KJENT OG KJÆR: Medisterpølser konsumeres i store mengder av nordmenn, blant annet på juletallerkener. Foto: BJØRN SIGURDSØN/SCANPIX
KJENT OG KJÆR: Medisterpølser konsumeres i store mengder av nordmenn, blant annet på juletallerkener. Foto: BJØRN SIGURDSØN/SCANPIXVis mer

Elleve nordmenn smittet av livsfarlige danske pølser

Fire dansker døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fire dansker er døde og 79 sendt til legen med alvorlig mageinfeksjon etter et kraftig salmonellautbrudd ved to danske slakterier. Elleve nordmenn er smittet av kjøtt de har kjøpt over svenskegrensa, skriver BT.dk.

Det er medisterpølser som pekes ut som synderne, og kjøttet skal stamme fra to danske slakterier på henhodsvis Jylland og Sjælland. Ifølge den danske hovedstadsavisa dreier det seg om salmonellavariantene U288 og U312.

Smitten har bredt om seg siden oktober i fjor, og danske helsemyndigheter er bekymret.

Sikre
- Vi har aldri hatt så mange som er smittet av salmonella som i løpet av det siste året. Denne gangen er vi helt sikre på at salmonellaen stammer fra dansk svinekjøtt, sier overlege Kåre Mølbak ved Statens Serum Institut til BT.dk.

Overlegen vil imidlertid ikke gå nærmere inn på hvilke slakterier som er rammet, og akkurat hvilke produkter folk skal holde seg unna.

Det er imidlertid på det rene at de to slakteriene har eksportert store mengder kjøtt til butikker ved svenskegrensa - hvor altså norske kunder har kjøpt de infiserte produktene.

Store problemer
Danmark har slitt stort med salmonellautbrudd den seinere tida. Det forrige store utbruddet sendte 1247 dansker til sengs med infeksjon - og næringsmiddelkontrollen må tåle krafig kritikk for å være for slappe med å fange opp utbruddene.

Det danske Fødevarekontroludvalget gir kontrollordningene stryk og foreslår å legge om hele systemet.

- Det er ikke godt nok. Myndighetene må gå sammen med slakteriene og butikkene, som jo også må ha en egeninteresse i at vi unngår farlige matvarer, sier Fødevarekontroludvalgets leder Jørgen Højmark.

Den danske slakteriforeningen, Danish Meat Association, sier de støtter forslaget.

- Vi stiller oss bak at rutinene for sporing av salmonella blir endevendt, sier foreningens nestleder Erik Bisgaard Madsen - men legger til:

- Jeg kan si med 99 prosents sikkerhets sikkerhet at det ikke er våre medlemsslakterier som er kilden.