ALVORLIG TILTALE: Tiltalen mot sjubarnsmoren fra Kristiansand er svært omfattende; den omfatter to drap og flere tilfeller av neddoping. Foto: Privat
ALVORLIG TILTALE: Tiltalen mot sjubarnsmoren fra Kristiansand er svært omfattende; den omfatter to drap og flere tilfeller av neddoping. Foto: PrivatVis mer

Dobbeltdrapssaken i Kristiansand

Elleve nye vitner like før rettssaken starter

Sjubarnsmor (43) tiltalt for å ha tatt livet av ekssamboeren og faren. Nekter å forklare seg i retten.

Mandag starter den svært omfattende rettssaken mot en kvinne fra Kristiansand som er tiltalt for å ha drept både sin 67-årige ekssamboer i 2014 og sin far i 2002. Saken er berammet helt til 21. januar, og ca. 150 personer er oppført på vitnelista.

Bare dager før hovedforhandlingen starter, har både forsvaret og påtalemakten meldt inn en rekke nye vitner. Til sammen dreier det seg om elleve personer.

FUNNET PÅ HOTELL: Den 67-årige samboeren ble funnet død på rommet sitt på First Hotel, som lå i Dronninggata i Kristiandsand. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FUNNET PÅ HOTELL: Den 67-årige samboeren ble funnet død på rommet sitt på First Hotel, som lå i Dronninggata i Kristiandsand. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg har meldt inn seks nye vitner, mens påtalemakten har meldt inn fem, opplyser den tiltalte kvinnens forsvarer Olav Sylte til Dagbladet.

«Det er en kjempestor påkjenning for dem å møte og være der.» Anne Rita Meberg, bistandsadvokat for ekssamboerens eldste sønn og ekskjæresten som skal ha blitt dopet ned

Aktor i saken, statsadvokat Leif Aleksandersen, sier de nye vitnene ikke byr på store utfordringer for framdriftsplanen.

- Det er satt av 36 rettsdager, og jeg tror vi blir ferdige før det, sier han til Dagbladet.

Nekter skyld

FORSVARER: Olav Sylte forsvarer den tiltalte sjubarnsmoren. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FORSVARER: Olav Sylte forsvarer den tiltalte sjubarnsmoren. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Etter langvarig etterforskning ble sjubarnsmoren pågrepet i september i fjor. Påtalemakten mener hun på nå nedlagte First Hotel i Kristiansand sentrum ga ekssamboeren en dødelig dose av innsovningsmedisinen Stilnoct, før hun kvalte ham med ei pute.

Aktoratet mener også at kvinnen tolv år før ekssamboerens dødsfall dopet ned sin far og druknet ham i badekaret i hans hjem i Kongshavn utenfor Kristiansand sentrum.

Kvinnen har hele tida nektet straffskyld på begge punkter, og selv etter at farens grav i fjor vinter ble åpnet, kunne ikke dødsårsaken endelig fastslås.

GRAVÅPNING: I fjor vinter, 15 år etter dødsfallet, ble grava til den tiltalte kvinnens far på Randesund kirkegård åpnet i jakten på nye bevis. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
GRAVÅPNING: I fjor vinter, 15 år etter dødsfallet, ble grava til den tiltalte kvinnens far på Randesund kirkegård åpnet i jakten på nye bevis. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer

- Vi bestrider ikke dødsfallene, men mener at det ikke har skjedd noe drap, sier Sylte.

I tillegg til to drap er kvinnen også tiltalt for å ha dopet ned en tidligere kjæreste gjentatte ganger med Stilnoct; den ene gangen måtte han legges inn på sykehus.

Fraktet til Kristiansand

Kvinnen sitter for tida varetektsfengslet i Telemark, men ble før helga transportert til Kristiansand, der hun skal være til stede under hele hovedforhandlingen. Det skal også to rettspsykiatrisk sakkyndige, som skal granske henne bl.a. med henblikk på hennes strafferettslige tilregnelighet.

BARNEVERNSKONFLIKT: Den avdøde 67-åringen lå i årevis i konflikt med så vel barnevernet som den tiltalte kvinnen, om omsorgsretten for deres felles barn. Han møtte journalist Per Flåthe flere ganger. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet
BARNEVERNSKONFLIKT: Den avdøde 67-åringen lå i årevis i konflikt med så vel barnevernet som den tiltalte kvinnen, om omsorgsretten for deres felles barn. Han møtte journalist Per Flåthe flere ganger. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet Vis mer

- Hvordan stiller hun seg til å møte i retten?

- Hun ser ikke fram til det. På den annen side har hun sittet lenge i varetekt, og er innforstått med tiltalen. Det positive er hun nå får belyst saken, sier forsvareren.

Den 43-årige kvinnen er ikke blant navnene på vitnelista. Det er fordi hun ikke akter å forklare seg for retten.

- Jeg vil ikke gå i detalj på hvorfor, da grunnlaget utgjør en del av forklaringen hun ikke er villig til å gi, sier Sylte.

Aktor Aleksandersen sier kvinnens beslutning ikke kommer som noen overraskelse.

- Hun har avvist å forklare seg for politiet og retten flere ganger, og har heller ikke samarbeidet med de sakkyndige, understreker han.

Hotelleieren første vitne

Først ut i vitneboksen er mannen som drev First Hotel, der den tiltaltes samboer 6. april 2014 ble funnet død. Mannen, som var bekjent av avdøde, har hele tida ment at kameraten ble utsatt for noe kriminelt.

Statsadvokat Aleksandersen sier rekkefølgen av vitnene bare gjenspeiler tiltalens ulike punkter, og ikke er uttrykk for at de har større eller mindre betydning for saken.

Blant de andre vitnene finner man en rekke personer som befant seg på hotellet i det aktuelle tidsrommet.

- Dette er personer som kan ha hørt eller sett noe av betydning, opplyser forsvarer Sylte.

I tillegg føres vitner som befant seg i etasjen under den tiltalte kvinnens avdøde far, i tidsrommet da han døde hjemme i Kongshavn våren 2002.

Undercover-agent

Mye av vitnelista befolkes av en horde sakkyndige med ulike spesialfelt, som en ekspert på håranalyse etter åpningen av farens grav; eksperter på lydanalyse; samt fagpersoner som kan si noe om selvmord ved overdose av medikamenter.

I tillegg vitner familiemedlemmer og ulike politietterforskere, deriblant en kvinne som utga seg for å være venninne av tiltalte over en treårsperiode, men som i virkeligheten var undercover-agent, under aliaset «Anna».

AKTOR: Statsadvokat Leif Aleksandersen, her fra tida som politiadvokat, er aktor i saken. Foto: Erik Holand / Agderposten / NTB Scanpix
AKTOR: Statsadvokat Leif Aleksandersen, her fra tida som politiadvokat, er aktor i saken. Foto: Erik Holand / Agderposten / NTB Scanpix Vis mer

VG har tidligere meldt at Sylte prøver å hindre deler av bevismaterialet fra undercover-virksomheten i å bli presentert i retten. Dette gjentar han nå.

- Jeg har begjært deler av disse bevisene avskåret, da jeg mener de er innhentet på ulovlig vis, sier han til Dagbladet.

Spørsmålet om undercoverbevisene ligger til drøfting hos Agder lagmannsrett.

- Kjempestor påkjenning

Anne Rita Meberg er bistandsadvokat både for ekskjæresten som ifølge tiltalen ble dopet ned, og den avdøde ekssamboerens eldste sønn. Begge skal vitne i retten.

- Det er en kjempestor påkjenning for dem å møte og være der. Den ene har mistet sin far, den andre er dopet ned flere ganger. Men de er klare for å vitne, sier Meberg til Dagbladet.

Begge mennene vil kreve erstatning i retten. Ifølge gjeldende rettspraksis kreves 200 000 kroner per etterlatt etter drap. Når det gjelder den neddopede ekskjæresten, vil ikke Meberg anslå noen sum ennå.

- Det kommer an på skadene han er påført. Det er ikke påvist fysisk skade, men muligens traumer, som vil bli belyst i retten, sier bistandsadvokaten.