Pensjonister matforgiftet i Danmark:

Elleve innlagt med livsfarlig pølseforgiftning: - Bare motgift kan kurere den

Sykdommen er en av de farligste som finnes, sier norsk professor. Dette vet vi om sykdommens utbrudd i Norge.

BAKTERIE: Botulisme er en nevroparalytisk sykdom som forårsakes av giftstoffer produsert av bakterie. Ekstra Bladet skriver om et utbrudd i DAnmark denne helga. Også i Norge er bakterien påvist flere ganger. Foto: Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library
BAKTERIE: Botulisme er en nevroparalytisk sykdom som forårsakes av giftstoffer produsert av bakterie. Ekstra Bladet skriver om et utbrudd i DAnmark denne helga. Også i Norge er bakterien påvist flere ganger. Foto: Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I går ble elleve personer innnlagt på sykehus på Jylland i Danmark med symptomer på den svært farlige mageforgiftningsbakterien botulisme, også kalt pølseforgiftning.

Ekstra Bladet skriver at direktøren ved sykehuset Sønderjylland, Bjarne Dahler-Eriksen, opplyser at flere av de elleve allerede ved innleggelsen var svært syke.

- Den første pasienten som kom inn hadde symptomer på blodpropp i hjernen, men det viste seg å ikke stemme. I løpet av natta kom det inn stadig flere syke, og vi begynte da å tenke på at de kunne være matforgiftet, sier han, og legger til at sykehuset deretter konkluderte med at de syke hadde fått magebakterien botulisme.

- Det er en av de farligste sykdommene vi vet om, sier professor og seniorforsker Georg Kapperud ved Folkehelseinstituttet (FHI) til Dagbladet.

Gir lammelser

Han forteller at det finnes tre typer botulisme - og at en av dem overføres via mat.

Symptomene vil da vanligvis komme etter 12-36 timer, og er nevrologiske.

- Det kan være munntørrhet, øyelokkslammelse, dobbeltsyn, talebesvær, lammelser og forstoppelse, sier Kapperud, som forteller at det er svært viktig at de som har fått i seg bakterien så fort som mulig får motgift.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer