INVASJON: Espen Bruer fikk seg et uvanlig syn da han fisket i Sandneselva søndag. Reporter: Madeleine Liereng. Video: Espen Bruer / Privat Vis mer

- Elva er invadert!

Store mengder «russerlaks» har tatt over flere elver i Finnmark. I Sandneselva ble det fisket nærmere 100 i en liten kulp. - Man aner ikke konsekvensene av dette, sier lokal fisker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Russerlaks», «pukkellaks» eller «Oncorhynchus gorbuscha» - kjært barn har mange navn. Men laksen som i hopetall nå inntar flere av elvene i Finnmark, er på ingen måte kjært velkommen hos de lokale fiskerne.

Espen Bruer var selv på fisketur med barna søndag kveld, da han kom over to fiskere ved en kulp i Sandneselva i Sør-Varanger. Ved siden av dem på elvebredden, lå det nærmere 100 pukkellaks.

- Det var et skremmende syn. Vi visste at det var pukkellaks i området, og skulle se om vi så noen. På elvebredden lå det stablet fisk, sier Bruer til Dagbladet.

Han er selv lokal fisker i elva. Men synet som møtte ham søndag, var av de sjeldne

- Utrolige mengder

På Facebook publiserte han en video som viser de store mengdene med laks som ligger på land. Bruer beskriver det som en invasjon av elva.

- Det var helt utrolige mengder. Vi så på elva, og det var tykt med fisk som kjempet om plassene i kulpen. Det florerte med pukkellaks, sier Bruer.

Han og barna fortsatte å gå oppover elva, og ble bare mer og mer sjokkerte over det de fikk se. På en strekning på noen hundre meter, dukket det stadig opp forekomster av den uønskede laksearten.

- Det sto pukkellaks bak hver eneste stein og i hver eneste sving. Flere elver i kommunen har fått russerlaksen på besøk, og man aner ikke konsekvensene av dette, sier en bekymret Bruer.

FISKER: Espen Bruer kom over det oppsiktsvekkende funnet av russerlaks i Sandneselva. Foto: Privat
FISKER: Espen Bruer kom over det oppsiktsvekkende funnet av russerlaks i Sandneselva. Foto: Privat Vis mer

Truer laksen

Pukkellaksen er en stillehavslaks, som hører naturlig hjemme i nordlige deler av Stillehavet. Men på 1960-tallet begynte den å spre seg til nord-norske elver etter utsetting på Kolahalvøya i Russland.

Dagbladet har også tidligere i sommer omtalt lakseartens store omfang i nord-norske elver denne sesongen. Eva Thorstad, forsker ved Norsk institutt for naturforskning (Nina) og professor ved Universitetet i Tromsø, beskrev da spredningen av «russerlaks» i Norge med negative fortegn.

- De kan rett og slett fortrenge vår egen laks, og bli et problem, sa Thorstad.

REKORD: Sommer og høst 2017 har det vært rekordstore mengder pukkellaks i vassdrag i Norge. Størst er innslaget i Finnmark. Som et resultat av at arten har etablert seg i Barentsregionen etter utsettinger i på Kolahalvøya. Video: Rune Muladal / Naturtjenester i Nord Vis mer

Oppfordrer til avliving

Ifølge professoren har pukkellaks en streng toårig syklus, og at alle dør etter gyting. Fordi laksen har potensial til å bli så tallrike, har de også potensial til å forårsake problemer etter sin død.

Laksen er oppført på den såkalte «svartelista» over fremmede arter som utgjør en risiko for norsk naturmangfold. Oppfordringen fra forskere og myndighetene er derfor klar.

- Avliv dem, sa Thorstad til Dagbladet tidligere i sommer.

Den oppfordringa deler også leder i fiskeutvalget i Sandneselva, Bjørn Mentyjærvi Menna. Han har selv fulgt utviklinga i situasjonen tett i sommer.

- Helt vanvittig

- Vi trodde ikke det skulle bli så ille som dette, men det har økt på siden juni. Den siste uka har det kommet store mengder pukkellaks, og nå er det helt vanvittige mengder som fiskes, forteller Menna.

Fiskeutvalget har tatt situasjonen på alvor, og tar nå grep om situasjonen. En egen person er ansatt til å ta ut mest mulig av den svartelistede fisken. Menna frykter selv en uønsket rekord med tanke på omfang av russerlaks.

- For to år siden tok vi 400 russerlaks i elva. Men vi slår nok den med god margin i år. Jeg må si jeg er spent på hvordan dette vil påvirke elva, sier en bekymret Menna, som understreker at selv om fisken ikke er ønsket, så prøver de å sørge for at den ikke går til spille.

- Vi gir den bort gratis til folk, og mange kommer for å hente og gi til hundene sine. Det er bra den blir brukt, for det er en ressurs, sier Menna.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer