TIDLIGERE ELSKERINNE: De siste månedene i Bolivia, har vært preget av en omfattende politisk skandale, og landets innbyggere har med stor interesse fulgt med på dramaet rundt den sittende presidenten Evo Morales og hans tidligere elskerinne Gabriela Zapata. Foto: AFP PHOTO/JORGE BERNAL/NTB Scanpix
TIDLIGERE ELSKERINNE: De siste månedene i Bolivia, har vært preget av en omfattende politisk skandale, og landets innbyggere har med stor interesse fulgt med på dramaet rundt den sittende presidenten Evo Morales og hans tidligere elskerinne Gabriela Zapata. Foto: AFP PHOTO/JORGE BERNAL/NTB ScanpixVis mer

Elskerinnen som kan velte en president. Som en såpeopera fra virkeligheten

Gabriela Zapata.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste månedene i Bolivia, har vært preget av en omfattende politisk skandale, og landets innbyggere har med stor interesse fulgt med på dramaet rundt den sittende presidenten Evo Morales og hans tidligere elskerinne Gabriela Zapata.

I februar tapte Morales en folkeavstemning der han ba om folkets tillit og muligheten til å stille som kandidat for en fjerde periode når hans nåværende periode løper ut i 2020.

Folket sa nei, og sirkuset, eller «såpeoperaen» som New York Times kaller det, var i gang.

- Barnet lever Bare noen dager etter at nederlaget var et faktum, beordret Morales at Zapata skulle arresteres, mistenkt for å på ulovlig vis ha sikret det kinesiske selskapet China CAMC Engineering Co Ltd verdifulle kontrakter. Hun ble dermed arrestert for korrupsjon og maktmisbruk, de samme påstandene som hadde blitt rettet mot Morales under valgkampen.

Zapata, som hadde en kortvarig romanse med Morales i 2007, ble i ettertid sjef for selskapets bolivianske virksomhet, og de sju kontraktene CAMC har med den bolivianske staten er verdt mer enn 4,3 milliarder norske kroner. Det skriver britiske The Guardian.

Men Zapata aktet ikke å ta fallet alene. Fram til arrestasjonen hadde hun ikke oppsøkt oppmerksomhet, men nå gjorde hun plutselig en rekke intervjuer fra cella der hun framstilte seg selv som offeret.

Hun hevdet blant annet at barnet hun fikk med Morales, som var antatt å ha dødd i en tidlig alder, er i live.

- Jeg akter ikke å forbli taus, var beskjeden hun kom med til avisa El Deber i mars.

Svarte Rett etter at disse opplysningene ble kjent, gikk Morales selv ut og sa at han gladelig ville ta seg av barnet dersom det var korrekt at det var i live.

- Dersom familien tillater det, vil jeg ta barnet til meg. Jeg har rett til å ta vare på ham, sa han i en uttalelse.

Så langt er det ikke offentlig kjent om hennes påstand om at barnet lever er korrekt. Zapata la også ut om at hun er i besittelse av materiale som kan skade presidentens høyre hånd, Juan Ramón Quintana.

«Politisk fange» Det var lenge ventet at det hele ville kulminere i en dramatisk scene i en av landets rettssaler, men nå sås det tvil om den dagen vil komme med det aller første.

Zapatas advokat, Eduardo León, ble nemlig arrestert i forrige uke. Det samme ble Zapatas tante, Pilar Guzmán, som hadde støttet opp om niesens påstander om at sønnen hennes er i live.

Arrestasjonen har ført til demonstrasjoner i landet, og León har selv dukket opp i retten med et skilt rundt halsen der det står «politisk fange».

Samtidig kunngjorde Morales tirsdag at han vil jobbe for en ny folkeavstemning. Dette fordi den forrige ifølge ham ble «ødelagt av løgner i forbindelse med Zapata-saken». Det skriver Pagina Ziete.

DEMONSTRASJONER: Zapatas advokat, Eduardo León, ble arrestert i forrige uke. Det samme ble Zapatas tante, Pilar Guzmán, som hadde støttet opp om niesens påstander om at sønnen hennes er i live. Arrestasjonen har ført til demonstrasjoner i landet, og León har selv dukket opp i retten med et skilt rundt halsen der det står «politisk fange». Foto: EPA/MARTIN ALIPAZ/NTB Scanpix
DEMONSTRASJONER: Zapatas advokat, Eduardo León, ble arrestert i forrige uke. Det samme ble Zapatas tante, Pilar Guzmán, som hadde støttet opp om niesens påstander om at sønnen hennes er i live. Arrestasjonen har ført til demonstrasjoner i landet, og León har selv dukket opp i retten med et skilt rundt halsen der det står «politisk fange». Foto: EPA/MARTIN ALIPAZ/NTB Scanpix Vis mer