Elskelig polemiker

Willochs kjepphest har alltid vært at andre drev med uansvarlig overbud, mens det bare var hans Høyre som holdt en ansvarlig linje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KÅRE WILLOCH

har aldri tatt feil. Bortsett fra i Midtøsten-politikken. Den kommer jeg tilbake til.

I går fikk han hovedoppslaget her i avisa, med særs god timing i forhold til lanseringen av hans nye bok i dag, ved å spissformulere en gammel kjepphest. Willoch tror at Kjell Magne Bondeviks overbud i valgkampen i 1997 påførte ham utålelig stress i 1998, og at det i sin tur hadde en sammenheng med statsministerens depressive reaksjon og sykemelding det året.

Willochs kjepphest har alltid vært at andre drev med uansvarlig overbud, mens det bare var hans Høyre som holdt en ansvarlig linje. Vi som har hengt med en stund, husker Høyres dynamiske skattepolitikk i første halvdel av åttiåra. Store skattelettelser ville øke statens totale skatteinngang fordi flere ville betale skatt når den ble mindre. Derav «dynamisk». Oppskriften var Willochs avskrift av president Ronald Reagans «nedsildrings-økonomi», som der var ren propaganda for å gi rikfolk mer penger til å bli enda rikere med.

WILLOCH INNRØMMER

aldri at det paradigmeskiftet han sto for på åttitallet svingte pendelen fra Arbeiderpartiets kontrollsamfunn altfor langt inn i markedsliberalismens urettferdighetssamfunn. Men han er blitt folkekjær for sin kritikk av raiderne som nå bevisstløst kalles «fiffen» når de skal på festene sine. Willoch er sjokkert over overforbruket og kaller noen av dem for «rovdyrkapitalister». Den lange høyrebølgen som Willoch ble løftet fram på, har gjort ham til sentrumspolitiker med sin willochske variant av ansvarlig, samfunnsbevisst kapitalisme utviklet i opposisjon til sosialdemokratenes statskapitalisme. Hans arroganse og hang til sarkasmer er dels blitt mykere med åra, dels blitt vanligere hos andre deltakere i den offentlige debatten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.