Elton Johns beskjed til Putin: - La oss møtes for å diskutere de latterlige fordommene dine mot homofile

Møtte Ukrainas president i går.

MØTTES I KIEV I GÅR: Elton John og Ukrainas president Petro Porosjenko. Foto: AP  /  Mikhail Palinchak / NTB scanpix
MØTTES I KIEV I GÅR: Elton John og Ukrainas president Petro Porosjenko. Foto: AP / Mikhail Palinchak / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den kjente og kjære britiske artisten Elton John deltok i går på konferansen «YES Ukraine 2015» i Kiev. Der diskuterte han blant annet situasjonen for homofile, biseksuelle og transkjønnede med landets president Petro Porosjenko, skriver The Guardian.

Skal en tolke bildene fra seansen, så de to ut til å enes om mye. På Instagram skrev John at han ba Porosjenko forby diskriminering i arbeidslivet, og at han ba ham innføre straff for hatkriminalitet. Og etterpå sa artisten til BBC at han gjerne også vil møte presidenten i nabolandet, Vladimir Putin.

- Han vil trolig le I intervjuet bruker John ord som «fordomsfull» og «latterlig» om Putins holdning til homofile. Han reagerer blant annet på at Putin i forbindelse med OL i Sotsji kom med følgende uttalelse om homofile idrettsutøvere: - Du kan føle deg trygg her og der, men vær så snill, la barna våre være i fred.

- Du er president i Russland og sier dumme ting som det? Jeg ville likt å møte ham. Han ville trolig le bak ryggen min etterpå og kalle meg en idiot, men da jeg i det minste si at jeg har prøvd, sier han til den britiske statskanalen.

John er gift med filmskaperen David Furnish.

Utsatt gruppe I 2013 innførte Russland en lov som kriminaliserer «homofil propaganda». Mange medlemmer av LGBT-samfunnet blir også ofte utsatt for hatkriminalitet i føderasjonen, og homofile er en utsatt gruppe i Russland.

Tidligere i år laget Vladimir Putins parti, United Russia Party, et eget regnbueflagg som «en motsats til pride-flagget».

The Advocate, USAs eldste og største magasin for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, kåret i 2014 Putin til årets person, men begrunnelsen var ikke positiv.

- Det er unektelig paralleller i måten Putin gjør homofile og lesbiske til syndebukker, og måten nazistene gjorde jøder, homofile, lesbiske Jehovas vitner og romani-folket til syndebukker, sa The Advocates sjefredaktør Matthew Breen i et intervju med mote- og kulturmagasinet Dazeds nettutgave.

I april i år skapte også Hillary Clintons kampanjefilm reaksjoner i Russland. Videoen inneholdt nemlig fem sekunder hvor to menn leier hender. En av dem sier «Jeg skal gifte meg i sommer med en person jeg virkelig bryr meg om». Den russiske TV-kanalen «Rain Channel» gav kampanjefilmen 18-års aldersgrense.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram