Elsk som rotter - få bedre sex-liv

Psykologiprofessor Anders Ågmo er overbevist etter 30 års seksualforskning på dyr: Rotter har best sex-liv!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har aldri sett en impotent hannrotte, eller en hunnrotte med nedsatt seksualdrift. Det må være noe med den menneskelige kultur som forstyrrer dette, sier professor Anders Ågmo ved Universitetet i Tromsø til avisa Nordlys.

Ingen andre her i landet har sett så mange rotter og kaniner kose seg i halmen som ham. Han startet sine undersøkelser som assistent for en svensk forsker som studerte seksuell motivasjon hos rotter for 30 år siden.

- Jeg er overbevist om at det som styrer oss er pasjon, men vi pakker det inn i rasjonalitet. Vi styres av mye mer primitive ting enn vi tror. Jeg tror at vi egentlig vil ha sex som rotter, sier Ågmo.

Han mener resultatene av dyreforsøkene kan overføres til mennesker, fordi «det fines en parallell i alt annet man har studert hvor man har begynt med dyreforsøk».

Usjenerte forsøksobjekter

Men forskeren medgir ifølge Nordlys at han får mange negative reaksjoner fra folk flest når han oppfodrer dem til å elske som rotter...

- Folk føler at å sammenligne dem med rotter er et angrep på den menneskelige verdighet. Men hvis vi først tror at Darwin hadde rett, så må vi akseptere at vi ikke kan være så ulike, hevder Ågmo overfor avisa.

Han har foretrukket rotter i sin seksualforskning fordi de er lette å manipulere.

- Rottene er helt usjenerte. De drar ikke for gardinene, forklarer han.

- Det eneste vi har på mennesker er spørreskjemaer, og da vet vi at de lyver. Særlig om personlige ting som sex. Vi vet hva mennesker sier de gjør, men ikke hva de gjør.

Ågmos motivasjon for sex-forskningen er å bedre folks livskvalitet. For til tross for sexfokuseringen i samfunnet i dag, har de fleste liten kunnskap om menneskers seksualitet, mener han.

- Det er mange vrangforestillinger. For eksempel at menn er mer interessert i, og har flere partnere enn kvinner. Skitsnakk. I spørreundersøkelser svarer menn at de har mer sex enn kvinner. Det er jo fysisk umulig. Når en heterofil mann har sex så er det jo gjerne en kvinne med i bildet, sier Ågmo til Nordlys.