Operasjon Hubris

Ellevill narkojakt

De nederlandske lastebilsjåførene leverte sin lovlige last av grønnsaker i Oslo, kjørte til Alna og åpnet på nytt bakluka. Der sto kriminelle i «kø» for å hente kilovis med kokain, amfetamin og hasj. Dramatiske detaljer om politiaksjonen kom fram i Oslo tingrett på mandag.

BILJAKT: Denne videoen fra et politihelikopter viser den dramatiske jakten på en angivelig hasj-importør i Oslo i september 2018. Video: Politiet Vis mer
Publisert

Politiet mistenkte at bagasjerommet på en Toyota Yaris inneholdt store mengder narkotika.

De la seg på hjul med tre sivile politibiler og da bilen kjørte inn en blindvei, forsøkte etterforskerne fra Kripos å sperre bilen inne.

Svart-hvitt-filmen fra kameraet til politihelikopteret som ble lagt fram i Oslo tingrett på mandag, viser den dramatiske situasjonen som oppsto da sjåføren bilen forsøkte å sno seg ut av politifella. Den ene politibilen krasjer inn i bakenden på Toyotaen for å stoppe den.

En plutselig røyksky avslører at bilen tok skade, men sjåføren fortsatte den ville ferden tilbake veien han kom. Men han nådde aldri langt. Etter noen hundre meter klarte politiet å presse mannen til å stoppe. Teorien viste seg å stemme. I bagasjen og i baksetet fant politiet 47,9 kilo hasj.

Til politiet skal mannen ha sagt at han trodde han hentet olivenolje.

- Vi fester ingen lit til at han skulle hente olivenolje fra en lastebil midt på natta, sa politiadvokat Anne Cathrine Aga, da hun holdt sitt innledningsforedrag i Oslo tingrett på mandag.

AKTOR: Politiadvokat Anne Cathrine Ingulstad Aga er aktor i saken mot de sju personene som sitter tiltalt for alvorlig narkotikakriminalitet. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
AKTOR: Politiadvokat Anne Cathrine Ingulstad Aga er aktor i saken mot de sju personene som sitter tiltalt for alvorlig narkotikakriminalitet. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer

Politijakten skjedde 30. september i 2018. Nå sitter en skuespiller, et medlem av MC-klubben Satudarah, et tidligere medlem av Hells Angels og fire andre personer, på tiltalebenken for å ha hatt befatning med store mengder narkotika. De fleste med lang straffehistorikk.

Politiaksjonen som politihelikopteret filmet markerte starten på Kripos sin storsatsing, der målet var å ta ut de virkelig store fiskene i Norges organiserte kriminelle underverden. Prosjektet fikk navnet Operasjon Hubris, oppkalt etter det greske ordet for overmot.

Hasj

En drøy måned tidligere observerte etterforskere fra Kripos en nederlandskregistrert trailer som overleverte nesten 100 kilo hasj til en mottaker. Overleveringen skjedde på Skedsmokorset utenfor Oslo. I stedet for å pågripe sjåførene, lot Kripos traileren reise tilbake til Nederland. Men nå fulgte politiet bevegelsene med en hemmelig påmontert GPS-sender og full kontroll på hva som ble sagt på telefonene.

Den skjulte etterforskningen ga resultater 29. september i 2018, da politiet observerte traileren på vei tilbake til Norge.

Ruta gikk gjennom Tyskland, med ferje fra Travemünde til Malmö og videre opp gjennom Sverige.

Et overvåkingskamera på tollstasjonen på Svinesund knipset et bilde av bilen på vei over grensa, før spanerne begynte sin skjulte jakt. I retten ble politiaksjonen lagt fram i detalj.

Sjåførene hvilte en stund ved tollstasjonen før de satte kursen mot Oslo klokka 02.26 på natta. Langt over de to smuglerne hang politihelikopteret og fulgte dem nordover på E6.

03.47 ankom lastebilen Kalbakken i Oslo og lastet av den lovlige lasten. Et parti grønnsaker til norske butikker.

Nå begynte de på den illegale budruta.

Etterforskerne hadde lagt merke til en Toyota Yaris som sto parkert med lysene av like i nærheten. Nå kjørte den inn på industriområdet og parkerte bak lastebilen. Fire esker ble lempet over i bilen

PÅGREPET: Sjåføren av bilen ble pågrepet etter en dramatisk biljakt. Foto: Politiet.
PÅGREPET: Sjåføren av bilen ble pågrepet etter en dramatisk biljakt. Foto: Politiet. Vis mer

Etter en kort, intens biljakt var altså kveldens første pågripelse et faktum. Det var ikke olivenolje i eskene.

Kokain

De nederlandske sjåførene fikk ikke med seg at politiet aksjonerte mot den første kunden og ante fred og ingen fare. De startet opp lastebilen og forflyttet seg til Alna i Oslo. Der parkerte de på baksiden av et butikkbygg og ventet. Klokka var 04.56 på morgenen. De trengte ikke vente lenge før neste kunde dukket opp.

05.20 kom en mann gående og tok kontakt med den ene sjåføren. Sammen gikk de bak og åpnet lasteluka. Lastebilen sto parkert på en måte som gjorde det vanskelig for politispanerne å få med seg nøyaktig hva som skjedde, men mannen forlot stedet med en grå bag over skuldrene. Ifølge politiadvokat Anne Cathrine Aga, skal spanerne ha oppfattet bagen som tyngre enn da han kom.

Mannen praiet en taxi og idet mannen la den grå bagen inn i bagasjerommet, slo politiet til igjen. I bagen fant de 9,9 kilo kokain fordelt på ti pakker. En Kripos-rapport fastslår at styrkegraden på kokainet var på 62 prosent.

- Styrkegraden er gjennomsnittlig midt på merke når man får kokain i bulk, fortalte Aga, til Oslo tingrett.

Politiet tok beslag i mannens telefon. Der fant de en rekke meldinger som pekte på en kjenning av politiet. En tidligere skuespiller, som nå må svare på beskyldninger om at det var han som var bestilleren av kokainet. Den tidligere skuespilleren nektet straffskyld i retten.

Heroin og MDMA

Pågripelsen skjedde også denne gangen uten at de nederlandske sjåførene fikk med seg hendelsen. De fortsatte å stå parkert bak butikkbygget og klokka 05.53 ankom en hvit Audi. En person gikk bort til lastebilen og opprettet kontakt.

Spanerne fikk med seg at bilen rygget bort til lasteluka og at noe ble lagt flyttet over før bilen forlot stedet.

Da politiet slo til mot den hvite Audien fant de 28,8 kilo amfetamin, 4 kilo heroin, 981 gram MDMA og 285 gram hasj fordelt i to pappesker. Sjåføren, som fremdeles var iført pysjamas, hevdet i retten at han ikke ante hva formålet med kjøreturen var. Den andre personen, et medlem av 1%-klubben Satudarah MC, nektet straffskyld i retten.

Ifølge mannen, hentet han eskene for å gjøre opp gjeld til et medlem av MC-klubben Hells Angels, som i ettertid skal ha blitt kastet ut av Hells Angels. Han sitter også på tiltalebenken. og innrømmer delvis straffskyld på det mest alvorlige tiltalepunktet. I skrivende stund, har retten ikke hørt mannens forklaring.

Feil dop til feil folk

En Encrochat-telefon ble funnet på Satudarah-medlemmet.

Der fant politiet en samtaletråd som kommer til å gi retten litt hodebry i ukene som er satt av til å behandle saken.

Fra en uidentifisert person som kalte seg «Hopefulrider» på EncroChat, kunne de lese meldingen:

«This idiot driver gave me the wrong things».

Oversatt: «Denne idioten av en sjåfør ga meg feil ting.»

Det er altså duket for kriminelt forviklingsdrama i Oslo tingrett. Hvem skulle ha hvilket narkotika, er spørsmålet som vil bli stilt, men kanskje ikke besvart.

En fjerde person ble også pågrepet i samme politiaksjon. Han ble tatt med 28,8 kilo amfetamin og 492 gram kokain. Mannen innrømmer delvis straffskyld.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer