Ellevill krangel om kongelig sikkerhet

Britisk tabloid mener de kunne sprengt prins Harry i lufta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Er det, eller er det ikke, prins Harry man ser utringet på bildet. Det er spørsmålet som har ført til en ellevill krangel i Storbritannia i dag.

Det er tabloiden The Sun som på sin forside i dag lar en anonym reporter ta ordet.

«- Jeg kunne blåst Harry i småbiter» er den slående tittelen, over et uklart bilde av det som hevdes å være av prinsen, på vei inn i en kassernebygning på offisersskolen Sandhurst.

Laget bombe

Reporteren hevder å ha filmet prinsen inne i den strengt bevoktede militærleiren - med en falsk bombe.

Han skal ha kommet seg inn ved å utgi seg for å være student, slik at hen kunne få adgang til offisersskolens bibliotek.

I åtte timer skal han ha trasket rundt i leiren med videokamera. Bomben - laget av plastelina, ledninger, batteri og en klokke - satte han sammen og la i bilen han hadde parkert innenfor murene.

- Ikke prins Harry

HARRY ELLER IKKE HARRY?: The Sun mener dette er prins Harry, mens faren Charles mener det slett ikke er hans sønn. Uansett mener forsvarsdepartementet det hele er svært pinlig, siden bildet aldri skulle vært tatt - inne på offisersskolen Sandhurst - av en forkledd reporter med lekebombe. Faksimile: The Sun
HARRY ELLER IKKE HARRY?: The Sun mener dette er prins Harry, mens faren Charles mener det slett ikke er hans sønn. Uansett mener forsvarsdepartementet det hele er svært pinlig, siden bildet aldri skulle vært tatt - inne på offisersskolen Sandhurst - av en forkledd reporter med lekebombe. Faksimile: The Sun Vis mer

Men selv om det britiske forsvarsdepartementet nå bekrefter selve episoden, har prinsens far, kronprins Charles, tatt en nærmere titt på videofilmen.

- Etter å ha sett bildene, er det vår mening at personen på filmen ikke er prins Harry, sier en anonym talskvinne for kongehuset til nyhetsbyrået AP.

Men The Sun står på sitt, og fastslår at bildene er av prinsen. Kongehuset nekter, mens det egentlige temaet - prinsens og offisersskolens sikkerhet - bekymrer forsvarsdepartementet.

- Vi har beordret en umiddelbar etterforskning av denne alvorlige sikkerhetssvikten, og jeg har instruert Sandhurst å endre sine rutiner slik at dette ikke skjer igjen, sier forsvarsminister John Reid i en pressemelding.

Sikkerheten til de kongelige har vært en varm potet i britiske medier den siste tiden. Utenom stuntet med prins Harry, som begynte sin offisersutdanning forrige måned, klarte The Sun å smugle inn en pappeske med påskriften «Bomb» i Winstor Castle da de kledde seg ut som blomsterleverandører til kronprins Charles og Camilla Parker Bowles bryllup i april.

I september klarte en demonstrant utkledd som lynvingen å klatre opp på fassaden til Buckingham Palace, og i 2003 klarte en komiker utkledd som Osama bin Laden å komme seg inn på kostymefesten prins William hadde i forbindelse med 21-årsdagen.

Like etter klarte en reporter fra Daily Mirror å få jobb som servitør på Buckingham Palace, og tok bilder av de kongeliges dagligrom.

I DRONNINGENS KLÆR: Prins Harry startet sin offisersutdanning i forrrige måned. Selv om han nå er omgitt av soldater 24 timer i døgnet, er man svært redd for ytre sikkerhetstrusler.