Elvebredd full av hat

MITROVICA (Dagbladet): På sørsida av brua over elva Iber slikker flammene opp fra huset til den serbiske politimannen og påståtte krigsforbryteren Ratko Antonievic (35). Han beskyldes for drap og voldtekter. I denne bydelen rår albanerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På nordsida av brua har 6000- 7000 serbere forskanset seg, Øldrikkende og bitre der de samler seg på kafeene som fortsatt holder åpent.

Mitrovica, som i sin tid bar det stolte navnet Titovska Mitrovica, seinere Kosovoska Mitrovica, er i dag en by som er delt slik Beirut og Berlin var det.

Hatefullt

De to folkegruppene synes mer enn villige til å fly i strupen på hverandre. Elva skiller to bredder fulle av hat.

På brua har de franske KFOR-soldatene plassert stridsvogner og pansrede personellkjøretøyer. De sjekker nøye alle som passerer, som for det meste er journalister.

Fransk kontroll

Alle serberne har forlatt den sørlige og dominerende bydelen. En del albanere bor på nordsida, blant serberne. Fra nordsida kontrollerer serberne en veistripe helt fram til den serbiske grensa.

500 albanere forsøkte lørdag å ta seg over brua, men ble stanset av franskmennene. Hadde ikke det skjedd, ville blodbadet vært et faktum. Begge parter er bevæpnet. Og begge beskylder franskmennene for å støtte motparten.

- Det er Ratkos brødre som selv har tent på, hevder albanerne som følger med mens det lokale brannvesenet rykker ut for å hindre at brannen sprer seg til albanske nabobygninger.

Fryktet serber

Ratko Antonievic var en fryktet serber i dette nabolaget. Familien hadde tre butikker. Serberen var politimann og en leder i den paramilitære organisasjonen Den svarte hand, blir vi fortalt.

Muharreh Krasniqi forteller at han med egne øyne så serberen drepe en bankmann akkurat der vi står. Andre forteller at de ble truet av Antonievic.

Dumpet lik

Esat Hajrizi (48) tar Dagbladet med til hagen bak huset sitt. Han viser oss den sju meter dype brønnen, som det stiger en stank opp fra. Han er sikker på at serberne har dumpet lik i brønnen.

- Vi er fritt vilt for albanernes hevn, sier Dragica Radavramovic (65), som livnærer seg ved å selge sigaretter og småting på den serbiske sida av brua. Hun forteller at nevøen Milorad (35) ble kidnappet for åtte dager siden da han reiste over brua for å forsøke å hente noen

Kidnappet

- Vi tror vi vet hvor han blir holdt fanget, men de franske KFOR-soldatene gjør ingenting for å hjelpe oss.

Nede ved brua er stemningen hissig blant en gruppe serbere som holder til der, dag og natt. De hevder at minst tre serbere er kidnappet de siste dagene.

- Vi har gitt franskmennene frist til i morgen klokka 10 med å foreta seg noe for å få løslatt de bortførte. Hvis ikke, tar vi saken i egne hender, truer de.

Mitrovica var Kosovos viktigste industriby før krigen. Her ligger et stort smelteverk og en sulfatfabrikk. I nærheten finnes forekomster av både gull, sink og andre edle metaller. Før krigen bodde det over 30000 serbere her.

REDDE: Serbiske familier flykter fra den ene sida av Mitrovica til den andre overvåket av KFOR-soldatene.