Antibiotikaresistens

Elvene fulle av antibiotika. Kan hindre livsviktig behandling

Mange av verdens kjente elver er forurenset av antibiotika. Det kan få alvorlige konsekvenser, ifølge forskere.

THAMES: Den berømte elva som renner gjennom den britiske hovedstaden har høy forekomst av antibiotika. Foto: Stefan Wermuth / Reuters / NTB Scanpix
THAMES: Den berømte elva som renner gjennom den britiske hovedstaden har høy forekomst av antibiotika. Foto: Stefan Wermuth / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag morgen omtalte Dagbladet en fersk studie som viste at hundrevis av elver verden over inneholder faretruende høye nivåer av antibiotika.

Studien er foreløpig ikke publisert, men presenteres på en konferanse i Helsinki mandag og tirsdag. Det er den største globale studien på området noen sinne, gjennomført av forskere ved universitetet i York.

Antibiotika-forurensning har i lengre tid vært ansett av FN som en av de største framvoksende helsetruslene. Det er en av nøkkelårsakene til at bakterier utvikler resistens mot den livreddende medisinen.

Ifølge FNs helseorganisasjon dør om lag 700 000 mennesker årlig av infeksjoner, som en direkte konsekvens av at disse medisinene har blitt mindre effektive. De anslår at det kan forårsake ti millioner dødsfall årlig innen 2050, og føre 24 millioner mennesker i fattigdom dersom ikke noe gjøres.

Kan stoppe livsviktig behandling

Forskerne har undersøkt nivåene av 14 vanlige antibiotikatyper i elver i 72 land verden over. De fant antibiotika i 65 prosent av tilfellene. De faretruende nivåene ble oftest overgått i Asia og Afrika, men også elver i Europa og Amerika hadde bekymringsvekkende nivåer, mener forskerne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer