380 KILO SMARAGD: En etter en har de potensielle eierne blitt luket ut. Da det bare gjensto én, kom den brasilianske regjeringen inn i bildet. Steinen har vært i politiets varetekt siden 2009. Foto: AP Photo/Los Angeles County Sheriff's Department
380 KILO SMARAGD: En etter en har de potensielle eierne blitt luket ut. Da det bare gjensto én, kom den brasilianske regjeringen inn i bildet. Steinen har vært i politiets varetekt siden 2009. Foto: AP Photo/Los Angeles County Sheriff's DepartmentVis mer

Ellevill kamp om gigantsmaragd verdt tre milliarder

Åtte potensielle eiere var redusert til én. Da kom Brasil på banen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvem er den rettmessige eieren til den 380 kilo tunge Bahia-smaragden?

Det skal nå endelig avgjøres av retten i Los Angeles, melder Los Angeles Times.

Den gigantiske edelstenen har fått sitt navn etter regionen i Brasil hvor den ble funnet i 2001. Den ble en gang verdsatt til svimlende 370 millioner dollar, eller rundt tre milliarder kroner.

Oversvømt under Katrina Det er litt av en reise den verdifulle steinen har hatt. 

Smaragden ble fraktet til Sao Paolo, og skiftet deretter eier flere ganger. Mange av detaljene rundt smaragdens reise er ukjente, men noe vet man.

I 2005 ble den fraktet til en selvlært geolog i Nord-California, som kjente gruvearbeiderne som fant steinen.

Den skal så ha endt opp i New Orleans, hvor hvelvet den lå i ble oversvømt under orkanen Katrina. Bahia-smaragden ble derfor  liggende under vann i flere måneder.

Geologen har så mistet besittelsen av smaragden, som endte opp hos investoren Larry Biegler.

I politiets varetekt I 2009 meldte han den savnet fra et hvelv i Los Angeles. Etterforskerne fant smaragden i et annet hvelv i las Vegas, der forretningsmannen Kit Morrison og samarbeidspartneren Todd Armstrong oppbevarte den.

Da etterforskerne ikke greide å komme til bunns i hvem som eide den verdifulle steinen konfiskerte de den, og steinen har siden blitt oppbevart på en hemmelig sted i politiets varetekt.

Jakten på Bahia-smaragdens rettmessige eier har utviklet seg til rene såpeoperaen. Totalt åtte personer har gjort krav på den. 

«Mistet» kvittering Blant dem er byggherre Anthony Thomas, som hevdet at kvitteringen for kjøpet forsvant i en husbrann.

Noen potensielle eiere har blitt avskrevet av retten, mens andre har inngått forlik med konkurrentene.

I fjor gjensto det bare én mulig eier, en gruppe frontet av forretningsmannen Kit Morrison.

Da kom Brasil på banen. De mener at Bahia-smaragden ble hentet ut av gruven og importert ulovlig til USA.

Brasil på om stans I fjor, da retten var i ferd med å avgjøre hvem som skulle ha steinen, ba den brasilianske regjeringen en dommer om å droppe eller utsette saken mens representanter fra Brasil fortsatte forhandlingene om steinen med den amerikanske regjeringen.

Morrisons advokat sa ifølge The Los Angeles Times at hans klient og Armstrong kjøpte steinen for et sjusifret beløp og er de rettmessige eierne.

Dommer Michael Johnson besluttet denne uka at Brasil ikke får stanset rettssaken.

Han åpnet likevel for at Brasil kan gjøre krav på smaragden og at dette så vil bli vurdert.

Dermed kan det se ut som om sagaen om Bahia-smaragden likevel ikke har kommet til sin ende.