NORGE SVARER CANADA: Kanadierne ypper til verdens største elg-krig mot Norge. Nå sender ordfører Terje Hoffstad og varaordfører Linda Otnes Henriksen i Stor-Elvdal hilsen tilbake. Video: Øistein Monsen og CityofMooseJaw. Klipp: Madeleine Liereng Vis mer

Tesla-gründeren om Storelgen

Elon Musk kaster seg inn på norsk side i elg-krigen

Den norsk-kanadiske elgkonflikten nådde nye høyder med SpaceX-grunnleggerens Twitter-post. Kunstneren selv sier ikke nei til å sende Storelgen til verdensrommet.

(Dagbladet) Først må denne litt absurde elgkrangelen settes i kontekst: I 31 år hadde Canada og den lille byen Moose Jaw verdensrekord i høyest elg. Statuen av Mac the Moose ble reist i 1984. Til tross for at vandaler har drevet hærverk, knekt kjeven til elgen og malt byens stolthet blå, har den stått av alle fellingsforsøk.

NEST STØRST: Mac the Moose var lenge verdens høyeste elg. Foto: tourismmoosejaw.com.
NEST STØRST: Mac the Moose var lenge verdens høyeste elg. Foto: tourismmoosejaw.com. Vis mer

I 2013 ble den kåret til Moose Jaws største kjendis av lokalavisa. Stål- og betongelgen satte Moose Jaw på kartet og tusenvis har stoppet ved Trans-Canada-motorveien for å ta bilder med Mac. Men gleden av sole seg i rekordelgens glamorøse kjendislys skulle ikke vare evig.

I 2015 kom Mac the Moose i skyggen av en sølvskimrende, kinesisk innvandrer til Norge. Storelgen. Med sine 10,3 meter tok Stor-Elvdal kommune i Østerdalen over verdensrekorden i størst elg og i fire år fikk den regjere i fred, høyreist og stolt langs riksvei 3.

HØYEST: Storelgen i Stor-Elvdal kommune i Østerdalen er 10,3 meter høy og er verdens høyeste av sitt slag. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
HØYEST: Storelgen i Stor-Elvdal kommune i Østerdalen er 10,3 meter høy og er verdens høyeste av sitt slag. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Det så lenge ut som om kanadierne hadde gitt opp kampen, men en video av to komikere som i harnisk mener Mac the Moose må vinne tilbake tittelen, har røsket innbyggerne i Moose Jaw ut av dvalen.

En pengeinnsamling ble iverksatt og engasjementet for bygdas stolthet ble omtalt i lokale medier. Dagbladet fulgte opp med svaret fra ordfører Terje Hoffstad i Stor-Elvdal, som ikke hadde tenkt til å gi opp verdensrekorden, før det hele tok fullstendig av i global skala. I forrige uke skrev aviser i Kina om krangelen mellom Canada og Norge.

Den siste i rekken som har omtalt Storelgen er ingen ringere enn Tesla-grunnlegger og SpaceX-gründer Elon Musk.

- Storslått elg-skulptur, skriver Musk, til sine 24,3 millioner følgere på Twitter, etterfulgt av en hjerte-emoji og et norsk flagg.

Rørt

Linda Bakke er kunstneren som har laget sølv-elgen i Østerdalen. Når Dagbladet ringer henne på lørdag morgen, har hun sittet oppe hele natta og svart på intervjuer fra medier over hele verden.

HYLLER STORELGEN: Elon Musk skryter av Storelgen i Østerdalen på Twitter. Foto: Mike Blake/NTBScanpix.
HYLLER STORELGEN: Elon Musk skryter av Storelgen i Østerdalen på Twitter. Foto: Mike Blake/NTBScanpix. Vis mer

- Det er vilt så mye publisitet den saken har fått, men responsen fra Elon Musk tok kaka. Jeg ble helt rørt. Det er ikke mulig å få bedre respons enn dette. Av alle personer, så er han den kuleste å få meldinga av, sier Bakke.

I tråden under tweeten er det postet over 2000 innlegg og Musk selv følger opp.

- Det er som å se i et speil, skriver han videre.

TRAVEL: Linda Bakke som har laget Storelgen har fått mye oppmerksomhet i den siste tiden. Foto: Privat.
TRAVEL: Linda Bakke som har laget Storelgen har fått mye oppmerksomhet i den siste tiden. Foto: Privat. Vis mer

Musk har ikke vært i kontakt med Linda Bakke direkte, men Bakke mener den ultimate drømmen ville vært å få jobbe med Musk.

- Det han holder på med er veldig kult. Han er interessert i design og teknologi og er en spesiell person som får til det utroligste, sier Linda Bakke.

Elg i verdensrommet

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med Elon Musk, men har ennå ikke fått noe tilbakemelding fra den fronten.

Blant forfatterne av innlegg i tråden under Musks twitterpost, er det flere forargede kanadiere som har postet bilder av Mac the Moose i et forsøk på å sette skapet på plass.

SØLVSKIMRENDE: Bildet viser testversjonen av romskipet "Starship Hopper" og ble sluppet av SpaceX-sjefen Elon Musk 11. januar i år. Foto: NTBScanpix.
SØLVSKIMRENDE: Bildet viser testversjonen av romskipet "Starship Hopper" og ble sluppet av SpaceX-sjefen Elon Musk 11. januar i år. Foto: NTBScanpix. Vis mer

Elon Musk er oppvokst i Sør-Afrika, men har kanadisk statsborgerskap på grunn av hans mor, som er fra Regina, som ligger knappe 7 mil unna Moose Jaw og den forhenværende verdens høyeste elg.

Noe flere av de kanadiske følgerne til Musk har lagt merke til og som de irriterer seg grønne over.

I tråden er det også flere fiffige forslag som går ut på å sende Linda Bakkes elg til verdensrommet.

- Det hadde ikke vært meg imot. Da hadde jo krangelen om verdens største elg vært løst, sier Linda Bakke.

Kanadierne svarer

Striden om verdens høyeste elg-rekorden ser ikke ut til å legge seg med det første. For noen dager siden holdt ordføreren i Moose Jaw, Fraser Tolmie, en pressekonferanse der han bekreftet at arbeidet med å gi Mac the Moose nytt og høyere gevir er i gang. Det er nemlig slik de skal ta tilbake verdensrekorden.

I et intervju med Dagbladet vil han ikke ut med nøyaktig hvor høyt gevir elgen skal få, men han garanterer at Mac the Moose med det nye geviret vil detronisere Storelgen i Stor-Elvdal kommune.

GIR SEG IKKE: Varaordfører Linda og ordfører Terje Hoiffstad (Ap) har ikke tenkt til å legge seg flate for Canada. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
GIR SEG IKKE: Varaordfører Linda og ordfører Terje Hoiffstad (Ap) har ikke tenkt til å legge seg flate for Canada. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Dette er dårlig nytt for Storelgen og ordfører Terje Hoffstad (Ap) som ikke har tenkt til å gi fra seg verdensrekorden med det første.

- Før elgen ble satt opp, visste jo ingen hvor Stor-Elvdal var, sier ordfører Hoffstad til Dagbladet.

Kunstneren Linda Bakke vil heller ikke la kanadierne vinne tilbake verdensrekordtittelen. Hun har hentet inn pristilbud på hva det vil koste å bygge en 20 meter høy elg i gull.

- Den vil koste mellom 13 og 15 millioner kroner, sier Bakke til Dagbladet. Hun mener prosjektet er mulig å gjennomføre på et halvt år. Så lenge noen er villig til å betale.

På tirsdag sa ordfører Terje Hoffstad til Dagbladet at de ikke hadde avvist ideen.