Ellevill rømming med håndjern fra norsk rett for fire år siden - nå er han pågrepet etter å ha vært etterlyst over hele kloden

Gravemaskinkjøreren (34) arrestert i Ukraina.

ELLEVILT: Den russiske statsborgeren greier å rømme fra minst en løpende politivakt etter rettsmøtet i Asker og Bærum tingrett 20. august 2013. Han greide å hoppe på en ventende motorsykkel tross håndjern (i rød ring). Det tok mer enn fire år før han ble pågrepet - i Ukraina. Foto: Christoffer Laabak, Tipser.no
ELLEVILT: Den russiske statsborgeren greier å rømme fra minst en løpende politivakt etter rettsmøtet i Asker og Bærum tingrett 20. august 2013. Han greide å hoppe på en ventende motorsykkel tross håndjern (i rød ring). Det tok mer enn fire år før han ble pågrepet - i Ukraina. Foto: Christoffer Laabak, Tipser.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For fire år og tre måneder siden rømte den da 30 år gamle russeren, iført håndjern, fra Asker og Bærum tingrett på motorsykkel på spektakulært vis.

Siden har han vært etterlyst internasjonalt uten at norsk politi har hørt et pip. Så dukker han plutselig opp igjen, som 34-åring, bak lås og slå hos sikkerhetspolitiet i Ukraina.

Sikkerhetspolitiet (SBU) opplyste lørdag at to russiske statsborgere, begge med bakgrunn fra Tsjetsjenia, var pågrepet samtidig på ulike steder - en i hovedstaden Kiev og en i Poltava.

Ukrainas sikkerhetspoliti opplyste ikke alder eller identitet på de to arresterte, heller ikke når de ble pågrepet eller om de kjenner hverandre.

Bare en

PÅGREPET I UKRAINA: Politiet gikk ut med etterlysning av mannen noen dager etter at han rømte fra Asker og Bærum tingrett 20. august 2013. Foto: Politiet.
PÅGREPET I UKRAINA: Politiet gikk ut med etterlysning av mannen noen dager etter at han rømte fra Asker og Bærum tingrett 20. august 2013. Foto: Politiet. Vis mer

Med den internasjonale politiorganisasjonen Interpol som kilde opplyser SBU at han ene rømte fra retten i Sandvika i 2013. Og slik rømninger finnes det bare en av.

Det var 20. august 2013 at mannen, som ifølge rettspapirene hadde bodd flere år i Norge og blant annet jobbet som gravemaskinkjører, ble eskortert fra varetekt til rettssalen for tingrettens behandling av kravet om utlevering til Frankrike.

Der hadde politiet funnet igjen dyre luksusbiler, som var stjålet i Asker og Bærum. En domstol i Strasbourg mente det var grunn til å kople den norskbosatte, russiske tsjetsjeneren opp mot de stjålne luksusbilene. Han har familie i Frankrike, og har bodd der i flere år.

En kjenning av den da Oslo-bosatte russiske statsborgeren ventet med en uregistrert motorsykkel utenfor rettsbygningen.

I en ren blits-aksjon, etter at den da 30 år gamle mannen hadde fått vite at Asker og Bærum tingrett ville utvise han til Frankrike, greide han å riste av seg politivaktene noen tidels sekunder.

Istedenfor å gå inn døra til polititransporten, fikk han kastet seg bak på motorsykkelen med håndjernene på. En lynrask MC-sjåfør forsvant med passasjeren bak.

Motorsykkel og sjåfør ble raskt funnet, men fangen bakpå først mer enn fire år seinere.

- Det var en rømming helt utenom det vanlige. Etter hvert er saken henlagt her i landet, og det blir opp til myndighetene i Ukraina og eventuelt Russland som avgjør hva som skjer videre. Det virker ikke som han har vært her i landet siden rømmingen, sier politiadvokat Børge Enoksen til Dagbladet.

Han var aktor i utleveringssaken i Asker og Bærum tingrett, men kjente ikke til pågripelsen før Dagbladet refererte til det ukrainske sikkerhetspolitiet, ukrainske, russiske og internasjonale medier.

- Kjempepinlig for politiet

Advokat Halvor Frihagen i Advokatfirmaet Andersen og Bache-Wiig var forsvarer under rettsmøtene i tingretten. Av hensyn til taushetsplikten overfor klient vil han ikke svar på når han sist hadde kontakt med mannen.

- KJEMPEPINLIG: Advokat Halvor Frihagen forsvarte den 34 år gamle mannen da han sist ble sett på en motorsykkel i Sandvika 20. august 2013. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix.
- KJEMPEPINLIG: Advokat Halvor Frihagen forsvarte den 34 år gamle mannen da han sist ble sett på en motorsykkel i Sandvika 20. august 2013. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix. Vis mer

- Det som skjedde da han rømte, var kjempepinlig for politiet. Jeg har fått høre av en bekjent som leser russisk at han er pågrepet. Så vidt jeg vet har han ingen løpende saker i det norske rettsvesenet nå, sier Frihagen til Dagbladet

Den andre russisk-tsjetsjeneren, som ble pågrepet i hovedstaden Kiev, ble heller ikke navngitt av det ukrainske sikkerhetspolitiet.

Men sikkerhetspolitiets kopling til drapet i Moskva i 2004 på den amerikansk-russiske Forbes-redaktøren Paul Klebnikov (41), gjorde identifiseringen like enkel som håndjernrømlingen fra Sandvika.

HENRETTET MED NI SKUDD: Det er mer enn 13 år siden redaktør Paul Klebnikov i den russiske utgaven av magasinet Forbes ble skutt og drept fra en forbipasserende bil utenfor kontoret i Moskva.. Foto: Misha Japaridze, AP/NTB Scanpix.
HENRETTET MED NI SKUDD: Det er mer enn 13 år siden redaktør Paul Klebnikov i den russiske utgaven av magasinet Forbes ble skutt og drept fra en forbipasserende bil utenfor kontoret i Moskva.. Foto: Misha Japaridze, AP/NTB Scanpix. Vis mer

Den nå 43 år gamle mannen og to andre ble først frifunnet i en lavere russisk rett for henrettelsen fra bil av redaktøren i magasinet Forbes.

Vekker oppsikt

Før drapssaken, som vakte oppmerksomhet over halve kloden, ble anket til en høyere rett, hadde de dømte forduftet.

Og det er pågripelsen av den drapssiktede 43-åringen, ikke Sandvika-rømlingen, som allerede har skapt oppsikt i Ukraina, Russland og USA.

Begge de pågrepne er siktet for organisert kriminalitet i Ukraina gjennom flere år.

Politiets liste over anklager mot 43-åringen overgår langt mistankene mot rømlingen fra Asker og Bærum tingrett: leiemord, utpressing og hvitvasking.

For å nevne tre sekkeposter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer