Elsker 11 menn (og en kvinne...)

KJENNER SEG IGJEN: Anders Krystad (t.h.), Anne Krigsvoll, Hans Kristian Hognestad og Øyvind Steen Jensen kjenner seg godt igjen i filmen «Tribunefeber». Foto: LARS EIVIND BONES - Årets eksportvare fra England! Dommen er klar etter at Dagbladets utvalgte har sett filmatiseringen av Nick Hornbys kultbok, «Tribunefeber», som hadde kinopremiere 8. august. Filmen handler om Hornbys kjærlighet til én kvinne og 11 menn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I 21 år har jeg gått ut med Arsenal, deg har jeg bare kjent noen måneder, skriker forfatterens alter ego, Paul Ashworth, til kjæresten når hun antyder at han nedprioriterer henne i forhold til fotballen.

Anne Krigsvoll ler så hun glemmer å puste. Hun er en av de få kvinnene i det norske skuespillermiljøet som er uttalt fotballpatriot og identifiserer seg mest med filmens mannlige hovedperson.

Hater Arsenal

- Jeg har problemer med å gå på scenen når det er landskamp. Og taper Rosenborg, kan jeg bli så sur at jeg ikke snakker på flere dager, sier hun og legger til at hun har Rosenborg-skjerf over hele bokhylla som dekker alt fra Olav Duun til Herman Wildenvey.

Også Anders Krystad, tidligere leder for Vålerenga-klanen er vilt begeistret. Han hater Arsenal, men kjenner seg godt igjen i fotballfanatismen.

- Året går ikke fra januar til desember, men fra sesong til sesong. Under cup-finalen i 1980 mente kona mi jeg skulle prioritere barnepass framfor å se kampen. Vi er ikke gift i dag, for å si det sånn!

Årets «Trainspotting»

Da «Tribunefeber» hadde premiere i England i april, fikk den hedersbetegnelsen «a premier league movie» og mange sammenliknet Nick Hornby med Irvine Welsh, forfatteren av boka «Trainspotting». Begge har fått bøkene sine filmatisert, begge nyter en nyerobret kultstatus, og «Tribunefeber» ser ut til å overta «Trainspottings» plass som Englands mest ettertraktede eksportvare. Irvine Welsh uttalte da også til det engelske bladet Loaded at han syntes «Tribunefeber» var en strålende film.

- Det geniale med Hornby er at han bruker fotballen til å illustrere stadier i livet, som en slags hukommelsesknagg, mener sosialantropolog og Arsenal-fan Hans Kristian Hognestad. Han har skrevet hovedoppgave om supporterkultur med utgangspunkt i det skotske laget Hearts.

- Skuffelsene og gledene i livet til hovedpersonen i filmen er nært knyttet til hva som skjer med laget. Slik er det også for meg og mange andre. Jeg kjenner en som sultestreiket i tre dager da favorittlaget hans tapte, en annen helte i seg 15 pints på strak arm. Du er gift med laget ditt og må holde ut i tykt og tynt.

Ikke bare for gutta

- Boka er mest for menn, men filmen egner seg like bra for kvinner ettersom parforholdet står i sentrum. Kanskje vil de le på andre steder og miste mange av fotballdetaljene, mener redaktøren av bladet Fotball, Øyvind Steen Jensen. Han understreker samtidig at han er skuffet over at hovedfiguren Paul Ashworth blir litt for mye fotballidiot i filmen og at mange av selvrefleksjonene fra boka mangler.

- Noe av den eksistensielle tvilen som kjennetegner Hornbys forhold til Arsenal, blir dermed borte, tilføyer Hognestad.

- Dessuten er det utenkelig at Arsenal-supportere drikker Holstein øl som de gjør i filmen. På den tida var Holstein hovedsponsor for Tottenham, sier Krystad og røper imponerende detaljkunnskap.

- Hvor mye er fotballpatrioter villlige til å ofre?

- Alt, ler Krystad.

- En jeg kjenner begikk to ran for å få råd til å se på en kamp. En annen solgte leiligheten mens kona var på ferie. Og selvsagt må motstanderne få svi litt. Jeg har klistremerke av Lillestrøm i dass og pisser på laget hver eneste dag!