Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Elsket av tullinger»

En «dansk terrorist» utbryter smilende: «Muhammed var bare en forsmak. Vent til jeg tegner Allah!» I København har «Den lille havfrue» fått burka. Europas sekulære humorister bøyer seg ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): Det fjortendaglige franske satiriske bladet «Charlie Hebdo» kom denne uka i kioskene med et «spesialnummer» om Muhammed, med ei ny tegning av profeten på forsida. Samme dag kom «Le Canard Enchaîné» («Den Lenkede And») ut omdøpt fra «satirisk» til «satanisk» ukeavis, åpenbart med «Sataniske vers» av Salman Rushdie som baktanke. Begge ble «kioskveltere», og trykkes nå i nye opplag. Dette er den sekulære venstresida, som alltid har brukt satire som samfunnskritikk mot alt og alle, nå også mot muslimsk fundamentalisme.

I VELKJENT STIL har «Charlie Hebdo» viet hele førstesida til ei tegning av Muhammed som sitter på huk med ansiktet i hendene. Tittelen lyder: «Muhammed overveldet av fundamentalistene». Og profeten utbryter fortvilt: «Det er hardt å være elsket av tullinger». Man bør merke seg at tegneren Cabu har skjult profetens ansikt bak hendene, men er det i respekt for forbudet mot å vise hans ansikt eller som en parodi på forbudet? Bladet har viet elleve av seksten sider til striden om karikaturene og gjengitt de opprinnelige tolv i lite format. «Toleranse er ikke likegyldighet», skriver redaksjonen, som en begrunnelse for utgivelsen. Fransk rett nektet å stanse bladet.

FOR DEM SOM kjenner den vanvittige historien til dette legendariske, humoristiske bladet, er alt med andre ord som en kunne vente. Her har Frankrikes beste tegnere fått boltre seg med intellektuell humor og samfunnskritikk, nok litt venstredreid, men med brodd i alle retninger og helt uberegnelig. Flere ganger har det blitt forbudt og derfor måttet skifte navn underveis fra det oppsto som «Hara-kiri» på 60-tallet.I 1970 døde tidligere president Charles de Gaulle i Colombey, ti dager etter en tragisk brann i et diskotek i Alpene der 146 omkom. Bladet, som da hadde skiftet navn til «Hara-kiri Hebdo», dekket de Gaulles død med følgende forside: «Tragisk ball i Colombey - én død». Dermed ble bladet forbudt av Frankrikes regjering. Like etter gjenoppsto det under navnet «Charlie Hebdo», før det gikk dukken økonomisk i 1981 med tittelen «Charlie Hebdo begår hara-kiri» på den siste førstesida.

TI ÅR SEINERE gjenoppsto «Charlie Hebdo» og stadig lever ellevilt videre.Men bladet må kanskje se seg slått, sånn «nyhetsmessig», av «Le Canard Enchaîné», avisa som felte president Valéry Giscard d\'Estaing. Muhammed har nemlig ringt avisa og gitt et «eksklusivt intervju». Men ettersom det foregikk på telefon har de ikke noe nytt bilde. Uansett er tittelen over hele forsida: «Mohammed ringer til «Le Canard»: Forkynner elskov og ikke krig!» Alle karikaturene som fyller de åtte sidene i storformat er stemplet «satanisk tegning».

I Teheran fylles et teater til trengsel, ifølge en reportasje, av ayatollaer som vil se William Shakespeare. De jubler ellevilt idet Hamlet uttaler: «Det er noe råttent i kongeriket Danmark.»De to endene ved avishodet sier: «Fundamentalistene krever respekt for friheten til å undertrykke.»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!