Ellevill kunstkrangel mellom Norge og Russland

Polarmuseets Nansen-utstilling tatt i arrest. Truer med tiltale mot norske konsulatansatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det som skulle være en hyggelig kulturutveksling mellom Norge og Russland har blitt et mareritt for norske myndigheter og Polarmuseet i Tromsø.

- Det er fortvilende. Jeg har nettopp gått en lang tur for å få ut frustrasjonen, sier generalkonsul i Murmansk, Rune Aasheim, til Dagbladet.no.

Han håpet i det lengste at den betente saken ville forbli mellom generalkonsulatet, russiske tollmyndigheter, og polarmuseet.

Men i dag gikk tollmyndighetene i Murmansk ut med sine anklager om kunstsmugling, kriminaletterforskning og mulige tiltaler mot ansatte ved det norske generalkonsulatet. Saken har siden desember vært en hemmelig diplomatisk nøtt mellom to gode naboer.

Ville bare hjelpe

Det hele startet i april i fjor. Polarmuseet i Tromsø har lenge jobbet for kultursamarbeid med Russland, og var klar til å sende hele sin unike samling av Fridtjof Nansens kunst på turné i nabolandet.

- Dette er første gangen vi har fått til en slik kulturutveksling, og vi var veldig glade. Og vi følte oss ekstra heldige da vi i tillegg fikk hjelp av konsulatet til å frakte bildene, forteller polarmuseets bestyrer Torbjørn Trulssen.

Museets 52 Nansen-bilder, hvorav 15 originaler, ble sendt til Kirkenes der de ble plukket opp av konsulatets postbil og fraktet over grensa. Og det var her det først gikk galt:

Ellevill kunstkrangel mellom Norge og Russland

- Bildene ble tatt inn av oss over grensestasjonen ved Storskog i april. Problemet var at de nødvendige papirer ikke fulgte med. Han som kjørte postbilen tok alikevel med seg kunsten. Det hastet å få dem til fylkesmuseet i Murmansk, forklarer generalkonsul Aasheim.

Kunstgjenstander av denne type krever nemlig et såkalt ATA-Carnet - et tollpapir som følger kunsten i fremmede land. Papiret fulgte ikke med kunsten, og sjåføren tok heller ikke turen innom de russiske tollerne da han passerte grensa.

Stoppet i tollen

Den verdifulle kunstskatten ble altså ikke tollklarert før den ble fraktet i konsulatets postbil til fylkesmuseet i Murmansk.

Utstillingen gjorde stor suksess i Murmansk, og senere i Sevromosk før den til slutt ble vist frem i Arkangelsk. Men da bildene til slutt ble pakket ned og sendt i konsulatets bil mot Norge igjen, ble det bråstopp på grensa.

- I desember ble de sendt tilbake, og stoppet av tollerne på grensa. Og da oppdaget vi at papirene ikke var i orden. Kunsten ble beslaglagt og har siden vært lagret på det kunsthistoriske museumet her i Murmansk, forteller Aasheim.

Generalkonsulen håpet misforståelsen kunne løses uten større dramatikk. Tross alt var det bare en hyggelig kulturutveksling, og en papirfeil som skyldtes en misforståelse.

Men russiske tollmyndigheter har tatt saken svært alvorlig. Nå har de satt i gang full kriminaletterforskning og truer med å straffeforfølge sjåførene av konsulatets postbiler.

Ellevill kunstkrangel mellom Norge og Russland

- Vi prøvde ikke å smugle

- Generalkonsulen var ikke i bilen vi stoppet, og vil ikke bli tiltalt. Men vi har startet etterforskning og vurderer å tiltale de konsulatansatte som var i bilen, sier talsmann for tollmyndighetene i Murmansk, Alexander Proshin til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

- La det være helt klart: Fra vår side ligger det ikke et forsøk på smugling eller på å berike oss, eller å undra russiske tollregler. Jeg syntes derfor det er beklagelig at det russiske tollvesenet går ut på denne måten. Selv har jeg blitt navngitt og uthengt av russiske medier i dag. Dette skulle være en hyggelig greie. Nå er jeg bare fortvilet, sier generalkonsul Rune Aasheim til Dagbladet.no.

Venter på bildene

I Tromsø sitter museumsbestyrer Trulssen uten Nansen-samlingen og river seg i håret. Han gir Aasheim sin fulle støtte, og kan ikke forstå hvorfor russiske tollmyndigheter har latt det gå prestisje i saken. Tross alt er det ubestridt at bildene stammer fra hans museum - og at kulturutvekslingen i Russland har vært reell.

- Dette er egentlig en stor flott og positiv sak som har blit rotet til. Dette lille rotet må ikke få lov til å forkludre det samarbeidet vi gjennom år har fått bygget opp, sier Trulssen til Dagbladet.no.

- Det verste av alt er at bildene ikke skulle tilbake til Norge i desember. Det hele var en misforståelse. Nå venter det Arktiske Antarktiske museum i St. Petersburg - Russlands største og mest velrenomerte polarmuseum - på samlingen. Bestyreren der er Russlands største nålevende polarhelt, Viktor Boyarsky. Han vil ha utstillingen vist både i St. Petersburg og i Moskva i forbindelse med museets 75-årsjubileum, sier Trulssen oppgitt.

Imens er bildene fremdeles i forvaring hos russiske tollmyndigheter. Siden desember har generalkonsul Aasheim forhandlet om samlingens frigivelse.

FORTVILER: Bestyrer Torbjørn Trulssen ved Polarmuseet i Tromsø er svært stolt av sin unike samling kunst laget av polarhelten Fridtjof Nansen. Men hele samlingen har siden desember vært beslaglagt av russiske tollere i Murmansk. Foto: Scanpix
FORTVILER: Bestyrer Torbjørn Trulssen ved Polarmuseet i Tromsø er svært stolt av sin unike samling kunst laget av polarhelten Fridtjof Nansen. Men hele samlingen har siden desember vært beslaglagt av russiske tollere i Murmansk. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg håper fremdeles på en snarlig løsning, sier han til Dagbladet.no.

Han understreker at forholdet mellom Norge og Russland er grunnleggende godt i hans område, selv om en og annen bølge skapes rundt fiskeri - og nå Fridtjof Nansens kunst.

TRØBBEL: Fridtjof Nansen er nesten like stor helt i Russland som i Norge. Polfareren drev hjelpearbeid i Russland, men var også en habil kunstner. Derfor skulle utstillingen bli en flott kulturutveksling mellom Norge og russland. Nå har det blitt et mareritt.
TATT: Ved den norsk-russiske grensa ved Storskog utenfor Kirkenes ble konsulatbilen stoppet og gjennomsøkt. Russiske tollere gjorde storbeslag av kunstutstillingen.