Gullgraving:

Ellevilt funn: Verdt 1,6 millioner

Heldiggrisen som fant denne, kan le hele veien til banken.

BAKOVERSVEIS: Da kunden kom inn i butikken med denne enorme klumpen, fikk butikkeieren bakoversveis. Foto: Lucky Strike Gold
BAKOVERSVEIS: Da kunden kom inn i butikken med denne enorme klumpen, fikk butikkeieren bakoversveis. Foto: Lucky Strike Gold Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da en kunde kom spaserende inn døra til gullgraverbutikken Lucky Strike Gold med denne enorme gullklumpen, slo eieren Darren Kamp opp øynene.

- Da jeg fikk klumpen i hendene, fikk jeg bakoversveis, Det var helt utrolig, sånt skjer bare én gang i livet, sier han til CNN.

Veier 4,6 kilo

Den gigantiske gullsteinen ble funnet av en amatør-gullgraver i et området kalt Gulltriangelet i den australske delstaten Victoria.

Klumpen, som veier hele 4,6 kilo og visstnok inneholder 2,6 kilo rent gull, har fått navnet «Lucky Strike Nugget».

MILLIONFUNN: Her holder Dennis Kemp i den enorme gullklumpen, som er verdt millioner. Foto: Lucky Strike Gold
MILLIONFUNN: Her holder Dennis Kemp i den enorme gullklumpen, som er verdt millioner. Foto: Lucky Strike Gold Vis mer

Kamp har vært i gullgraverbransjen i 43 år, og sier han aldri har sett en stein med så mye gull i.

Overrasket

Personen som fant den, som ønsker å være anonym, tok først med seg halve steinen for å få den verdsatt. Den var ganske skitten, så det var vanskelig å se hvor mye gull det egentlig var i den.

Han trodde kanskje den kunne være verdt rundt 70 000 norske kroner.

Men da de fikk vasket den, fikk gullgraveren seg litt av en overraskelse:

- Du kunne se gullet kom «sprutende» ut av steinen, sier Kamp

KJEMPEFUNN: En uidentifisert australier har blitt millionær etter å ha funnet en gullklump på hele 5,5 kilo ved Ballarat i Victoria. Video: Cordell Kent, The Mining Exchange Gold Shop. Vis mer

Steinen er nå verdsatt til om lag 1,6 millioner norske kroner - ganske mye mer enn hva gullgraveren opprinnelige trodde han ville få.

Om du tror mannen brukte avansert utstyr for å finne den, tar du helt feil. Mannen brukte en ganske rimelig metalldetektormodell som koster rundt 8000 norske kroner.

To millioner kilo

Det har nok hjulpet at han lette i Gulltriangelet, som ifølge Abc.net.au beskrives som en lekeplass for gullgravere.

ANONYM FINNER: Personen som fant steinen, vil være anonym. Han blir nå rundt 1,6 millioner kroner rikere. Foto: Lucky Strike Gold
ANONYM FINNER: Personen som fant steinen, vil være anonym. Han blir nå rundt 1,6 millioner kroner rikere. Foto: Lucky Strike Gold Vis mer

En geologisk undersøkelse fra området anslår at det ligger igjen over to millioner kilo gull i bakken, skriver nettstedet.

Ifølge nettstedet Monex ligger prisen på gull onsdag formiddag på 658 kroner grammet, eller 658 000 kroner for en kilo.

Selv om gullklumpen er enorm, er den langt fra den største som noensinne er funnet. Det er to gullklumper som kjemper om den plassen:

Welcome Stranger-klumpen ble funnet i Moliagul i Victoria i 1869, og veide 71 kilo. Canaã-klumpen anses som den største gjenlevende naturlige gullklumpen, og ble gravd ut i Brasil på begynnelsen av 80-tallet. Den veier 60 kilo.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer