TERRORPLANLEGGING: Mennene skal ha kjøpt hundretalls kilo med kjemikalier som kan brukes til å lage sprengstoff. Expressen har kartlagt de mistenkte bak terrorplanleggingen i Stockholm. Video: Expressen TV Vis mer

Tre menn fra tidligere sovjetrepublikker tiltalt for terrorplanlegging i Sverige

Ellevebarnsfar (46) tiltalt for terrorplanlegging i Stockholm

Kjøpte kjemikalier som kan brukes til bomber. Pågrepet sammen med familiefedre fra Usbekistan og Kirgisistan.

«Vi behøver en bilmekaniker», skrev den 46 år gamle bygningsarbeideren David Idrisson til en bekjent den 5. juli 2017.

Med litt velvilje kunne kanskje svaret tolkes som en vanlig chat på sosiale medier:

«Storebror, de beste mekanikerne finnes jo hos dere. Eller behøver du noen som kan dekorere bilen når man skal kjøre for å bli viet? Storebror, hvis du vil kan jeg sende deg en video som lærer bort hvordan man dekorerer bilen og jeg vil også ta kontakt med enkelte brødre som sysler med å dekorere biler før vielse, hvis Gud vil.»

Omstendighetene fikk likevel svensk politi til å frykte det aller verste: Mannen David Idrisson chattet med befant seg i et IS-kontrollert område av Syria.

MULIG TERRORMÅL: Togstasjonen Stockholms Central er blant stedene politiet har funnet bilder av i de terrormistenktes kommunikasjon på sosiale medier, og som mistenkes å ha vært terrormål. Foto: NTB Scanpix
MULIG TERRORMÅL: Togstasjonen Stockholms Central er blant stedene politiet har funnet bilder av i de terrormistenktes kommunikasjon på sosiale medier, og som mistenkes å ha vært terrormål. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Terrorplanlegging

Chatten ble et av svensk politis beviser eller indisier på at den usbekiske statsborgeren Idrisson planla et terroranslag.

Den 30. april ble han pågrepet av svensk politi, skriver den svenske storavisa Expressen i dag. Det ble også en annen, 30 år gammel usbeker og en 39-åring fra en annen tidligere sovjetrepublikk, Kirgisistan.

TERROR-TILTALT: David Idrisson (46) Foto: Svensk politi
TERROR-TILTALT: David Idrisson (46) Foto: Svensk politi Vis mer

Ifølge søksmålet skal de tre mellom februar og april i fjor ha skaffet, oppbevart, transportert og sammenstilt 660 kilo og over 100 liter kjemikalier for å bygge ei bombe og «utføre eller fremme terrorforbrytelser», skriver Expressen.

Erkjenner ikke

«Hensikten med gjerningen har vært å inngyte alvorlig frykt hos en befolkning eller befolkningsgruppe og alvorlig destabilisere eller ødelegge grunnleggende politiske, konstitusjonelle, økonomiske eller sosiale strukturer i Sverige», skriver den påtaleansvarlige.

Ingen av de tre mennene erkjenner terrorplanlegging, og heller ikke å ha sendt penger til den Islamske Staten (IS), slik tiltalene lyder.

«Bryllups-chatten» skal angivelig ha handlet om et virkelig bryllup. At Idrisson i februar 2018 kjøpte flere hundre kilo kjemikalier som kan brukes til både sprengstoff og giftgass, skyldes ifølge forsvareren at kjemikaliene fulgte med da han kjøpte fargemidler - uten at han hadde noen interesse av dem.

Familiefedre

De tre mennene har mer til felles enn tiltalene om terrorplanlegging, og om pengeforsendelser til terrorgruppa IS:

TERROR-TILTALT: Bakhtiyor Umarov (30). Foto: Svensk politi
TERROR-TILTALT: Bakhtiyor Umarov (30). Foto: Svensk politi Vis mer

Mens kvoteflyktningen Idrisson oppgir å ha elleve barn, er den 30-årige asylsøkeren Bakhtiyor Umarov far til to barn som bor i Tyrkia sammen med hans kone. Ifølge Expressen har Umarov skrevet i en chat at han ser på videoer med halshogginger sammen med sin to år gamle sønn.

Den 39-årige Atabek Abdullaev, som ikke har oppholdstillatelse i Sverige, har oppgitt at han er gift, og at kona og to barn bor i Kirgisistan.

TERROR-TILTALT: Atabek Abdullaev (39) Foto: Svensk politi
TERROR-TILTALT: Atabek Abdullaev (39) Foto: Svensk politi Vis mer

Abdullaev har lagt ut bilder av offentlige steder, blant annet togstasjonen Stockholms Central, som politiet mener var mulige terrormål.

Ifølge forsvareren dreier det seg om bilder av turistattraksjoner som han ville vise sine venner - og ikke terrormål.

Flere pågripelser

På telefoner, datamaskiner og via avlytting er det funnet materiale som svensk politi mener knytter mennene til IS og terrorplanlegging.

Ytterligere tre menn er seinere pågrepet.

Straffen for terrorisme i Sverige spenner ifølge Expressen fra fire år til livstid. Terrorplanlegging skal straffes mildere, og under laveste straff for en fullbyrdet forbrytelse.