- Elva er invadert!

Store mengder «russerlaks» har tatt over flere elver i Finnmark. I Sandneselva ble det fisket nærmere 100 i en liten kulp. - Man aner ikke konsekvensene av dette, sier lokal fisker.

INVASJON: Espen Bruer fikk seg et uvanlig syn da han fisket i Sandneselva søndag. Reporter: Madeleine Liereng. Video: Espen Bruer / Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Russerlaks», «pukkellaks» eller «Oncorhynchus gorbuscha» - kjært barn har mange navn. Men laksen som i hopetall nå inntar flere av elvene i Finnmark, er på ingen måte kjært velkommen hos de lokale fiskerne.

Espen Bruer var selv på fisketur med barna søndag kveld, da han kom over to fiskere ved en kulp i Sandneselva i Sør-Varanger. Ved siden av dem på elvebredden, lå det nærmere 100 pukkellaks.

- Det var et skremmende syn. Vi visste at det var pukkellaks i området, og skulle se om vi så noen. På elvebredden lå det stablet fisk, sier Bruer til Dagbladet.

Han er selv lokal fisker i elva. Men synet som møtte ham søndag, var av de sjeldne

- Utrolige mengder

På Facebook publiserte han en video som viser de store mengdene med laks som ligger på land. Bruer beskriver det som en invasjon av elva.

- Det var helt utrolige mengder. Vi så på elva, og det var tykt med fisk som kjempet om plassene i kulpen. Det florerte med pukkellaks, sier Bruer.

Han og barna fortsatte å gå oppover elva, og ble bare mer og mer sjokkerte over det de fikk se. På en strekning på noen hundre meter, dukket det stadig opp forekomster av den uønskede laksearten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer