Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Elva krøp langt opp i bakken

Over 20 familier isolert i Overhalla, flom i store deler av Trøndelag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - I ettermiddag sto vannet 50-60 meter nede i bakken her. Under normale forhold er det 300 meter ned til elva. Og halvannen meter høye brøytestikker var dekket av is og flomvann, sier gårdbruker Jan Olav Tømmerås i Overhalla til Dagbladet.no.

Han og familien er en av et 20-talls husstander som har vært isolert fra omverdenen i dag. Elva Namsen gikk så langt over sine bredder som Tømmerås ikke har opplevd siden 1982. Og han tror det kan bli verre. I kveld fortsetter vannet å hølje ned som himmelens sluser er åpne.

På målestasjonen Overhalla - Unnset ble det notert ny nedbørsrekord i dag tidlig med 48,8 millimeter på et døgn, ifølge adressa.no.

Skolebussene måtte melde pass for vannmassene i morges. I kveld jobber hjullastere med å rydde veien for is som har drevet på land.

Isen på land

- Situasjonen ble midlertidig noe bedre ved 14-tiden i ettermiddag. Da gikk isproppen i elva, og vannet sank. Men det er fortsatt store ismengder som må kjøres bort før lokalveiene er farbare igjen med personbiler. Jeg var nede i sentrum i ettermiddag etter at «proppen» gikk, men det var på traktor, sier Tømmerås.

Ligner 50 års flom

Slik det regner i kveld, frykter Tømmerås og familien at det går mot den 50-årsflommen ekspertene har spådd. Men folk og fe på gården skal være trygge på den høyden husene ligger. Send oss dine flombilder

 MED VANNET PÅ DØRSTOKKEN  Denne familien i Steinkjer var centimetre fra å få Figgaelva inn over dørstokken da ismassene og flomvannet omringet huset deres i ettermiddag. FOTO: Kjell Troset
MED VANNET PÅ DØRSTOKKEN Denne familien i Steinkjer var centimetre fra å få Figgaelva inn over dørstokken da ismassene og flomvannet omringet huset deres i ettermiddag. FOTO: Kjell Troset Vis mer
ISBRYTER I OVERHALLA Is løftet opp på veien av flomvannet i Namsen har isolert et 20-talls familier i Overhalla i Nord-Trøndelag i dag. Biler og busser var sjanseløse, hjullastere jobber med ismassene i kveld.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!