SLÅR ALARM: I fjor erklærte Attawapiskat First Nation i Ontario unntakstilstand etter at 11 personer forsøkte å ta seg av seg selv på en og samme dag. Nå melder Wapekeka First Nation om selvmordskrise blant unge. Foto: THE CANADIAN PRESS/Colin Perkel/NTB Scanpix
SLÅR ALARM: I fjor erklærte Attawapiskat First Nation i Ontario unntakstilstand etter at 11 personer forsøkte å ta seg av seg selv på en og samme dag. Nå melder Wapekeka First Nation om selvmordskrise blant unge. Foto: THE CANADIAN PRESS/Colin Perkel/NTB ScanpixVis mer

Wapekeka First Nation i Ontario slår alarm

Elleve tenåringer skal ha forsøkt å ta livet av seg på én dag. Nå frykter ny by i Canada selvmordspakt blant unge jenter

Indianer-samfunn har erklært unntakstilstand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et lite kanadisk indianersamfunn har erklært unntakstilstand etter at tre tenåringsjenter har begått selvmord, skriver BBC.

Høvding Brennan Sainnawap i Wapekeka First Nation i Nord-Ontario slo alarm denne uka.

Det vesle ursamfunnet mener tenåringene har inngått en selvmordspakt, og anser at 40 ungdommer i en by på rundt 400 personer nå er i faresonen.

Pågående krise

Selvmordskrisa i små indianersamfunn har pågått i lengre tid.

I fjor erklærte Attawapiskat First Nation i Ontario unntakstilstand etter at 11 personer skal ha forsøkt å ta sitt eget liv på en og samme dag.

Wapekeka First Nation har varslet kanadiske helsemyndigheter og bedt om pengestøtte til et forebyggende ungdomsprogram etter nyss om at jenter har inngått en selvmordspakt.

Ledere i landsbyen har også hatt møte med statsminister Justin Trudeau for å snakke om samfunnets selvmordskrise.

Nå hevder Wapekeka at byen bare har mottatt en fjerdedel av pengestøtten myndighetene lovet.

- Har alle et ansvar

Fredag uttalte kanadiske helsemyndigheter at de siden sist vinter har bevilget krisestøtte. Blant annet har de finansiert fire psykisk helse-eksperter fram til mars 2019.

- Forholdene som fører til fortvilelse og håpløshet er komplekse og har flere lag. Vi har alle et ansvar for å ta disse forholdene på alvor," sier urfolksminister David Zimmer.

Bare i mars i fjor skal det ha vært 28 selvmordsforsøk i Attawapiskat, og mer enn 100 siden september 2015.

De regionale helsemyndighetene i Weeneebayko fløy inn kriseteam, psykiatriske sykepleiere og sosialarbeidere for å hjelpe til.

Årelangt problem

Nishnawbe Aski Nation, som representerer 49 First Nation-fellesskap i Nord-Ontario, inkludert Wapekeka og Attawapiskat, uttalte tidligere i år at 17 personer døde på grunn av selvmord rundt om i hele regionen mellom januar 2016 og januar 2017.

Mellom 1986 og 2016 skal det ha blitt begått mer enn 500 selvmord i de 49 First Nation-samfunnene, skriver The Star.

Mer enn 70 av disse skal ha blitt begått av barn mellom 10 og 14 år. Rundt 200 var mellom 15 og 20 år gamle da de skal ha tatt livet av seg.

Ursamfunnene ber nå kanadiske myndigheter om å komme på banen med en strategi for å møte de skyhøye selvmordsratene Nord-Ontario har slitt med i årevis.