Eltek og InFocus fikk juling

Fredag ble en forferdelig dag for teknologiaksjer og særlig for aksjonærene i Eltek og InFocus. Begge aksjene falt i heftig handel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Teknologiaksjene fikk etter et par dager med fall på Nasdaq rundjuling på Oslo Børs fredag. IT-indeksen falt med hele 3,5 prosent.

Kursfallet ble anført av Eltek, som falt med 11,4 prosent til 195 kroner, mens InFocus var ned 9,9 prosent til 178 kroner.

Kursfallet i Eltek kom etter en nedjustering av vekstprognosen fra det sammenlignbare amerikanske selskapet Power-One, som har en bemerkelsesverdig god samvariasjon med nettopp Eltek.

InFocus falt kraftig i USA i går og fortsatt kursfallet etter børsåpning i USA fredag.

En rekke andre teknologiaksjer fulgte samme veien som Eltek og InFocus. Indekstunge selskaper som Opticom og Merkantildata falt med 6,4 prosent og 4 prosent til henholdsvis 674 kroner og 45,90 kroner. Tandberg-kursen falt med 4,1 prosent til 104,50 kroner, mens Nera mistet 3 prosent av sin verdi fredag og endte på 38,90 kroner.

Hands var ett av unntakene blant teknologiaksjene fredag. Kursen steg 2,4 prosent til 38 kroner etter at selskapet fredag la frem resultat for fjerde kvartal og meldte om et oppkjøp av et dansk konsulentselskap.

At meglerhuset Christiania Markets tok Hands ut av sin ukeportefølje affiserte ikke investorene. Meglerhuset erstattet for øvrig Hands med Narvesen.

Hvor rart det enn kan høres, er oljerelaterte aksjer i disse ulvetider en nødhavn for en rekke investorer. En bransje som er avhengig av de lunefulle bevegelsene til verdens mest prisflyktige råvare er nå faktisk foretrukket av investorene. Og det i en tid da analytikerne både her hjemme og 'over there' er usikre på om vi er nær inntjeningstoppen for oljeservice sektoren: Noen mener vi er over toppen, andre mener det er mer å gå på.

På den annen side er valget mellom løpende inntjening nær et historisk toppnivå (rigg og offshore) og inntjening i en sektor hvor pilene peker skarpt nedover (teknologi), synes likevel valget rimelig klart.

Oslo Børs nyter selvsagt godt av denne utviklingen. Børsutviklingen målt ved totalindeksen viser en svak oppgang på 0,25 prosent, noe som må sies å være bra i en uke da de fleste toneangivende børser har falt tilbake. Med solide oljepriser og høy eksponering mot oljerelatert virksomhet finnes det helt klart verre steder å putte pengene sine.

Shippingindeksen, som blant annet består av en rekke offshore-aksjer, er kraftig opp i uke 6. Indeksen har steget seks dager på rad, og i inneværende uke er den opp hele 6,8 prosent. Til sammenligning er IT-indeksen ned 6,4 prosent. Det viser med all mulig tydelighet at det i inneværende uke er foretatt en sektorrotasjon på Oslo Børs.

Typisk nok er tre av fire selskaper som kan vise til kursoppgang fredag, oljerelaterte aksjer. PGS og Smedvig steg begge med et par prosent til henholdsvis 85,50 kroner og 102 kroner. Smedvig-kursen har faktisk ikke ligget så høyt siden tiden før Asia-krisen for alvor slo inn i november 1997.

RCL og Norsk Hydro steg også fredag. RCL steg kun marginalt til 256,50 kroner etter en god uke med kursoppgang på hele 13,5 prosent.

Norsk Hydro er inne i en svært god periode, og kursen har falt kun to av de 15 siste handledagene. Fredag tangerte Hydro 400 kronersmerket i løpet av dagen. Så høyt har ikke kursen vært siden midten av oktober i fjor. Over de siste 15 dagene har Hydro-kursen steget med 8 prosent.

Og mandag legger Hydro frem kvartalstall. Da kan det være duket for gevinstsikring. Selv om ikke Hydro er det børslokomotivet som det en gang var, er det sannsynlig at industrigiganten vil prege utviklingen over helgen.

Christiania Markets venter for øvrig en urolig uke fra mandag. Inntil da: Ha en god helg!

Her finner du flere nøkkeltall fra det norske aksjemarkedet fredag.

Artikkelen er produsert i samarbeid med

Finanskanalen.no.