Elton underholdt Sveaas

Og fikk 11,5 millioner til egen stiftelse av bursdagsbarnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet):

-  Sinnssyk stemning. Folk er rørt til tårer. Det største vi har vært med på. Dette var reaksjonene fra gjestene på Christen Sveaas superfeiring i St. Petersburg seint i går kveld.

Christen Sveeas - som fyller 50 år i dag - har stått bak et kalas det vil gå gjetord om lenge blant norske finanskjendiser. Aldri har de feiret seg selv så storslått. Som Dagbladet avslørte i går, har finansmannen Sveaas overrasket sine millionærvenner med å fly dem til overraskelsesfest i St. Petersburg denne helga. Programmet har vært overveldende.

Etter det Dagbladet erfarer, skal planleggingen av det hemmelige - og svært, svært kostbare - 50-årspartyet ha foregått i nærmere to år. Vinene skal være spesialbestilt.Bagatelle-sjef Eyvind Hellstrøm og Bent Stiansen, sjef for Statholdergaarden, og de kjente kokkene Ole Jonny Eikefjord og Sven Erik Renaa er blitt fløyet av Sveaas til St. Petersburg.

De norske superkokkene er fløyet inn og har laget mat til gjestene gjennom hele helgen.

Palassparty

Selve bursdagsselskapet ble feiret i Konstantinov-palasset, som er president Vladimir Putins residens når han er i hjembyen, og det er han ofte. Sveaas hadde leid de to største rommene i palasset, som er pusset opp stein for stein i russisk barokkstil, og der verdensledere som Bush, Blair, Merkel og Chirac ferdes når de møter den russiske presidenten.

Og underholdningen var av verdensklasse: Under forretten underholdt selveste Dame Edna, den legendariske kvinnefiguren til komikeren Barry Humphries - en favoritt hos britisk fjernsynspublikum i en årrekke.

UNDERHOLDT: Elton John ble fløyet til St. Petersburg for å underholde Christen Sveaas og gjestene hans i går. Foto: Scanpix
UNDERHOLDT: Elton John ble fløyet til St. Petersburg for å underholde Christen Sveaas og gjestene hans i går. Foto: Scanpix Vis mer

Etter hovedretten kom kveldens største overraskelse, superstjernen Elton John på scenen, og skal ha spilt i nesten to timer for de 140 gjestene i det eksklusive selskapet.

Deretter kunne bursdagsbarnet Christen Sveaas vise sin takknemlighet ved å overrekke en sjekk på en million pund - 11,5 millioner kroner - til Elton Johns stiftelse, som jobber mot hiv og AIDS. Meningen med gaven var å gi like mye som han har brukt på sin egen fest i St. Petersburg, forteller kilder til Dagbladet.

Slottsmiddagen ble avsluttet med et kjempefyrverkeri. Men festen varte helt til klokka 04.00 i morges.

Eltons by

Det er ingen hemmelighet at Elton John har vært i St. Petersburg mange ganger og har et varmt forhold til byen med sine mange palasser i russisk barokk, med gull, speil og marmor. Superstjernen har selv gjennom sin lange karriere forsøkt å skape et barokk uttrykk med sine overdådige dekorerte kostymer og briller.

Elton John hadde for øvrig planlagt å inngå partnerskap med sin mangeårige venn i et av St. Petersburgs palasser i januar i år, da homofilt partnerskap ble lovlig i Storbritannia.

Men motstand mot åpent homofilt samliv gjorde prosjektet umulig.

-  Det største

Men allerede før middagskonserten med Elton John i Putins palass sa kilder i selskapet til Sveaas at dette var det største de hadde vært med på. Opplegget ble beskrevet som «helt fantastisk».

I går var det omvisning i Eremitasjen for Sveaas gjester. I tsarenes og tsarinaens slott fikk det norske selskapet se utdrag av Peter Tsjajkovskijs ballett Svanesjøen, mens et av byens symfoniorkestre spilte. Opplevelsen er trolig det nærmeste man kan komme en kjøpt aristokratisk fornemmelse.

Men Eremitasjen er også et av verdens viktigste kunstmuseer med blant annet verdens nest rikeste samling av fransk impresjonisme.

Etter Svanesjøen var det lunsj i Vinterpalassets hage. Dagbladet har ikke vin-lista, men gjester fortalte at det ikke ble spart på pengene. Så regner man også med at Sveaas har svidd av rundt ti millioner på bursdagsfeiringen sin i St. Petersburg for rundt 140 gjester.

Myndig bursdagsbarn

Christen Sveaas var myndig til stede da bilkortesjen med gjestene kjørte fra Astoria hotell til middagen i Konstantinov-palasset i går ettermiddag. Smilende geleidet han sine gjester inn i bilene før de kjørte av gårde. Men da hadde gjestene spist jordbær og drukket sjampanje i den vakre vinterhagen i Astoria hotell. De var fulle av imponerende inntrykk. Men det var altså allerede før selve rosinen i pølsa - Elton John - dukket opp seinere.

Blant de mest celebre gjestene er ekteparet Mille-Marie Treschow og Stein Erik Hagen, tidligere Rimi-eier, nå styreleder i Orkla og en av Norges største investorer. Kosmetikkdronningen Celina Midelfart har i mange år vært blant Sveaas\' nære venner, og er selvsagt med. Det er også ekteparene Kristin og Johan H. Andresen (tidligere tobakksarving, nå eiendomsbaron), og Denise og Christian Ringnes ( eiendomskonge), sammen med de profilerte Høyre-politikerne Børge Brende og Thorhild Widvey (tidligere olje-og energiminister), begge med ektefeller. Også Nordea-toppen Tom Ruud var med.

Blant gjestene finner vi også polkjendis og forlagsmann Erling Kagge, og den høyprofilerte børsmeklerkjendisen Jan Petter Sissener. Blant de 140 gjestene Sveaas har invitert med på kjempefesten er også mange venner fra studiedagene ved St. Gallen i Sveits, og ansatte i Kistefos-systemet.

SJENERØST BURSdAGSBARN: Celina Midelfart var gjest og Christen Sveaas var sjenerøst bursdagsbarn.