Ellevill klippfiskeksport til Portugal

- Aldri før har vi eksportert mer klippfisk til Portugal i en mai måned.

KLIPPFISKJUBEL: Portugal vil ha mer norsk klippfisk - selv om landet er i økonomisk knipe. 
Foto:  Lise Åserud  / SCANPIX
KLIPPFISKJUBEL: Portugal vil ha mer norsk klippfisk - selv om landet er i økonomisk knipe. Foto: Lise Åserud / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lakseeksporten sto på stedet hvil i mai, men samtidig ble det satt ny eksportrekord av klippfisk til Portugal.

Det ble eksportert laks for 2,6 milliarder kroner i mai, det samme som i mai 2011. Volumet økte med 31 prosent til 80.000 tonn, viser tall fra Norges sjømatråd.

Eksportprisen for fersk laks i mai var på 30,15 kroner. Dette var 1 krone høyere enn måneden før og 2 kroner høyere enn i mars. Sammenlignet med mai 2011 var imidlertid prisen 8,97 kroner lavere.

Nær 68 prosent av eksporten gikk i mai til land i EU. Dette er en nedgang fra 71 prosent i samme måned i fjor. I alt 54.000 tonn laks ble eksportert til EU i mai. Polen var det største vekstmarkedet med en økning på 3.200 tonn. Frankrike økte nest mest med 1.691 tonn.

Eksporten av torskefisk var på 837,7 millioner kroner i mai. Dette er 6 prosent lavere enn for samme periode i fjor, men mai var en sterk måned for klippfisk til Portugal.

- Den står seg godt selv om landet er i en alvorlig økonomisk situasjon. Aldri før har vi eksportert mer klippfisk til Portugal i en mai måned, sier markedsanalytiker Ove Johansen i Sjømatrådet.

Det ble eksportert klippfisk for i alt 262,2 millioner kroner. Økningen fra samme periode i fjor var 55 prosent, eller 93,5 millioner kroner.

Klippfisk av torsk ble eksportert for 189,8 millioner kroner i mai, en økning på 81,3 millioner kroner eller 75 prosent fra samme måned i fjor. Portugal øker med 66 millioner kroner til 146,3 millioner kroner.

(NTB)