ILLUSTRASJON: I fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen er det store bevegelser og man venter et nært forestående ras i området. NVE Åknes/Tafjord beredskap IKS står for overvåkning av fjellpartiet og har et betydelig anlegg på toppen. Det pumpes vann ned i det rasutsatte området i den hensikt å fremprovosere et ras. Video: NTB Scanpi... Vis mer

Siden 2014 har Veslemannen flyttet seg sju meter. Nå beveger den seg en halvmeter i døgnet:

Elleve personer har evakuert fra Mannen ti ganger.
Slik lever de med frykten

Nå håper både Rauma-ordfører og NVE-geolog at Mannen raser. Det er av hensyn til de fem familiene, som denne uka nok en gang måtte forlate husene sine.

Tirsdag hevet Norges vassdrag og energidirektorat (NVE) nok en gang farenivået til rødt for Veslemannen i Rauma kommune i Møre og Romsdal, og for tiende gang måtte fem familier - totalt elleve personer - forlate hjemmene sine i hui og hast.

Halvmeter siste døgn

På en pressekonferanse fredag formiddag opplyste NVE-geolog Einar Anda at fjellpartiet Veslemannen har beveget seg 55 centimeter det siste døgnet.

- Dette er mye, sier han til Dagbladet, og forteller at etter at man startet målinger av fjellpartiet høsten 2014 er det registrert totalt sju meter bevegelse.

FØLGER SITUASJONEN: Geolog Einar Anda oppdaterer lolkalbefolkningen i Rauma - og resten av landet med siste nytt om Mannen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FØLGER SITUASJONEN: Geolog Einar Anda oppdaterer lolkalbefolkningen i Rauma - og resten av landet med siste nytt om Mannen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Det har nå utviklet seg en diger sprekk i fjellet, på cirka 50 meter, og det blir nesten kontinuerlig registrert en rekke mindre ras; mellom 30 og 40 i døgnet, opplyser geologen.

- Kommer hele fjellpartiet til å rase nå?

- Det er en reell fare for skred, og farenivået opprettholdes på rødt, svarer Anda.

Men å nøyaktig forutsi tidspunktet for et fjellskred, er ikke mulig, utdyper han.

- Å leve med frykten er krevende

Siden 2014, da man begynte å overvåke fjellet og dets bevegelser, har de levd med en bokstavelig talt overhengende frykt for at fjellpartiet skal rase ned og treffe boligene deres.

- Å leve med denne frykten er krevende, forteller ordfører Lars Olav Hustad i Rauma kommune til Dagbladet. Han har i dag vært i et møte med de elleve evakuerte personene.

- Bekymret for husdyr

- Etter at overvåkingen startet, fikk de frykten mer innpå kroppen, og det tærer på. Det kan gå utover nattesøvn, og gi mye tankevirksomhet, sier ordføreren.

Bare i år har de elleve personene måtte forlate hjemmene sine fem ganger som følge av at farenivået har blitt hevet.

LAMMER SAMFUNNET: Ordfører Lars Olav Hustad forteller at trusselen fra Veslemannen preger hele kommunen, men mest de fem familiene som nok en gang har evakuert hjemmene sine.Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
LAMMER SAMFUNNET: Ordfører Lars Olav Hustad forteller at trusselen fra Veslemannen preger hele kommunen, men mest de fem familiene som nok en gang har evakuert hjemmene sine.Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Kommunen har nå sørget for at alle familiene har fått en egen campinghytte de kan bo i under evakueringsperioden, forteller Hustad.

- De er imidlertid likevel bekymret for husdyr, som katter og høner, som er igjen. De er også usikre på om de har fått med seg alt og om husene deres står, sier ordføreren - som legger til at politiet i ettermiddag vil ta seg inn i det rasutsatte området for å gi mat og vann til husdyrene.

Må evakuere kjapt

Ordføreren forteller at de berørte husstandene får et par timer på seg på å forlate hjemmene sine etter at farenivået er hevet til rødt.

- De må på forhånd, når nivået heves til oransje, pakke og være klare til å rykke på kort tid, forteller Hustad.

Rasfaren lammer delvis også resten av samfunnet og innbyggere i kommunen, samt de som er tilknyttet Rauma-banen, ifølge ordføreren, som sier at han nå håper på et ras.

- Tror du det vil rase?

RØDT NIVÅ: Beboere ved fjellpartiet Veslemannen i Møre og Romsdal har nok en gang måttet evakuere som følge av store bevegelser i fjellet. Farenivået er økt til rødt.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
RØDT NIVÅ: Beboere ved fjellpartiet Veslemannen i Møre og Romsdal har nok en gang måttet evakuere som følge av store bevegelser i fjellet. Farenivået er økt til rødt. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Hustad humrer litt før han svarer:

- Jeg har fått det spørsmålet en del ganger. Etter alle disse rundene, tar jeg ting som det kommer, og forholder meg til det vi får beskjed om. Jeg håper det raser, og det virker som det nærmer seg.

Tyngdekraft

VENTER: Ordfører Lars Olav Hustad sier han håper Mannen vil rase, og at det virker som det nærmer seg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VENTER: Ordfører Lars Olav Hustad sier han håper Mannen vil rase, og at det virker som det nærmer seg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Det vi vet, blant annet fra målinger i Alpene, er at et skred alltid varsler seg selv, ved langvarige sakte bevegelser i forkant, som gradvis øker, fortsetter han.

Det er flere grunner til at Veslemannen er urolig akkurat nå.

Den viktigste årsaken er tyngdekraften, forteller Anda.

- Veslemannen er som en diger koloss som ligger løs på et skråplan, og sakte glir nedover, sier han.

En annen årsak er årstida, fortsetter han.

MANNEN: Rasfaren for fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen er ekstrem, og bevegelsene i fjellet økte mye natt til i dag. Ni beboere i området er evakuert. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Av erfaring vet vi at det er på seinsommeren og høsten de største bevegelsene inntreffer. Det kommer av at fjellet er gjennomfrosset store deler av året, men at det tiner opp om sommeren, og derfor beveger seg på høsten.

Også mengden nedbør i form av regn kan være avgjørende, fortsetter han.

- Vann kan bidra til å øke hastigheten, sier Anda.

Håper på ras

Så snart frosten setter inn igjen, tror han bevegelsene vil avta.

I likhet med ordfører Hustad håper geologen på at fjellet raser snart.

- Dersom hele fjellpartiet faller ut er den akutte faren over. Og av hensyn til de berørte - de som er evakuert, samt jernbanen, håper jeg på et ras, sier Anda.