Tesla el-lastebil

Elon Musks lastebilavsløring sendte Tesla-aksjene til himmels

Vil komme med elektrisk lastebiler og varebil.

FORVENTNINGER: Tesla-sjef Elon Musk skaper forventninger i markedet når han nå avslører at selskapet vil komme med en semitrailer. REUTERS/Shannon Stapleton/File Photo
FORVENTNINGER: Tesla-sjef Elon Musk skaper forventninger i markedet når han nå avslører at selskapet vil komme med en semitrailer. REUTERS/Shannon Stapleton/File Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tesla-sjef Elon Musk sier bilselskapet vil avduke en elektrisk semitrailer i september.

Musk kom med nyheten selv på Twitter torsdag. Han la ikke ut noen videre detaljer annet enn at hans team har gjort en god jobb.

- Dette er alvorlig talt neste nivå, skrev Musk.

Pick-up

Tesla har også planer om å komme med en pick-up innen to år, skriver Musk.

Merkelig nok har det ikke kommet flere detaljer om hva lanseringen vil innebære. Verken hva slags rekkevidde eller lasteevne semitraileren vil ha er kjent, men den sørafrikanske grunderen har likevel skrudd opp forventingene til selskapet.

AVDUKET: Foran et jublende publikum ble Tesla sin nye SUV, Model X lansert. Modellen har en rekkevidde på 400km. Video: NTB Reuters Vis mer

Aksjen gjorde et hopp på nesten tre prosent torsdag etter meldingen fra sjefen. Det var en prisstigning på 8,14 dollar. Aksjeprisen i elbilselskapet ligger nå på 304,98 dollar (2617 kroner).

Allerede i fjor annonserte han planer om at selskapet ville komme med elektriske kjøretøy i form av semitrailer, busser til offentlige transport, en ny type pick-up og Tesla-suv.

Tesla-aksjen har gjort enorme byks på markedet i løpet av den siste tida. Bare i 2017 har aksjen steget med over 40 prosent. Denne uka ble de også i en kort periode USAs største bilprodusent på børsen, da de gikk forbi General Motors, skriver Reuters.

Én millioner Teslaer

Bilprodusenten har per nå to bilmodeller, Modell S og Modell X. En billigere Modell 3-elbil skal etter planen komme i salg ved slutten av året.

Norge er et stort marked for Tesla. Modell X, som kom i fjor sommer, har solgt over 2000 biler her i landet.

Likevel har selskapet noen voksesmerter, og tjener for tida ikke penger. Mange spør seg om selskapets vekst er bærekraftig. Mange som vedder mot Tesla-aksjen mener den er priset altfor høyt.

Mange tror også selskapet kan miste det teknologiske forspranget til, eller bli kjøpt opp av giganter som General Motors eller Ford - dersom disse satser på el-biler, skriver Reuters.

NY NORSK VERDENSREKORD: Bjørn Nyland er så imponert over rekkevidden på elbilen Tesla at han tok med seg kompisen ned til Danmark og satte like greit ny verdensrekord i antall kilometer kjørt uten å lade. Video: Bjørn Nyland/Youtube Vis mer

I årene 2013, 2014 og 2015 tapte selskapet tilsammen 1,26 milliarder dollar (10,5 milliarder kroner) av en omsetning på 9,26 milliarer dollar (77 milliarder kroner).

I 1. kvartal 2016 tapte Tesla 278,4 millioner dollar (2,3 milliarder kroner) av en omsetning på 1,15 milliarder dollar (9,5 milliarder kroner).

Allerede innen 2018 skal produksjonmålet deres ha gått i oppfyllelse. Og i 2020 er målet å ha produsert én million biler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer