<strong>HISTORISK:</strong> Nancy Pelosi ble torsdag historisk, da hun er den første noensinne som er leder for Representantenes hus i to perioder. Hun er også den eneste kvinnen som har hatt vervet. Foto: Alex Edelman / AFP
HISTORISK: Nancy Pelosi ble torsdag historisk, da hun er den første noensinne som er leder for Representantenes hus i to perioder. Hun er også den eneste kvinnen som har hatt vervet. Foto: Alex Edelman / AFP Vis mer

Har Trump i et jerngrep

Elsket og hatet. Dette er USAs mektigste kvinne

- Det amerikanske folket har krevd en ny start.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nancy Pelosi (78) ble torsdag valgt som leder for Representantenes hus for andre gang. Det gjør henne til USAs mektigste kvinne.

Pelosi har hatt vervet en gang tidligere (fra 2007-2011), og er den første personen i historien som har vært leder for Representantenes hus i to perioder. Hun er også den eneste kvinnen som har hatt vervet.

Pelosi, opprinnelig fra Baltimore, representerer Demokratene i Kongressen.

- Det amerikanske folket har krevd en ny start, sa Pelosi da hun holdt sin tiltredelsestale. Hun tok til orde for at forsamlingen må kjempe for middelklassen på en rettferdig og finansielt forsvarlig måte, og samtidig verne helse- og sosialhjelpsordninger. Hun ønsker også økt fokus på tiltak mot global oppvarming.

BBC omtaler Pelosi som kvinnen Republikanerne elsker å hate.

- Føler meg respektert

Pelosis fulle navn er Nancy Patricia D'Alesandro Pelosi. Hennes far, Thomas D'Alesandro Jr. var kongressmann for Demokratene og ordfører i Baltimore. Slik fikk hun politikken nærmest inn med morsmelka.

Allerede i ungdommen var hun engasjert i politikken.

Dagbladet har tidligere omtalt Pelosi som en splittende figur som vekker uvanlig mye harme blant sine politiske motstandere. Som Demokratenes mektigste har hun blitt et slags hatobjekt for en rekke konservative og en slags karikatur på den «liberale kysteliten».

- Jeg har min egen offentlige rolle, og er veldig trygg på støtten jeg har rundt omkring i landet. Hvis Republikanerne vil bruke 100 millioner dollar på å kritisere og demonisere meg, må jeg være ganske viktig, sa hun i et portrett med New York Times i høst.

- Jeg føler ikke at jeg er hatet, men jeg føler jeg er respektert. Folk ville ikke vært etter meg om jeg ikke var effektiv, sier Pelosi i et stort portrettintervju med Elle, publisert torsdag.

Forholdet til Trump

Av Donald Trump har hun blant annet fått kallenavnene «High Tax, High Crime Nancy Pelosi» og «MS-13 Lover Nancy Pelosi».

I det siste har hun imidlertid hatt et solid tak på president Donald Trump. USA, som for tiden er i en «shutdown». Uenighetens kilde er pengebevilgningen (40 milliarder) til en grensemur som Trump sterkt ønsker seg.

Her har Pelosi vært knallhard: Det er ikke snakk om at Trump får penger til å bygge en mur på grensa til Mexico. Hun skal blant annet ha kalt Trumps engasjement rundt saken for «en mannegreie».

- Det var en kommentar gjort privat. Jeg ville ikke sagt det overfor pressen, men jeg har lest det i aviser verden rundt. Jeg prøvde bare å sette ord på utfordringen vi står overfor. Grensesikkerhet er viktig, men en mur er, etter min mening, en udødelighet. Det er den minst effektive måten å beskytte grensa på, og ikke minst den mest kostbare, sier Pelosi til Elle.

Ifølge CNN har Pelosi kalt Trumps mur «bortkastede penger».

- Han har sansen for henne

På kommentatorplass skriver Washington Post at Donald Trump virker å ha sansen for Pelosi.

- Trump pleier ikke å holde tilbake. Men det virker som om han ikke har ett vondt ord å si om den han vanligvis anser som partiets største skurk, skriver avisa.

Der legger de blant annet til at Trump har heiet på Pelosi på veien til å bli leder for Representantenes hus, pluss at han i det siste har uttalt at de to har et flott forhold. Han gjentok rosen da han kommenterte Pelosis nye verv torsdag:

- Forhåpentligvis kommer vi til å jobbe mye sammen og få mye gjort. Jeg tror nok dette blir litt annerledes enn folk tror, sier Trump.

Fredag fortsetter trolig forhandlingene for å avslutte nedstengningen i USA. Men Pelosi står like hardt på sitt, ifølge CNN.

- Vi kommer ikke til å bygge en mur. Er noen i tvil om det? Vi kommer ikke til å bygge noen mur.

Privat er Nancy Pelosi for øvrig gift med Paul Frank Pelosi. De bor i San Francisco i California, og har fem voksne barn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer