- Elstad rystet mange med sine kvinneskildringer

- Hun vakte voldsom oppsikt, sier litteraturprofessor Irene Iversen.

HISTORISK TRADISJON:: Anne Karin Elstad sto i en tradisjon med historiske romaner. Litteratureksperter trekker linjer tilbake til blant annet Sigrid Undset. Her i 2006, da hun ble årets mest solgte forfatter.  Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
HISTORISK TRADISJON:: Anne Karin Elstad sto i en tradisjon med historiske romaner. Litteratureksperter trekker linjer tilbake til blant annet Sigrid Undset. Her i 2006, da hun ble årets mest solgte forfatter. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Litteraturprofessor Irene Iversen ved Universitetet i Oslo peker på betydningen Anne Karin Elstad fikk med sine skildringer av kvinnetilværelsen.

- Hun var en del av en prosess som har vært, med kvinnebevegelsen og kvinnelige forfattere og tematisering av kvinneliv.

Oppbruddsromaner Ifølge Iversen var det særlig for kvinner som opplevde overgangen mellom et tradisjonelt og et moderne kvinneliv, at Elstad fikk betydning.

En av dem var Iversens egen, nå avdøde mor.

- Dette er bøker som jeg ga til min mor, og som ble enormt godt mottatt i min mors generasjon, som er litt eldre enn Elstads egen generasjon. Det var gjenkjennelse når det gjelder oppbrudd fra det tradisjonelle samfunnet og beskrivelser av kvinnetilværelsen som ikke var gjort av mange før, i hvert fall ikke av de mannlige forfatterne, sier Iversen.

- Dette er oppbruddsromaner, om kvinner som skaper seg sitt eget liv, sier Irene Iversen, som presiserer at hun ikke selv har forsket på Elstads forfatterskap.

Historiske romaner Noen mente Elstad gikk for langt.

- Hun vakte voldsom oppsikt med sine beskrivelser av slike ting som man ikke skrev om, som menstruasjon og kropp, sier Iversen. Hun sier at også feminister reagerte, fordi de mente hun gikk for langt i intime skildringer.

Mens hun snakker med Dagbladet på telefonen, leter hun i bokhyllene i morens leilighet. Der finner hun «Maria, Maria» fra 1988, som hun nevner som eksempel på romaner som vakte oppsikt. Romanen solgte dessuten oppsiktsvekkende godt.

Iversen trekker også linjene tilbake til Johan Falkberget og Sigrid Undset.

- Den tyngste tradisjonen Elstad står i, er tradisjonen med å skrive historiske romaner, sier Iversen.

«Olav Duun light» Iversens kollega ved Universitetet i Oslo, litteraturprofessor Hans H. Skei, betoner de historiske romanene.

- Hun er nesten som en «Olav Duun light», og det er ikke ment negativt, sier Skei.

Han er svak for de tidlige bøkene til Elstad.

- Anne Karin Elstad har i det hele tatt vært nesten i toppen, og alltid veldig lesverdig. Jeg har fortsatt som favoritt de første bøkene hennes, om «Folket på Innhaug». Det er fantastiske romaner, sier Hans H. Skei, som synes det er vanskelig å kommentere forfatterskapet hennes så kort tid etter at hun er død.

- Dette kom veldig brått på, sier Hans H. Skei.