Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Elon Musk i retten: Forsvarer «pedo»-anklage

Tesla-gründerens forsvarere hevder det er en «vanlig fornærmelse».

I TRØBBEL: I desember må Tesla-gründer Elon Musk møte for retten etter å ha anklaget en britisk grottedykker for å være pedofil. Foto: REUTERS / Mike Blake / NTB scanpix
I TRØBBEL: I desember må Tesla-gründer Elon Musk møte for retten etter å ha anklaget en britisk grottedykker for å være pedofil. Foto: REUTERS / Mike Blake / NTB scanpix Vis mer

Tesla-gründer Elon Musk havnet i svært hardt vær da han i juli i fjor kalte en av grottedykkerne som reddet det thailandske fotballaget fra Tham Luang-grotta for «pedo».

Kalte Musk-ubåt PR-stunt

Den utløsende årsaken til Musks kommentar var at grottedykkeren Vernon Unsworth hadde uttalte seg negativt om miniubåten Musk sendte ned til Thailand i håp om at den kunne bidra under redningsarbeidet.

Miniubåten ble aldri brukt, Unsworth kalte det et PR-stunt og sa at Musk «kan stikke ubåten der det gjør vondt» og at det «var ingen sjanse for at det kom til å fungere».

- PR-STUNT: En av de britiske redningsarbeiderne fra grotten i Thailand var slettes ikke så imponert over Elon Musks bidrag til å få de 13 guttene opp fra bakken. Video: CNN Vis mer

Det utløste følgende angrep fra Tesla-gründeren:

«Vet du hva, du trenger ikke vise videoen. Vi skal få en av miniubåtene til å gå hele veien til grotte fem, null problem. Sorry, 'pedo-fyr', du ba om det», skrev Musk på Twitter.

Dette førte til at Unsworth truet Musk med søksmål. Da la Musk seg paddeflat, men angeren kan ikke ha stukket så veldig dypt, for i slutten av august var Musk ute med nye anklager.

«Jeg foreslår at dere ringer folk dere kjenner i Thailand, finner ut hva som faktisk skjer og slutter med å forsvare denne barnevoldtektsmannen, ditt jævla rasshøl», skrev han i en e-post til Buzzfeed i slutten av august, omkring halvannen måned etter redningsaksjonen i Thailand.

Den sørafrikanske multimilliardæren hevdet videre at grottedykkeren Unsworth hadde flyttet til Thailand for en 12-årig barnebrud.

Ble saksøkt

Da fløt begeret over for den britiske dykkeren, som gikk til søksmål mot Musk.

Nå jobber Tesla-gründerens advokater på spreng for å sørge for at Musk ikke blir dømt for uttalelsene.

I mai avgjorde en dommer at grottedykkerens sak er sterk nok til at den kan tas av en domstol. Da pekte dommeren blant annet på en e-post Musk skrev til Buzzfeed.

«Når det kommer til denne angivelige trusselen om søksmål som magisk dukket opp da jeg tok opp saken (ingenting ble sendt eller tatt opp før det), jeg håper faen meg han saksøker meg», skrev Musk.

Problemet for Musk var at han i forkant av rettsforhandlingene hevdet at han ikke kom med ekte anklager, men at det var snakk om en meningsytring eller fornærmende overdrivelse, som ikke rammes av amerikansk lovgivning. Det avviste dommer Stephen Wilson, blant annet fordi Musk fulgte opp sine egne utsagn på Twitter med e-posten til Buzzfeed.

- En som får i oppgave å finne ut fakta kan enkelt konkludere med at Musks uttalelser faktisk rammer objektive faktum, skrev dommeren.

- En vanlig fornærmelse

Nå har saken kommet et hakk videre i rettssystemet. I rettsdokumenter gründerens advokater la fram for retten mandag ser de ikke ut til å legge videre vekt på at dommer Wilson ikke lot seg imponere av deres argumenter, for de sier at 'pedo-fyr' var en vanlig fornærmelse da Musk vokste opp i Sør-Afrika, og ikke må forstås som at man «anklager en person for pedofile handlinger», skriver The Guardian.

«Det finnes ikke noe bevis for at Musk mente eller trodde at hans Twitter-meldinger 15. juli, at Unsworth var 'pedo-fyr', skulle bli tolket som et faktum. Snarere tvert imot, så kan vi fastslå at Musk trodde eller mente at hans uttalelser skulle bli lest som de var: rene fornærmelser», skriver advokatene.

- Jeg mente ikke å anklage Unsworth for pedofili. I respons til hans fornærmelser i et CNN-intervju ville jeg fornærme han tilbake ved å uttrykke min mening om at han virket som en gammel, ekkel mann, sa Musk under rettsmøtet i Los Angeles, ifølge NTB.

Men Musk ga seg som kjent ikke med Twitter-meldingene i fjor sommer, noe advokatene forklarer med at en Musk-finansiert privatetterforskning skal ha avdekket «forstyrrende informasjon» om grottedykkeren.

I rettsdokumentene kommer Musks advokater med sterke pedofilianklager mot grottedykkeren, som på sin side kategorisk har avvist alle anklager. Han bor for tiden i Thailand med sin 40 år gamle kone.

DETTE SKJEDDE: 13 personer, et fotballlag og treneren deres, har i over to uker vært fanget i den oversvømt Tham Luang-grotta i Thailand. De skulle bare på en tur i grotta da himmelen åpnet seg. Video: AP / CNN / Thai Navy Seals Vis mer

Vil tvinge journalist til å vitne

Musks advokater forsøker også å tvinge Buzzfeed-journalisten Ryan Mac, som mottok den krasse e-posten til å stille for retten. Buzzfeed stritter imot. De hevder Musk bare vil ha journalisten til å vitne fordi han ønsker å «hevne seg mot Mac for hans kritiske journalistikk».

Rettssaken skal etter planen starte 2. desember.

Det er for ordens skyld ikke første gang Musk havner i trøbbel på grunn av sine noe direkte Twitter-meldinger.

For ikke lenge siden inngikk han også et forlik med det amerikanske finanstilsynet etter å ha tvitret det som ble ansett som en villedende melding om Tesla.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media