsmå mengder virus i motsetning til hurtigtestene, som krever større virusmengder for å kunne påvise viruset. En PCR-test kan påvise et fåtall RNA-molekyler fra viruset, mens en hurtigtest krever tusener av viruspartikler for å gi et positivt svar», skriver NHI.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer