Siden 2014 har Veslemannen flyttet seg sju meter. Nå beveger den seg en halvmeter i døgnet:

Elleve personer har evakuert fra Mannen ti ganger.
Slik lever de med frykten

Nå håper både Rauma-ordfører og NVE-geolog at Mannen raser. Det er av hensyn til de fem familiene, som denne uka nok en gang måtte forlate husene sine.

ILLUSTRASJON: I fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen er det store bevegelser og man venter et nært forestående ras i området. NVE Åknes/Tafjord beredskap IKS står for overvåkning av fjellpartiet og har et betydelig anlegg på toppen. Det pumpes vann ned i det rasutsatte området i den hensikt å fremprovosere et ras. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tirsdag hevet Norges vassdrag og energidirektorat (NVE) nok en gang farenivået til rødt for Veslemannen i Rauma kommune i Møre og Romsdal, og for tiende gang måtte fem familier - totalt elleve personer - forlate hjemmene sine i hui og hast.

Halvmeter siste døgn

På en pressekonferanse fredag formiddag opplyste NVE-geolog Einar Anda at fjellpartiet Veslemannen har beveget seg 55 centimeter det siste døgnet.

- Dette er mye, sier han til Dagbladet, og forteller at etter at man startet målinger av fjellpartiet høsten 2014 er det registrert totalt sju meter bevegelse.

- Det har nå utviklet seg en diger sprekk i fjellet, på cirka 50 meter, og det blir nesten kontinuerlig registrert en rekke mindre ras; mellom 30 og 40 i døgnet, opplyser geologen.

- Kommer hele fjellpartiet til å rase nå?

- Det er en reell fare for skred, og farenivået opprettholdes på rødt, svarer Anda.

Men å nøyaktig forutsi tidspunktet for et fjellskred, er ikke mulig, utdyper han.

- Å leve med frykten er krevende

Siden 2014, da man begynte å overvåke fjellet og dets bevegelser, har de levd med en bokstavelig talt overhengende frykt for at fjellpartiet skal rase ned og treffe boligene deres.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer