Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Elon Musk: - Mars-romskipet vårt er klart til neste vår

Elon Musk sier at han håper at romskipet Big Falcon Rocket vil være klart til å fly turer allerede neste år. Norsk romekspert er skeptisk.

Reiseklar: Milliardæren og rakettbyggeren Elon Musk håper å fremskynde Mars-planene til SpaceX. FOTO: NTB Scanpix / Suzanne Cordeiro/REX/Shutterstock
Reiseklar: Milliardæren og rakettbyggeren Elon Musk håper å fremskynde Mars-planene til SpaceX. FOTO: NTB Scanpix / Suzanne Cordeiro/REX/Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag svarte Tesla- og SpaceX-sjefen på spørsmål fra publikum under festivalen South by Southwest i Texas.

Da fortalte han de fremmøtte at han håper at skipet som en dag skal fly til Mars kan være klart for korte flyvninger allerede neste år.

- Vi bygger nå det første interplanetariske skipet, og jeg tror vi kan være i stand til å fly korte turer i løpet av første halvdel av neste år, sa han ifølge CNBC.

Men milliardæren, gründeren og visjonæren ber folk om å huske på én ting:

- Dere vet meg og tidsfrister, sa han til latter blant de fremmøtte.

Ekspert skeptisk

Erik Tandberg er en av Norges fremste romfartseksperter, og er i dag tilknyttet Norsk romsenter. Han sier til Dagbladet at han tror Musk er litt for optimistisk:

SKEPTISK: Romfartsekspert Erik Tandberg er imponert over det Elon Musk har fått til, men er skeptisk til tidsrammen han har satt til prosjektet sitt. Foto Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
SKEPTISK: Romfartsekspert Erik Tandberg er imponert over det Elon Musk har fått til, men er skeptisk til tidsrammen han har satt til prosjektet sitt. Foto Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

- Han har sagt 2024, han har sagt 2022, men med 2019 tror jeg at han lover litt for mye, sier Tandberg.

- Det er mange problemer som må løses, så hadde det ikke kommet fra Elon Musk hadde jeg avfeid det uten videre. Men man må nesten ta det alvorlig når det kommer fra ham. Han har fått til veldig mye, sier eksperten før han legger til:

- Ting har ikke alltid gått så på skinner som han har regnet med. Falcon Heavy-oppskytningen var jo fire år forsinket, minner Tandberg om.

Eksploderte: SpaceX-raketten Falcon 9 var lastet med Facebooks første satellitt da den eksploderte i september 2016. Video: CNN Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Tandberg, som kommenterte månelandingen for NRK i 1969, tror altså at 2019 vil være for tidlig for Musk. På spørsmål om når han eventuelt tror mennesker vil være på vei mot mars, svarer han:

- Vanskelig å si, men jeg tror vi må ut i 2030-årene.

Skepsisen til tross, Erik Tandberg tror at Musk kan få til store ting dersom han får litt bedre tid på seg:

- Jeg tør ikke avfeie det helt, men jeg er skeptisk til tidsrammen han har satt på det hele. Det blir medisinsk vanskelig og det blir teknologisk vanskelig. Men han har vist før at han klarer å få gjennomført vanskelige ting, selv om det ikke alltid skjer etter tidsskjemaet han har satt, sier Tandberg.

- Ingen tror på oss

Big Falcon Rocket-rakettene til SpaceX vil være i stand til å reise mellom planeter, og de vil kunne brukes om igjen. En reise vil koste mindre enn det som var tilfellet for Falcon 1, den første raketten fra SpaceX. En reise med Falcon 1 skal ha kostet mellom fem og seks millioner dollar, ifølge Musk.

TESTOPPSKYTNING: Tirsdag 6. februar ble SpaceX sin rakett Falcon Heavy skutt opp for første gang. Raketten er 70 meter lang og utviklet med tanke på å frakte mennesker til månen og Mars. Video: CNN Vis mer Vis mer

- Jeg tror at dersom vi bygger raketten, så har vi bevist noe som andre land og selskaper kan gjøre. De tror ikke at det er mulig, men hvis vi klarer det, så må de innse at det er mulig.

På kort sikt må Mars utstyres med glasskupler, en strømstasjon og et stort assortement av det vi trenger for å leve.

- Etter at denne infrastrukturen er på plass vil mulighetene åpne seg for entreprenører, fordi Mars vil trenge alt fra jernfabrikker til pizzarestauranter, sa Musk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling