Elon Musk vil bistå i å redde thailandske gutter: - Hjelper gjerne til

Teamet til Elon Musk, mannen bak Tesla, Space X og Boring Company, sier han skal sende ingeniører til Thailand for å prøve å hjelpe til med redningen av guttene som er innesperret i en grotte.

HJELPER GJERNE: Milliardæren Elon Musk er i samtale med thailandske myndigheter om å bistå i å redde de 13 Thailandske guttene av av grotta. (AP Photo/Kiichiro Sato)
HJELPER GJERNE: Milliardæren Elon Musk er i samtale med thailandske myndigheter om å bistå i å redde de 13 Thailandske guttene av av grotta. (AP Photo/Kiichiro Sato) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Musk sier at hans selskap Boring Co, som graver tunneler for avanserte transportsystemer, har avanserte radarer som kan penetrere bakken.

Milliardæren kan dermed hjelpe til med å finne guttenes nøyaktige posisjon i grotta, pumpe ut vann og bidra med batteripakker, kommer det fram i en samtale på Twitter.

Forslaget kom fra James Yenbamroong, direktør for selskapet «mu Space Corp» i Thailand.

Planlegger med thailandske myndigheter

Musk skriver på Twitter at de nå er i samtale med thailandske myndigheter for å finne ut av hvordan de kan hjelpe til med å redde de 12 guttene og fotballtreneren deres ut fra grotta nord i Thailand.

Han skriver videre at han føler seg trygg på at de thailandske myndighetene har dette under kontroll, men vil likevel «gjerne hjelpe til hvis han kan».

Yenbamroong skriver tilbake at det er alt han ber om og legger til at, mens de fleste av oss bare kan be om at guttene blir reddet, kan Musk gjøre mer.

- Boring Company har avansert teknologi for drilling, og er gode på å grave hull. Jeg vet ikke om pumpinga er begrenset av elektrisitet eller om pumpene er for små. I så fall kunne vi hjulpet til med fulladede batteripakker og pumper, skriver Musk på Twitter.

Blåse opp nylontuber

I skrivende stund diskuterer Musk på Twitter hvordan de kan bistå i redningsaksjonen. Det siste svaret hans kom i morgentimene norsk tid.

Et av forslagene som ble postet klokka 8 norsk tid er å føre inn en nylonslange, en meter i diameter, gjennom grottenettverket - for så å blåse det opp «som et hoppeslott».

Dette kan dermed skape en lufttunnel under vannet mot taket i grotta som er fleksibelt nok til å forme seg etter trange åpninger.

Han skriver videre at det ser ut som om den første delen av vannet er nærme nok inngangen til å bli pumpa ut - men den andre og tredje trenger batteripakker, luftpumper og tuber.

Det er ikke bare Yenbamroong og Musk som diskuterer på Twitter.

Twitter-meldingene deres har skapt en diskusjon i kommentarfeltet, med flere hundre kommentarer.

En Twitterbruker skriver at Elon må komme seg dit med teamet og redde guttene.

- Hvis tuben brister, blir den til en kiste raskt. En luftslange med kabler vil oppnå det samme resultatet med mindre risiko enn en tube, skriver en annen.

Innesperret i nesten to uker

Redningsarbeidere jobber nå på spreng med å redde ut fotballaget som ble sperret inne i Tham-Lung-grotta etter et kraftig regnfall 23. juni.

Tiden er i ferd med å renne ut da regn er ventet til neste uke. Hvis regnet faller før guttene er uke, risikerer de å bli sperret inne i hele fire måneder ti.

I natt døde en tidligere dykker for Navy Seal, Saman Kunont, av oksygenmangel etter å ha fraktet oksygen til guttene som fremdeles er sperret inne i grotta.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer