Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pensjonister matforgiftet i Danmark:

Elleve innlagt med livsfarlig pølseforgiftning: - Bare motgift kan kurere den

Sykdommen er en av de farligste som finnes, sier norsk professor. Dette vet vi om sykdommens utbrudd i Norge.

BAKTERIE: Botulisme er en nevroparalytisk sykdom som forårsakes av giftstoffer produsert av bakterie. Ekstra Bladet skriver om et utbrudd i DAnmark denne helga. Også i Norge er bakterien påvist flere ganger. Foto: Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library
BAKTERIE: Botulisme er en nevroparalytisk sykdom som forårsakes av giftstoffer produsert av bakterie. Ekstra Bladet skriver om et utbrudd i DAnmark denne helga. Også i Norge er bakterien påvist flere ganger. Foto: Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble elleve personer innnlagt på sykehus på Jylland i Danmark med symptomer på den svært farlige mageforgiftningsbakterien botulisme, også kalt pølseforgiftning.

Ekstra Bladet skriver at direktøren ved sykehuset Sønderjylland, Bjarne Dahler-Eriksen, opplyser at flere av de elleve allerede ved innleggelsen var svært syke.

- Den første pasienten som kom inn hadde symptomer på blodpropp i hjernen, men det viste seg å ikke stemme. I løpet av natta kom det inn stadig flere syke, og vi begynte da å tenke på at de kunne være matforgiftet, sier han, og legger til at sykehuset deretter konkluderte med at de syke hadde fått magebakterien botulisme.

GIR LAMMELSER: Bakterien vil føre til munntørrhet, øyelokkslammelse, dobbeltsyn, talebesvær og lammelser. Foto: Wikicommons
GIR LAMMELSER: Bakterien vil føre til munntørrhet, øyelokkslammelse, dobbeltsyn, talebesvær og lammelser. Foto: Wikicommons Vis mer

- Det er en av de farligste sykdommene vi vet om, sier professor og seniorforsker Georg Kapperud ved Folkehelseinstituttet (FHI) til Dagbladet.

Gir lammelser

LYDEN AV AXEL: Axel Røthe (20) har en sjelden og uhelbredelig sykdom. Og han hadde en drøm. Reporter: Caroline Korsvoll Video/redigering: Morten Rakke Private klipp: Knut Røthe Musikk: Cloudberry Cream, Axel/Knut Røthe, Jo Wang Les hele saken her: http://www.dagbladet.no/67660647 Vis mer

Han forteller at det finnes tre typer botulisme - og at en av dem overføres via mat.

Symptomene vil da vanligvis komme etter 12-36 timer, og er nevrologiske.

- Det kan være munntørrhet, øyelokkslammelse, dobbeltsyn, talebesvær, lammelser og forstoppelse, sier Kapperud, som forteller at det er svært viktig at de som har fått i seg bakterien så fort som mulig får motgift.

- Det er ikke snakk om en enkelt lammelse, men en lammelse som brer seg nedover kroppen, og etterhvert lammer pustemusklene som gjør at den syke vi kunne stoppe å puste. Dødeligheten ligger på 10 prosent.

Da sykehuset forsto at de elleve pensjonisene hadde fått i seg bakterien ble «Statens Serum Institut» (det danske Folkehelseinstituttet) kjapt informert, og det ble hentet ekstra forsyninger av motgiften fra sykehus i Oslo og Lübeck.

Og den kjappe reaksjonen ser ut til å ha hatt effekt, ifølge sykehusdirektøren, som forteller at pasientene er bedre og også at enkelte er utskrevet, ifølge Ekstra Bladet.

ENGASJERER: For å markere Den internasjonale barnekreftdagen har Barnekreftforeningen laget en kampanjevideo som på kort tid har gått viral. Etter bare 12 timer ute ble den sett av 100 000. Video: Uplight Productions Vis mer Vis mer

Utbrudd i Norge

Det har vært flere tilfeller av næringsmiddeloverført botulisme i Norge. De skyldes som regel inntak av hjemmeprodusert rakefisk og spekemat.

Siden 1934 er det i Norge rapportert fem dødsfall forårsaket av botulisme, ifølge FHI.

På Mosjøen i 2003 ble fire pasienter syke med botulisme etter at de hadde spist hjemmelaget rakfisk like før jul. Alle ble innlagt på Helgelandssykehuset, ifølge utbrudd.no.

I mai 1998 var det et utbrudd på Romerike i Akershus. Seks personer hadde spist hjemmelaget spekeskinke i et privat hjem, og etter måltidet ble fem av dem syke i løpet av de neste tre døgn. Tre utviklet kraftige symptomer og søkte lege.

I romjula 1997 fikk det lokale Næringsmiddeltilsynet melding om at tre medlemmer av en familie i Telemark hadde blitt syke etter å ha spist egenprodusert rakfisk.

Et av familiemedlemmene ble lagt inn på sykehus med klinisk botulisme, et fikk kvalme og gastrointestinalt besvær, samt slapphet mens den tredje følte seg slapp. Laboratoriet ved Norges Veterinærhøgskole påviste store mengder toksiner i rakfisken.

Via sår

I Norge har det også vært flere utbrudd av en annen type botulisme - sist på Østlandet i 2015. Bakterien ble i disse tilfellene ikke overført via mat, men derimot i sår, og smittekilden var mistenkt å være forurenset heroin eller forurenset brukerutstyr, ifølge utbrudd.no.

Totalt ble det meldt om elleve tilfeller av botulisme hos injiserende rusmisbrukere i Oslo-området i slutten av 2014 og i løpet av første halvdel av 2015. I alle tilfellene ble heroinen skaffet i rusmiljøet i Oslo. Alle ble innlagt med alvorlige symptomer, men det var ingen dødsfall.

Også i oktober og november i 2013 ble tilfeller av sårbotulisme bekreftet blant rusmisbrukere i Oslo-området og Vestfold. Totalt ble sju personer innlagt med alvorlige symptomer, og også her var smittekilden mistenkt å være forurenset heroin eller forurenset brukerutstyr.

Bakterier som danner sporer, som botulismebakterien, kan gi alvorlig infeksjon når stoffmisbrukere injiserer forurenset heroin, spesielt under huden (subkutant) eller inne i muskelvev (intramuskulært). Brukerutstyr kan også være forurenset med bakterier. Hudinfeksjoner og abscesser er vanlig hos misbrukere. Det er tidligere rapportert om klynger med tilfeller av sårbotulisme i Norge og i andre europeiske land.

Den tredje varianten av botulisme, kalles spebarnsbotulisme, og rammer barn under ett år, opplyser Kappperud ved FHI.

- Den vanligste smittekilde hos spebarn er honning, og årsaken er at barnas tarm er så umoden at næringsmidler i honningen kan gi dem botulisme, sier proffessoren.

Biologisk våpen og Botox

Botulismetoksin har for øvrig også et potensial som et biologisk stridsmiddel ved at toksinet spres ved aerosoler eller ved at næringsmidler med hensikt blir forurenset.

Toksinet har tidligere blitt produsert som biologisk våpen av flere nasjoner, blant annet Irak, Japan og Sovjetunionen.

Det er også det samme giftstoffet som brukes i Botox, for å redusere rynker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!