LITT KONTROVERSIELT: Hubert Kramar, her i rollen som en Fritzl-lignende karakter i skuespillet som først skulle hete «Pension Fritzl - en kjellersåpe», vet hvordan men heller bensin på bålet i østerriksk samfunnsdebatt. Foto: EUROPICS / ALL OVER PRESS
LITT KONTROVERSIELT: Hubert Kramar, her i rollen som en Fritzl-lignende karakter i skuespillet som først skulle hete «Pension Fritzl - en kjellersåpe», vet hvordan men heller bensin på bålet i østerriksk samfunnsdebatt. Foto: EUROPICS / ALL OVER PRESSVis mer

Ellevill Fritzl-komedie får politibeskyttelse i kveld

- Ikke incest-humor, mener drapstruet regissør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den venstreradikale skuespilleren, regissøren og aksjonisten Hubert «Hubsi» Kramar (60) vet hvordan han skal lage oppstyr i hjemlandet Østerrike.

I kveld har hans skuespill «Pension F.» premiere i Wien. Stykket er en komedie om Josef Fritzl-saken, med andre ord vellykket allerede på idéstadiet sånn rent provokasjonsmessig.

Utskjelt og utsolgt
Skuespillet het opprinnelig «Pension Fritzl - en kjellersåpe», men tittelen ble endret «for å være på den sikre siden juridisk» etter at prosjektet - ikke uventet - fikk sterke reaksjoner. Bortfallet av Fritzl-navnet var - heller ikke uventet - langt fra nok til å stagge gemyttene rundt det pikante teaterpåfunnet.

Flere uker i forkant av premieren i 3raum-anatomietheater har motstandere røsket ned teaterplakater, ødelagt dørlåser i bygget med superlim og sendt drapstrusler til regissør Kramar. Samtidig har selvfølgelig premieren blitt utsolgt.

I kveld har den første forestillingen politibeskyttelse på grunn av de ekstremistiske protestene, melder The Guardian.

- Medienes jakt har begynt å få en effekt. Det blir farlig for alle involverte, sier Kramar ifølge den britiske avisa.

Han skal ha varslet Fritzl-ofrene om innholdet i stykket, uten at familien har gitt noen respons.

«Giftig oppgjør»
Regissøren, som selv spiller hovedrollen som Fritzl - eller en fyr som ligner veldig - mener at kritikerne har forhåndsdømt oppsetningen på feil grunnlag. Stykket er ikke noen «incest-komedie», men en satire om mediedekningen av saken og om medias holdning til familievold generelt, ifølge 60-åringen.

Men ingen vet ennå hva stykket egentlig handler om. Kramar har holdt plottet og manuset hemmelig fram til i kveld, men har lovet «et giftig oppgjør med det østerrikske samfunnet og media».

På promobildet ovenfor, som har versert i østerrikske medier, er hovedrolleinnehaveren avbildet i en knæsj kortermet skjorte mens han med et nøkkelknippe i hånda låser døra med påskriften «Pension Fritzl» mens desperate kvinnehender strekkes ut av døråpningen.

Premieren finner sted bare tre uker før rettssaken mot Josef Fritzl starter, der 74-åringen må svare for blant annet drap, mangeårig frihetsberøvelse, incest og mishandling etter at han holdt datteren Elizabeth fanget i et lydtett kjellerrom uten vinduer i 24 år og fikk sju barn med henne.

- Media skriver stykket
Det er ventet at flere tusen pressefolk vil invadere Amstetten og byen St Pölten, der rettssaken skjer, 16. mars. Teaterregissøren har uttalt at «Pension F.» er et stykke som er under kontinuerlig arbeid, og at forestillingene vil utvikle seg etterhvert som mediedekningen av rettssaken skrider fram.

Kramar har tidligere skapt furore blant annet i 2000, da han lagde nasjonal skandale ved å dukke opp på Wiens operaball utkledd som Adolf Hitler, en protest mot at det dengang Jörg Haider-ledede Frihetspartiet ble en del av regjeringen.

60-åringen legger ikke skjul på at han ønsker å provosere også denne gang.

- Media skriver skuespillet, og jeg reagerer ut fra det, sier regissøren ifølge The Guardian.

IKKE KOMISK: Josef Fritzl skal i retten 16. mars, med hele verdens øyne rettet mot seg.
IKKE KOMISK: Josef Fritzl skal i retten 16. mars, med hele verdens øyne rettet mot seg. Vis mer